Gazze’de umut rüzgârı

Gazze’nin girişinde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Arap mevkidaşlarını beklerken, HAMAS liderlerinden Ahmed Yusuf’la karşılaştık.

Ayaküstü sohbet ettik biraz.

Şöyle:

- Halkın halet-i ruhiyesi nasıl?

- Şehidimiz çok, ama moralimiz yüksek. Dünyanın en büyük askeri güçlerinden biri olan İsrail bütün imkânlarıyla saldırsa da, Filistin halkının iradesini kıramıyor. Elimizdeki kıt imkânlarla İsrail’i sarsabiliyoruz, paniğe sevk edebiliyoruz. Tel Aviv’e kadar ulaşan füzelerimizin karşısında neye uğradığını şaşıran İsrail bize bulaştığına bin pişman oldu. Hillary Clinton İsrail’e geliyormuş. Neden? Çünkü İsrail’in başı belada. Onlar için karanlık bir dönem, bizim için ise apaydınlık bir dönem başladı. Ümmetin bizi unuttuğunu zannettiğimiz zamanlar çok olmuştur, ama Allah’a şükürler olsun ki son zamanlarda İslam dünyasının yakın ilgisini görüyoruz. Bunda Türkiye’nin aldığı inisiyatifin büyük etkisi var. Başbakan Erdoğan’ın Filistin için yaptığı şeyler herkesi etkiledi ve harekete geçirdi. Evet, çok şehit versek de mutlu ve umutluyuz. Artık yalnız olmadığımızı biliyoruz. Etrafımızdaki çemberin tamamen yarıldığı günlerin yakın olduğunu hissediyoruz. Geçen hafta Mısır başbakanı ve Tunuslu bakanlar Gazze’yi ziyaret ettiler. Bugün de Davutoğlu ve birçok Arap devletinin dışişleri bakanları geliyor. Bunlar direncimizi arttıran gelişmeler.

- Arap Uyanışı da size umut veriyor olsa gerek.

- Elbette. Yepyeni bir Arap dünyası doğuyor. Oyunun kuralları değişiyor. Filistin halkının İsrail karşısında sergilediği cesaretten de etkilenen diğer Arap halkları korku duvarlarını yıkıp özgürlüğe koşuyorlar. Özgür bir Arap dünyası, yani halkların hassasiyetlerinin şekillendirdiği bir Arap dünyası, mutlaka Filistin davasını omuzlayan bir Arap dünyası olacaktır.

- Mısır’da devrim oldu, fakat Refah Sınır Kapısı’nın ardına kadar açılacağı beklentisi şimdilik karşılanmadı. Hayal kırıklığı yaşıyor musunuz?

- Mısır’da değişim oldu, fakat bürokrasideki kadroların çoğu eski rejimden kalma. Mursi ve arkadaşlarının yepyeni bir Mısır inşa etmek için zamana ihtiyaçları var. Türkiye’de de AK Parti militarist sistemi değiştirmek için 10 sene uğraşmadı mı? Yeni Mısır’a zaman tanımalı, haksızlık etmemeliyiz.

- El-Fetih’le ilişkiler...?

- Çok iyiyiz, elhamdülillah. Geçen savaştaki gibi davranmıyorlar. Dilleri, halleri, tavırları düzeldi. Gerçek Filistinliler gibi hareket ediyorlar. Direnişi sahipleniyorlar. Bize sıcak mesajlar gönderiyorlar. Mahmut Abbas’ın son günlerdeki konuşmaları bizim Aksa TV’deki konuşmalar gibi. Filistin’de hava tamamen değişti. Hamasçı-Fetihçi ayrımı kalmadı. Dünün muarızları şimdi ortak düşmana karşı el ele veriyorlar. İsrail’in saldırıları Filistin’i birleştiriyor.