7 Ekim sonrasýnda Gazze'den haber geçen gazetecilerin tamamý Gazze'de yaþayan gazetecilerdi.
Çünkü iþgalci Ýsrail 17 yýldýr abluka altýnda tuttuðu Gazze'ye 7 Ekim sonrasýnda gýda, su, ilaç gibi en temel ihtiyaçlarýn yaný sýra gazetecilerin girmesine de izin vermedi.
Ve 74 gün gibi kýsa bir sürede 97 gazeteci öldürdü!
Bu sayý Ýsrail'in iþlediði suçlarýn boyutunu net olarak ortaya koyuyor. Zira 6 yýl süren ve geniþ bir coðrafyada (Avrupa, Asya ve Rusya) en az 60 milyon insanýn hayatýna mal olan 2. Dünya Savaþýnda ölen gazeteci sayýsý 69'du. Gazze'de bu sayý daha þimdiden 97.
ÖLÜMÜNE HABER GEÇTÝLER
Gazze'deki haberciler hem olup biteni dünya kamuoyuna duyurarak hem de birebir þahitlikleriyle Ýsrail'in savaþ suçlarýný kayda geçiriyorlar.
Tam da bu yüzden Ýsrail için hedef durumundalar.
Bazen savaþ uçaklarý evlerini bombaladýðýnda, bazen Ýsrail tanklarýndan ateþ açýldýðýnda, bazen üzerlerindeki "press" emaresine raðmen namlu doðrultularak vuruluyorlar.
Ýsrail'in medyayý susturmak istediði çok açýk. Nitekim koordinatlarý Ýsrail yönetimince bilinen pek çok gazete binasý hedef alýnarak vuruldu Gazze'de.
CESARETLERÝ DÜNYAYI UYANDIRDI
Gazeteciler de diðer Gazzeliler gibi güvende deðiller. Gýda, su, ilaç ve güvenli yer sorunu yaþýyorlar. Aileleri için endiþeliler.
Yakýnlarýnýn, arkadaþlarýnýn yasýný tutarken, þehirlerinin yýkýmýna þahit olurken metanetlerini koruyorlar. Vazifelerini kahramanca yaptýklarýna þüphe yok.
Filistinli Gazeteciler Sendikasýna ve Gazze Medya Ofisine göre her gün en az bir gazeteci öldürülüyor Gazze'de. Ölüm ve tutuklanma tehdidiyle karþý karþýyalar. Ýsrail hapishanelerindeki tutuklu gazeteci sayýsý en az 50.
GAZZELÝ GAZETECÝLERE BORÇLUYUZ!
Dolayýsýyla hem bu zorluklar hem elektriðin ve internetin bile olmadýðý imkânsýzlýklar içinde haber geçen medya mensuplarýna çok þey borçlu dünya. Yayýn kuruluþlarý da öyle. Ama bu borç 24 TV Haber Müdürü Ýbrahim Güneþ'in hatýrlattýðý gibi minnet borcu deðil sadece.
Malum, yayýn kuruluþlarý yayýnladýklarý her haber ve görüntü için ajanslara büyük paralar öderler.
Ama Gazze'den gelen, çoðu zaman müellifinin de bilinmediði görüntüler TV'lerde, internet sitelerinde, gazetelerde tekrar tekrar yayýnlanmakta.
Saðlýklý sýcak bilgi akýþý kuþkusuz önemli. Tam da bu nedenle Gazzeli meslektaþlarýmýza destek olmamýz lazým.
Medya ofislerinin yeniden inþasý, donatýlmasý, kamera, fotoðraf makinesi, bilgisayar gibi teçhizatlarýnýn yenilenmesi lazým.
Ayrýca Pulitzer dâhil bu yýl tüm gazetecilik ödülleri Gazzeli gazetecilere gitmeli.
GERÇEK, HABERCÝNÝN EMANETÝDÝR
Öte yandan Ýsrail'in iþgal ordusuna "iliþtirilmiþ" gazeteciler yalan ve dezenformasyon üretirken Türk medyasý doðru yerde durdu.
TRT, AA gibi kamu yayýncýsý kurumlar da siyasi-ideolojik farklýlýklarýna raðmen pek çok gazete, TV ve dijital mecradan oluþan özel kuruluþlar da Gazze'de iyi bir sýnav veriyor.
Star gazetesinin de içinde olduðu Türk Medya Grubu keza... Tereddüt etmeden gerçeðin, doðrunun, vicdanýn yanýnda durdu. Filistin davasýnýn savunucusu, Gazzeli kardeþlerinin sesi oldu.
Sahadan haber geçerken de eline ulaþan bilgiyi iþlerken de güçlü yazar kadrosu da emanete riayet etti. Gerçek, habercinin emanetidir çünkü.
ALGI OPERASYONLARI TEZ BOZULDU
Ýsrail'e "iliþik" Batý medyasýnda insanlarýn algýsý, duygusu Ýsrail lehine yönetilmek istendi.
Gerçekler çarpýtýldý. Sanki her þey Aksa Tufaný ile baþlamýþ gibi aktarýldý, Ýsrail'in 74 yýllýk iþgal tarihi gözden kaçýrýldý.
Ýsrail El Baptist Hastanesini bombaladýðýnda Ýngiliz Guardian "Ýslami Cihad vurdu" derken Telegraph "krater açýlmadýðýna göre Ýsrail yapmadý" tezini iþledi. CNN Int, New York Times dâhil ABD medyasý bombardýmanýný gizledi, utanmadan "hastanede patlama oldu" dedi.
Benzer çok örnek var. Ama yalan yanlýþ haberler ve kara propaganda kýsa sürede çürütüldü. Ýletiþim Baþkanlýðý'na baðlý Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin bunda payý büyük.
YÜZYILLIK HAVA ÝKÝ AYDA BERHAVA
Siyonist Ýsrail'in Hollywood ve konvansiyonel Batý medya aracýlýðýyla yüzyýlý aþkýn sürede oluþturduðu bir "hava" vardý.
Siyonizmi ve iþgali gizliyor, holokst bahanesiyle Ýsrail'i aklýyordu.
Ýþte bu göz boyama 7 Ekim sonrasýnda canlarý pahasýna gerçeði aktaran Gazzeli gazeteciler aracýlýðýyla berhava oldu. Ýsrail sorununu ve Filistin gerçeðini artýk tüm dünya biliyor.
· Press For Palestine (Filistin Ýçin Gazeteci Dayanýþmasý) olarak Gazzeli þehit meslektaþlarýmýz anýsýna ve direniþe buradan omuz vermek adýna tek sayýlýk bir gazete çýkardýk. Adýný GaZZete koyduk. Okuduðunuz yazý, GaZZete'deki makalemden kýsa bir özet, tarihe düþülen nottur.