Gazeteci cuntacýdan ilham alýrsa

Türkiye, her alanda geçmiþiyle yüzleþiyor, günah defterlerini temize çekiyor. En önemlisi de 12 Eylül’ün cuntacýlarýný yargýlýyor. Ama bir alan var ki, yani medyada henüz gerçek anlamda günahlar ortaya çýkmýþ deðil.

Zaman zaman kýyýsýndan köþesinden, bazý isimler darbe dönemlerindeki günahlarýyla ilgili itiraflarda bulunuyorlar. Ama darbe süreçlerinde aktif rol almýþ isimler henüz, ciddi günahlarýnýn üzerindeki kirli perdeyi kaldýrabilecek cesur bir adým atamadýlar.

Eminim ki o gün geldiðinde, þimdilik perdenin önünde gördüklerimizden daha fazlasýný göreceðiz

Kaldý ki bütün kurumlar, geçmiþleriyle yüzleþip bir arýnma sürecini yaþarken, gazetecilerin sanki hiçbir þey olmamýþ gibi, darbe dönemlerindeki utanç fotoðraflarýný gizleyerek ortalarda demokratlýk gösterisi yapmalarý eþyanýn tabiatýna aykýrý bir durum olsa gerek.

Ýtiraf ederek geçmiþiyle yüzleþmek, erdemli bir davranýþ olduðu kadar, medya için beyaz bir demokrasi sayfasý açmak anlamýna gelecektir.

12 Eylül davasýnýn baþlamasýyla birlikte, dönemin popüler gazetecileriyle ilgili bazý bilgiler de gazete ve televizyonlarda yer almaya baþladý.

Mesela, 12 Eylül darbesinin gerçekleþtiði günlerde Hürriyet gazetesi Genel Yayýn Yönetmeni olan Nezih Demirkent, Güneþ gazetesi Genel Yayýn Yönetmeni olan Güneri Cývaoðlu, Sabah gazetesi yayýn yönetmeni olan Rahmi Turan ve Gazeteciler Cemiyeti Baþkan Yardýmcýsý Nemci Tanyolaç’ýn cunta lideri Kenan Evren’e yazdýklarý mektuplarý okuduk.

Bu mektuplarda, Kenan Evren’i göklere çýkaran öyle ifadeler var ki, birazcýk olsun insani duyarlýða sahip olan, yüreðinde küçücük de olsa “hak” ve “özgürlük” inancý taþýyan herkes derin bir acý ve utanç duyacaktýr.

Gazete yönetmenlerinin, cuntacý Evren’e yazdýklarý mektuplardaki þu ifadeleri dikkatle okumanýzý istiyorum:

“Arzu buyurduðunuz gün gazetemizin tüm çalýþmalarýný görme arzunuzu gerçekleþtirmek istiyoruz. Emirlerinizi beklediðimi belirtir, saygýlarýmý sunarým.”

“Zat -ý devletlerinin saðlýk ve hizmetlerinin devamý dileklerimizi arz ediyoruz.”

“Sizleri üzmüþ olmanýn sýkýntýsý içerisindeyim. Sýk sýk halka yaptýðýnýz konuþma ve uyarýlardan ilham alarak sizin de hoþgörünüze inanarak kaleme alýnan yazýlardaki ölçü, inanç ve saygýmýzýn göstergesidir. Bize karþý olan itimadýnýzýn devamý dileðimizi takdirlerinize arz ederim.”

“Zat-ý alinizi izlediðim zaman çok duygulandým ve aðladým. 38 yýllýk meslek yaþamým boyunca böylesi bir cumhurbaþkanýnýn özlemini Ellerinizden öperim.”

Doðrusu, bu satýrlarý yüzümüz kýzararak okuyoruz. Ne yazýk ki, Türk basýnýnýn geçmiþinde böylesine hatýrlamak istemediðimiz kirli sayfalar var.

Elbette darbe dönemlerinde gazetecilerin kahramanlýk yapmasýný filan beklemiyoruz, ama “sizden ilham alýyoruz, emirlerinizi bekleriz, ellerinizden öperiz” gibi insan onurunu yaralayýcý ifadelerle darbecilere teslimiyet mektuplarý yazmak da gerekmiyor.

STAR hafta sonu ekleri yenilendi

Logosu, görsel tasarýmý yenilenen ve içeriði zenginleþtirilen STAR Cumartesi ve Pazar ekleri hafta sonu, okuyucularýyla buluþtu. STAR gazetesi, bundan böyle okurlarýna daha modern, görsel cazibesi yüksek ve dolu dolu hafta sonu ekleri sunacak.

KPSS kitapçýðý geliyor

STAR gazetesi. doðru ve ilkeli haberciliðin yanýnda, okurlarýna eðitim ve kültür anlamýnda ciddi katkýlar sunuyor. YGS kitapçýðýnýn ardýndan þimdi de KPSS kitapçýðý veriyoruz. Bundan böyle her Çarþamba KPSS günü olacak. 1-8 Nisan tarihleri arasýndaki ortalama net satýþýmýz 149 bin 660 oldu.