Gazeteciler için neler deðiþti?

Basýn emekçileri çoðu zaman zor ve meþakkatli koþullarda görev yapýyor. 25 Aðustos 2015 günü Resmi Gazetede yayýmlanarak yürürlüðe giren Yeni Basýn Kartý Yönetmeliði ile gazetecilere yönelik  bazý deðiþiklikler yapýldý. 

Yeni yönetmelikle göze çarpan en büyük deðiþiklik bekleme sürelerinin kýsaltýlmasýdýr. Bu çok önemli bir yenilik olarak kabul edilebilir. Yine Basýn Kartý Komisyonunda basýn sektörü temsili geniþletildi. 

Çaða uyum saðlanmasý amacýyla, online baþvuru, online mesleki çalýþma gönderimi, gazete ve dergi örneklerinin PDF formatýnda online olarak gönderilmesi ve e-Komisyon oluþturulmasý gibi yeniliklerin de hukuki zemini Yönetmelik ile saðlanmýþ oldu. Yapýlan deðiþikliklerden önde gelen bazýlarý ise þunlardýr:

1. Gazetecilerin Basýn Kartý almak için beklemeleri gereken süreleri kýsaltýldý. Bekleme sürelerinin uzunluðuna iliþkin uzun zamandýr yapýlan eleþtiriler de böylelikle çözüme kavuþturulacak.

2. Engellilik durumlarýný usulüne uygun olarak belgelendiren çalýþanlara bekleme süresi aranmaksýzýn basýn kartý verilmesi imkaný saðlandý. 

3. Basýn Ýþ Kanunu kapsamýnda en az 5 yýl çalýþtýðýný belgelendiren gazetecilere bekleme süresi uygulanmadan Basýn Kartý verilebilmesi imkâný getirildi.

4. Unvan ve kontenjan karmaþasýna son verilerek, standart hale getirildi.

5. Basýn Kartý Komisyonunun yapýsý deðiþtirilerek Komisyon, daha demokratik bir yapýya kavuþturuldu. Üye sayýsý 13’ den 15’ e çýkarýldý. Böylece sektörün her kesiminin Komisyonda daha geniþ temsil imkaný bulmasý saðlandý.

6. Fazla sayýda uluslararasý basýn mensubunun Türkiye’ de görev yapmalarý ve dýþ dünya ile iletiþimin daha güçlü sürdürülmesi amacýyla yerleþik uluslararasý basýn mensuplarýna verilecek Basýn Kartý kontenjaný artýrýldý.

7. TRT ve Anadolu Ajansý (AA) bünyesinde Basýn Kartý alabilecek unvanlar artýrýldý. Yine bu kurumlarda Basýn Ýþ Kanunu’na tabi çalýþmayan basýn mensuplarýnýn da Basýn Kartý alabilmelerinin önü açýldý.

8. Basýn Kartýna uluslararasý standartlara uygun olarak 3 yýllýk geçerlilik süresi getirildi.

Ancak bu arada bir konuya da dile getirmekte fayda var. Uzun bir süredir sarý basýn kartý komisyonu toplanamýyor. 2015 yýlýnda hiçbir gazetecinin basýn kartý dosyasý görüþülmedi ve bu durum gazeteciler arasýnda çok fazla þikayete konu oldu. Birçok gazeteci arkadaþýmýz sarý basýn kartý alabilmek için Basýn Kartý Komisyonunun toplanmasýný bekliyor. Basýn kartlarý verilemediðinden dolayý bu gazeteciler için emeklilik primleri de normal þekilde veriliyor ve bu gazeteciler için mesleki ihtiyaç dýþýnda ayrýca emeklilik açýsýndan da maðduriyetler doðuyor.

Umarýz en kýsa zamanda Basýn Kartý Komisyonu toplanarak ilgili dosyalarý görüþür ve gazetecilerin bu maðduriyetleri giderilir.

Sel maðdurlarýnýn vergi ve sigorta borçlarýnda erteleme

Artvin’ in Arhavi, Borçka ve Hopa Ýlçelerinde meydana gelen sel felaketi ülkemizde derin üzüntülere sebep olmuþtur. Halen yaþamý normalleþtirme çabalarý devam etse de bu çabalarýn hemen sonuç vermeyeceði açýktýr. “Mücbir sebep” olarak nitelendirilen bu tip durumlarda, kamuya olan bazý borçlar ertelenmektedir.

Maliye Bakanlýðý tarafýndan 24.08.2015 tarihinde meydana gelen sel sebebiyle mücbir sebep hâlinin; 24.08.2015 tarihinde baþlamasý, 29.02.2016 tarihinde (bu tarih dahil) sona ermesi uygun görülmüþtür. Buna göre:

- Mücbir sebep halinin baþladýðý 24.08.2015 tarihinden mücbir sebep halinin sona ereceði 29.02.2016 tarihine kadar verilmesi gereken vergi beyannamelerinin verilme süresinin 14.03.2016 günü sonuna kadar, bu beyannamelere istinaden tahakkuk edecek vergilerin ödeme süresinin 21.03.2016 günü sonuna kadar,

- 2015 yýlýna iliþkin olarak basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafýndan verilmesi gereken yýllýk gelir vergisi beyannamesinin verilme süresinin 25.03.2016, bu beyannamelere istinaden tahakkuk edecek vergilerin ödeme süresinin 31.03.2016 günü sonuna kadar,

- Mücbir sebep halinin baþladýðý 24.08.2015 tarihinden mücbir sebep halinin sona ereceði 29.02.2016 tarihine kadar verilmesi gereken Bildirimlerin verilme süresinin 14.03.2016 günü sonuna kadar,

- Mücbir sebep halinin baþladýðý 24.08.2015 tarihinden önce tahakkuk edenler ile mücbir sebep süresi içerisinde tahakkuk edecek olanlardan vadesi mücbir sebep süresi içerisine rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresinin 31.03.2016 günü sonuna kadar,

- 24.08.2015 tarihinden önce ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep süresi içerisine rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresinin 31.03.2016 günü sonuna kadar uzatýlmýþtýr.

- 2015 yýlý 3 üncü ve 4 üncü geçici vergi dönemlerine iliþkin geçici vergi beyannameleri verilmeyecek,

- 2015 yýlýna iliþkin olarak 01.03.2016-25.03.2016 tarihleri arasýnda verilmesi gereken yýllýk gelir vergisi beyannamesi, kanuni süresinde verilecek ve tahakkuk edecek vergi kanuni süresinde ödenecek,

- 4760 sayýlý Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre verilmesi gereken beyannamelere istinaden tahakkuk eden/edecek özel tüketim vergisi ile 492 sayýlý Harçlar Kanunu gereðince iþlem yapýlmadan ödenmesi gereken harçlar mücbir sebep kapsamýnda deðerlendirilmeyecektir.

Söz konusu ilçeler dýþýndaki ilçelerdeki mükelleflerin, durumlarýný ispat veya tevsik eden bilgi ve vesikalarla etkilendikleri süreyi de belirtmek suretiyle gelir/kurumlar vergisi bakýmýndan baðlý olduklarý vergi dairesine müracaat etmeleri de mümkündür.

Mücbir sebep halinde olduðunu ileri süren mükelleflerin müracaatlarý tetkik edilerek, olaylardan vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak derecede etkilendikleri anlaþýlanlarýn durumlarýnýn, mücbir sebep kapsamýnda deðerlendirilmesi ve bu mükelleflerin Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerinden faydalandýrýlmasý mümkündür.

Ýþyerleri yangýn, su baskýný, yer kaymasý, deprem gibi afete uðrayan, tabii afet nedeniyle tarýmsal faaliyetinden dolayý zarar gören iþverenler ile 4/(b) bendi kapsamýndaki sigortalýlar, bu durumu belgeler neleri kaydýyla olayýn meydana geldiði tarihten itibaren Uç ay içinde talepte bulunmalarý ve prim ödeme aczine düþtüklerini, yapýlacak inceleme sonucu anlaþýlmasý halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuþ mevcut prim borçlarý ile aferin meydana geldiði tarihten itibaren tahakkuk edecek üçaylýk prim borçlun, olayýn meydana geldiði tarihten itibaren bir yýla kadar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafýndan ertelenmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafýndan henüz resmi bir detaylý açýklama yapýlmasa da, Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarýn da 5510 sayýlý Kanunun 91. Maddesi çerçevesinde ertelenmesi söz konusu olacaktýr.

Umarýz yaralar en kýsa zamanda sarýlýr.