Gece Yarýsý Ekspresi’nden Muhteþem Yüzyýl’a...

Yunanistan’da bir yapým þirketi, Yunan ordusunun Anadolu’yu iþgalini anlatan bir dizi yapsa, bu dizi Türkiye’de yayýnlanabilir mi?

Sanmam, öyle bir diziyi yayýnlayan kanalýn baþý kesin belaya girer.

Bir adým öteye gidelim, Avusturya’da bir þirket Viyana kuþatmasýný da kapsayan dönemin dizisini yapsa, dizide Osmanlý Ýmparatorluðu’nun hatalarýndan söz edilse, o dizi Türkiye’de yayýnlanabilir mi?

Yok, o da yayýnlanamaz...

Nereden biliyorsun diyeceksiniz, deðil mi? Gece Yarýsý Ekspresi filmini seyreden kiþi sayýsý yok denecek kadar azdýr ama herkes bu filmin adýný ve Türk düþmaný olduðunu bilir.

6 dalda aday gösterilip 2 dalda Oscar almýþ bir filmdir Gece Yarýsý Ekspresi. Amerika ve Avrupa’da 1978’te gösterime giren filmin ardýndan Türkiye yönetmen, oyuncu ve yapýmcýlarýn ülkeye giriþlerini yasaklamak dahil çeþitli tepkiler vermiþti.

Hikaye burada bitmedi, Gece Yarýsý Ekspresi filminin yönetmeni Oliver Stone, 2004 yýlýnda, Büyük Ýskender filminin tanýtýmý için Türkiye’ye geldi, bir basýn toplantýsý düzenlendi.

Toplantýda Kanal D Muhabiri Ayþegül Ataç, Oliver Stone’a “Türklere düþman mýsýnýz?” diye sordu, bu soruya Oliver Stone deðil ama Türkiye’deki daðýtým þirketinin sahibi tepki verdi, saða sola þikayette bulundu.

Daðýtýcýnýn derdi elbette paraydý.

Aradan 26 yýl geçmesine, Gece Yarýsý Ekspresi Türkiye’de hiç gösterilmemiþ olmasýna raðmen seyircinin Oliver Stone’u cezalandýracaðý ve Büyük Ýskender’e gitmeyeceðini düþündü.

Tarih dediðimiz þey aslýnda yaþananlarýn kazananlarýn gözünden anlatýlmasýdýr biraz da...

Macaristan’da Muhteþem Yüzyýl’ýn yayýnlayan ve diziye 6 hafta ara veren kanalýn seyirci tarafýndan protesto edildiðini görünce geldi bunlar aklýma...

Muhteþem Yüzyýl’da en uzun ve baþarýlý savaþ sahneleri Kanuni’nin Macaristan seferine ait olan sahnelerdir.

Macarlar asýrlar süren Osmanlý hakimiyetinin baþlangýcýný da kapsayan bir diziyi seyretmeye neden bu kadar hevesliler?

Belki de tarih kitaplarýnda yazanlarý bir de kazananýn penceresinden izlemek istemiþ olabilirler ama kabul edelim ki Türkiye için geçerli olmayan bir örnek bu.

Gerekçesi ister koyu milliyetçilik olsun ister hiç esaret altýnda yaþamamýþ olmanýn sonucu, fark etmez.

Macarlar Muhteþem Yüzyýl’dan ne öðreniyorlar bilmem ama Macarlarýn dizinin yayýný için gösterdikleri ýsrara bakýp bizim düþünmemiz gerekenler olduðu kesin...