Gastritte beslenme rehberi

Midenin iltihaplanmasından kaynaklanan gastrite karşı en etkin tedavinin yolu doğru şekilde beslenmekten geçiyor.

Gastrit, mide mukozasının yani iç zarının iltihaplanmasıdır. İki türü var; biri ani başlangıçlı olan akut gastrit, diğeri ise kronik gastrittir. Gastrit ile ilgili araştırmalar beslenme tedavisinin etkin ve kişiden kişiye değişen önerilerle ancak gastriti iyileştirebileceğini bildiriyor.Gastriti olan hastaların azami uyması gereken öneriler ise şöyle sıralanıyor: Yemeklerinizi az az ve sık sık tüketmeye özen gösterin. Yemekleri çok sıcak veya çok soğuk yemeyin.Yemekleri yavaş yiyiniz ve çok iyi çiğneyin. Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketmeyin.Yemeklerdeki tüm besinler çiğden koyup, kavurmadan pişirin.

Tehlikeli besinlerin listesi

-Çay, kahve, kakao, hazır meyve suları, kolalı içecekler, limonata

-Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler

-Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler

-Yağda kızartılmış, kavrulmuş etler, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri

-Yağda kızartılmış hamur işleri

-Ekşi yoğurtlar

-Ekşi kabuklu ve kumlu meyveler

-Bütün kuru baklagiller, bulgur, yarma

-Et suyu ile yapılmış yağlı çorbalar, tarhana, domates çorbaları

-Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar.

-Sütlü tatlı, meyve kompostosu  dışındaki diğer tatlılar, tahin,  pekmez, tahin helvası, çikolata   ve çikolatalı pastalar.

Mideyi rahatlatan çay tarifi

Doğru beslenmeyle düzene  konabilecek gastritin sıkıtıntıları özel olarak hazırlanacak bir bitki çayıyla azaltılabilir.  Bu çayı yemeklerden sonra oda sıcaklığında içmek mideyi rahatlatıp size huzur verecektir. 1 demliğe yarım çay kaşığı rezene, 1 tatlı kaşığı siyah çay, 1 tatlı kaşığı bal ve 2-3 dal taze adaçayı  yaprağını koyun ve üzerine   1 çay fincanı kadar su ekleyip  2 dakika demledikten sonra   süzün. Karışımı oda ısısına kadar beklettikten sonra için. Böylece yiyeceklerin zararlı mideye olan etkilerini de yanma, ağrı  ve kazınma olmadan kendinizi koruyabileceksiniz.