Gazoz içen çocuðun boyu kýsa kalýyor

Asitli içecekler sadece obeziteye deðil güçsüz kemik yapýsýna da neden oluyor. Son yýllarda çocuklarda sýkça rastlanan yetersiz kemik kütlesi ve geliþimi ile beslenme sorunlarýna baðlý geliþen hastalýklarýn temelinde artan kola ve gazoz tüketimi bulunuyor.   

Kalsiyum kemiklerin geliþmesi ve güçlenmesindeki en önemli mineraldir, özelliklede büyüme çaðýnda olan bir çocuk için. Eðer çocuklar kalsiyumu yeteri miktarlarda almazlarsa, ileride güçsüz ve saðlýksýz kemiklere sahip olurlar. Son zamanlarda þekerli asitli içeceklerin çocuklar tarafýndan tüketimi artmýþtýr. Süt, çocuklar için önemli bir kalsiyum kaynaðýdýr. Çocuklar, süt üzerine alkolsüz içecekleri tercih etmeye baþlamasýyla birlikte yeterli kalsiyumu beslenme ile alamadýklarýndan dolayý kemik geliþimlerinde de sorunlar oluþmaktadýr. Ayrýca tüm asitli þekerli veya tatlandýrýcýlý içecekler yüksek seviyede fosfat içerir. Kemiklerin geliþiminde belirli bir oranda fosfatta gereklidir. Fakat yüksek seviyelerde fosfat toksik etki yaratarak, kemiklere zarar verir.

Light içeceklerdeki tehlike

Alkolsüz içeceklerin içerisinde, seker yerine yapay tatlandýrýcýlar bulunur. Yapay tatlandýrýcýlarda sýfýr karbonhidrat, yað ve protein içerirler bu yüzden direkt olarak kilo aldýrmadýðýna inanýlýr. Kýsa vade için, bu doðru bir düþüncedir. Ama uzun vadede iþler biraz deðiþir. Aspartam içeren tatlandýrýcýlar þekerden 180 kat daha tatlýdýr, Sukraloz ise 600 kat daha tatlý. Bu nedenle, içeceklerin içine çok küçük miktarlarda konsalar da, tatlý yoðunluðunu daha çok hissederiz. Hayvanlar üzerinde, yapay tatlandýrýcýlarýn uzun vadeli kullanýlmasý sonucunda yapýlan araþtýrmalarda, beyindeki doygunluk sinyallerinde bir karýþýklýk olduðu görülmüþtür. Ýnsan beyni tatlý tadýna yanýt vererek doygunluk sinyalleri yollar. Ýlk önce yeme sinyalini verir ve doygunluðu hissedince yemeði kesmek için sinyaller yollamaya baslar. Ancak araþtýrmalar, tatlandýrýcýlar beyin, mide, sinirler ve hormonlar arasýndaki dengeyi bozarak, kilo alýmýna neden olabileceði söyleniyor. Ancak bunlar kanýtlanmýþ veriler deðildir.