Gebelik þekerinden korkmayýn

Gebelik þekeri hamilelik döneminde ortaya çýkan genellikle geçici þeker hastalýðýna verilen isim. Sorun týpký diðer diyabet türleri gibi hücrelerin þeker ihtiyacýný doðru ayarlayamamasýndan kaynaklanýyor. Fakat korkmanýza gerek yok. Neden mi? Kontrollü bir beslenme programý ile üstesinden gelinebiliyor. Önceden önlem alabilmek için anne adaylarýnýn rutin olan “gestasyonel diyabet testi” yaptýrmasý öneriliyor. Gebelik süresince görülebilen gestasyonel diyabet, kan basýncýný yükseltiyor ve 4.5 kilonun üzerinde doðum aðýrlýðýna yol açabiliyor.

ERKEN DOÐUM RÝSKLÝ OLABÝLÝR

Çoðu kadýn gebelik þekeri olduðunu bilemez. Ancak gebelik sýrasýnda yapýlan testlerle sorunu anlamak mümkün. Genel olarak bazý belirtiler görülebilir. Esas sýkýntý bu belirtilerin hemen her hamilelikte çeþitli nedenlerle ortaya çýkabilmesi

-Halsizlik

-Sürekli uykulu olma

-Susuzluk

-Sýk idrara çýkma

-Aþýrý iþtah veya iþtahsýzlýk

Anne: Hamilelik sýrasýnda baþlayan þeker hastalýðýnda risk, hamilelik öncesinde baþlayana göre daha düþük. Eðer annede þeker hastalýðýna baðlý göz, kalp, böbrek sorunlarý varsa, bu dönemde riskler ciddi ölçüde artýyor. Diyabetik annelerde yüksek tansiyon, zehirlenme, erken doðum gibi durumlar daha sýk görülüyor.

Bebek: Diyabetik gebeliklerde bebekte bazý anomalilerin görülme riski artýyor. Ayrýca normalden iri bebek geliþiyor ve sezaryen kaçýnýlmaz hale geliyor.

Hamilelikte beslenme çok önemli. Siz acýkmasanýz da bebeðiniz acýkabiliyor. Bu yüzden öðün atlamamaya, özellikle diyabet gibi bir risk taþýyorsanýz özen göstermelisiniz. Karbonhidrat ve basit þeker içeren yiyeceklerden uzak durmalýsýnýz. Her öðünde lifli gýda tüketmelisiniz. Tam tahýllý ekmek, yulaf, baklagiller, yeþil sebzeler posa açýsýndan zengin. Beslenmenizi 2.5-3 saat aralýklarla yapmanýz, yaðlý ve þekerli yiyeceklerden uzak durmanýz sindirime yardýmcý oluyor. Doktorunuzun izniyle yürüyüþ yapabilirsiniz. Egzersizleri, yemekten bir saat sonra yapmaya dikkat edin.