Bu yýl “Hikaye” temasý ile gerçekleþtirilecek II. Uluslararasý Gastronomi Konferansý’nda dünya çapýnda ünlü þefler yemek sanatýnýn inceliklerini anlatacak.
Konu dünya mutfaklarý olunca en sýk duyduðum þey “Aslýnda yemeklerimiz çok güzel, niye bizi dünya tanýmýyor?” oluyor. Oysa ki bu, sosyal yapýdan, kültürel donanýma, toplumsal reflekslere ve þehir planlamasýyla kocaman bir konu. Tek bir cevabý yok. Diðer taraftan gastronomi festivalleri ve konferanslar bu açýlým için olmazsa olmazlardan. Türkiye’de gerek belediyeler ve valilikler, gerekse dernekler, meslek odalarý veya kiþisel giriþimlerle uluslararasý paneller, konferanslar sayýsý hýzla artarak yaygýnlaþmakta. Nitelikli, dünya çapýnda ses getirecek içerikler üretmek, bu kiþileri ayný çatýda toplamak kolay deðil.
Ýþte bu organizasyon bolluðunda, uluslararasýnda varlýðýný kanýtlama hedefiyle yol alan bir konferans var: Gastromasa. Anadolu coðrafyasýnýn mutfaðýný dünyaya tanýtmayý hedeflerken diðer taraftan da dünya gastronomisindeki yeni geliþmeleri Türkiye’de mutfaða gönül verenlere aktarmayý amaçlýyor.
Kebabýn Efendy’si
Soner Sivrioðlu
Kitaplarýyla Türk gastronomisini anlatan Somer Sivrioðlu, Sidney’de bulunan Efendy restoranýn sahibi ve þefi. Efendy, ünlü Hollywood yýldýzlarý dahil pek çok ziyaretçi tarafýndan yoðun ilgi gördükten sonra Siviroðlu yeni bir konseptle yeni bir yer için kollarý sývamýþ ve Anason doðmuþ.
AndonI LuIs Aduriz
Restoraný Mugaritz ile 2016 yýlýnda TheWorld’s 50 Best Restaurants listesinde 7. Sýrada yer alan Andoni Luis Aduriz, Bask bölgesinin en baþarýlý þefleri arasýnda gösteriliyor. Baþarýsýný 2000 ve 2005 yýllarýnda gelen 2 Michelin yýldýzý var. Menülerinin konseptini “az çoktur” diye tanýmlýyor.
Serkan Güzelçoban
Güzelçoban, ayný zamanda dünyadaki ilk ve tek Michelin yýldýzlý engelli restoranýnýn da sahibi. Bu ödülü ona kazandýran “Handicap” isimli engelli restoranýnda annesinin reçetelerini uygulayan þefin restoraný Stuttgart’a 45 dakikalýk mesafede Künzelsau’da bulunuyor.
AntonIo CarluccIo
Tüm dünyada Carluccio’s adýný taþýyan 100’den fazla restoraný ile hizmet veren ve tüm dünyada Ýtalyan mutfaðýnýn babasý olarak anýlan Antonio Carluccio, birçok kitap yazmýþ. Bugün Carluccio’s ekibi ile birlikte bir yandan menü geliþtiriyor ve þefleri eðitiyor.
Elena Arzak
2012’de ‘Dünyanýn En Baþarýlý Kadýn Þefi’ olan Elena Arzak, 27 sene önce 3 Michelin yýldýzý alan babasý Juan Mari Arzak’ýn izinden gitti. 14 kez The Best 50 Restaurants listesinde 13 kere yer alan Arzak Restaurant, geleneksel ve modern gastronomi ayrýmý yapmýyor.
Josean AlIja
“Benim için bir þef, ürünleri insanlarý mutlu eden bir yemek haline getiren bir sihirbaz” diyor ve kendisi de Nerua isimli restoranýnda bunu gerçekleþtiriyor. Neura Alija’nýn deneyim ve birikimlerin Bask kültürüyle birleþiminden oluþmuþ bir restoran. Azimli bir baþarý hikayesinin de kahramaný.
Ali Güngörmüþ
Michelin yýldýzý alan ilk Türk þef 27 yaþýnda 20 kiþilik ekibiyle Hamburg’daki Elbe nehri kýyýsýnda restoranýný açmýþ. Almanya’da ‘Ülkenin geleceðini þekillendiren 100 kiþi’ listesinde yer alan Güngörmüþ, Tunceli’den Almanya’nýn en önemli þeflerinden biri olma hikayesini Gastromasa’da paylaþýyor.
Fatih Tutak
Tayland Bangkok’taki The House on Sathorn restoranýn baþýndake Fatih Tutak, hem þef hem restorantör hem de bir hikâye anlatýcý. Gastronomi ve yemeðe ilgisi genç yaþýnda annesinin evde yaptýðý yemeklerle baþladý. Pekin, Tokyo, Singapur, Danimarka ve Hong Kong ziyaret ettiði ülkelerden birkaçý.
Albert AdrIa
Ferran Adriave Albert Adria, iþleriniaþklayapanveÝspanyagastronomisinekatmadeðerkazandýranönemliþeflerarasýndayeralýyor.Molekülermutfaðýn en iyisi FerranAdria, Ýspanya’nýn 3 Michelin yýldýzlý önemli restoranlarýndan El Bulli’de senelerce önemli baþarýlara imza atmýþ.