Gebelik şekerinden korkmayın

Gebelik şekeri hamilelik döneminde ortaya çıkan genellikle geçici şeker hastalığına verilen isim. Sorun tıpkı diğer diyabet türleri gibi hücrelerin şeker ihtiyacını doğru ayarlayamamasından kaynaklanıyor. Fakat korkmanıza gerek yok. Neden mi? Kontrollü bir beslenme programı ile üstesinden gelinebiliyor. Önceden önlem alabilmek için anne adaylarının rutin olan “gestasyonel diyabet testi” yaptırması öneriliyor. Gebelik süresince görülebilen gestasyonel diyabet, kan basıncını yükseltiyor ve 4.5 kilonun üzerinde doğum ağırlığına yol açabiliyor.

ERKEN DOĞUM RİSKLİ OLABİLİR

Çoğu kadın gebelik şekeri olduğunu bilemez. Ancak gebelik sırasında yapılan testlerle sorunu anlamak mümkün. Genel olarak bazı belirtiler görülebilir. Esas sıkıntı bu belirtilerin hemen her hamilelikte çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmesi

-Halsizlik

-Sürekli uykulu olma

-Susuzluk

-Sık idrara çıkma

-Aşırı iştah veya iştahsızlık

Anne: Hamilelik sırasında başlayan şeker hastalığında risk, hamilelik öncesinde başlayana göre daha düşük. Eğer annede şeker hastalığına bağlı göz, kalp, böbrek sorunları varsa, bu dönemde riskler ciddi ölçüde artıyor. Diyabetik annelerde yüksek tansiyon, zehirlenme, erken doğum gibi durumlar daha sık görülüyor.

Bebek: Diyabetik gebeliklerde bebekte bazı anomalilerin görülme riski artıyor. Ayrıca normalden iri bebek gelişiyor ve sezaryen kaçınılmaz hale geliyor.

Hamilelikte beslenme çok önemli. Siz acıkmasanız da bebeğiniz acıkabiliyor. Bu yüzden öğün atlamamaya, özellikle diyabet gibi bir risk taşıyorsanız özen göstermelisiniz. Karbonhidrat ve basit şeker içeren yiyeceklerden uzak durmalısınız. Her öğünde lifli gıda tüketmelisiniz. Tam tahıllı ekmek, yulaf, baklagiller, yeşil sebzeler posa açısından zengin. Beslenmenizi 2.5-3 saat aralıklarla yapmanız, yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmanız sindirime yardımcı oluyor. Doktorunuzun izniyle yürüyüş yapabilirsiniz. Egzersizleri, yemekten bir saat sonra yapmaya dikkat edin.