Bakur filminin yasaklanmasýyla Kürt filmlerine sansür uygulandýðýný iddia eden yapýnýn ne kadar haklý veya haksýz olduðunu diðer Kürt filmlerinin festival macerasýný izleyerek anlayabiliriz.
Sinema dünyamýzda özellikle festivaller söz konusu olduðunda tartýþmalar ve olaylar bitmez. Son tartýþma da Ýstanbul Film Festivali’nde gösterilmeyen Bakur filmi üzerinden çýktý. Birçok otoritenin sansür olarak adlandýrdýðý bu olayýn gerçekten sansür mü yoksa bir devletin varlýðýnýn yansýmasý mýydý?
Bakur filmi PKK kamplarýndaki yaþamý anlatýyor. Eðer biraz sinemadan anlýyorsanýz klasik bir propaganda filmi olduðunu görürsünüz. Türkiye’de askerleri sivilleri katleden bir örgütün propagandasýnýn yapýlmasý mümkün müdür? Sorumuz bu. Eðer Bakur, sadece Kürt sinemasýna ait olduðu için sansürlendiði söyleniyorsa o zaman bizim de diðer Kürt filmlerinin maceralarýna bakmamýz lazým. Bakalým söylendiði gibi Kürt filmleri bu ülkede sansüre uðruyor mu? Festivallerde gösterimlerinde þimdiye kadar bir problem yaþandý mý? Ödül aldýlar mý, hangi filmlerle yarýþýp bu ödülleri aldýlar? Aþaðýdaki listede son 10 yýldýr gösterilen ve ödül alan filmleri sýraladým. Bu filmlere bir göz atýp sonra bu ülkede Kürt filmlerine sansür olup olmadýðý konusunu bir kez daha düþünün.
KÜRTLER TEPKÝ GÖSTERMELÝ
Bu listenin dýþýnda daha birçok Kürt filmi festivallerde gösterilmiþ ve ödüller almýþtýr. Zaten doðrusu da budur. Bu ülkenin tarihi içinde birçok acý yaþanmýþ, bu acýlarý yaþayan halklar da sinema gibi çok önemli bir unsurla kendilerini ifade etmiþlerdir. Problem, Türkiye’de sadece Kürt insanýný anlattýðý için filmlerin sansürlendiði yanýlgýsýnýn arkasýna sýðýnýp Bakur gibi örgüt propagandasýný yapan filmin gösterimini desteklemeye çalýþmaktýr. Bakur, Kürt halkýnýn kültürünü veya toplumsal sorunlarýný anlatmaya çalýþmamaktadýr. Ve bu haliyle aslýnda diðer Kürt filmlerinin yolunu týkamaktadýr. Bakur filmine en büyük tepkiyi Kürt sinemacýlarýn vermesi gerekir.
GELECEK UZUN SÜRER
Yönetmen: Özcan Alper Oyuncular: Gaye Gürsel, Durukan Ordu, Sarkis Seropyan, Osman Karakoç18. Altýn Koza Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu dahil dört ödül kazandý.
ÝKÝ DÝL BÝR BAVUL
Yönetmen: Orhan Eskiköy, Özgür Doðan16. Altýn Koza Film Festivali’nde Büyük Jüri Yýlmaz Güney ödülü ve SÝYAD ödüllerini aldý. 46. Altýn Portakal Film Festivali’nde En Ýyi Ýlk Film dalýnda ödül aldý. 21. Ankara Uluslararasý Film Festivali’nin ulusal uzun, kýsa ve belgesel film yarýþmalarýnda, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’nü haketti.
ANNEMÝN ÞARKISI
Yönetmen: Erol Mintaþ Oyuncular: Feyyaz Duman, Zübeyde Ronahi, Nesrin Cavadzade, Aziz Çapkurt 51. Altýn Portakal Film Festivali’nde en iyi ilk film dahil olmak üzere dört ve Malatya Film Festivali’nden de üç ödülle döndü.
BEN GÖRDÜM MÝN DÝT
Yönetmen: Miraz Bezar Oyuncular: Þenay Orak, Muhammed Al. Film 2009’da Altýn Portakal’da Behlül Dal Jüri Özel Ödülü’nü kazandý. 29. Ýstanbul Film Festivali’nde ise en iyi yönetmen, kadýn oyuncu ve müzik ödülünü aldý.
BEN UÇTUM SEN KALDIN
Yönetmen: Mizgin Müjde ArslanBen Uçtum Sen Kaldýn’ýn dünya prömiyeri 31. Ýstanbul Film Festivali Ulusal Yarýþma’da yapýlmýþtý.
UZAK - DÛR
Yönetmen: Kazým ÖzKazým Öz, doðup büyüdüðü Tunceli-Pertek’te ‘göç ve sonrasý’ üzerine çektiði Uzak (Dûr) ile Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali’nde En Ýyi Belgesel ödülünü kazandý. 17. Ankara Film Festivali’nde gösterildi.
BABAMIN SESÝ
Yönetmen: Orhan Eskiköy, Zeynel Doðan Oyuncular: Base Doðan, Gülizar Doðan, Ali Kul 31. Uluslararasý Ýstanbul Film Festivali En Ýyi Senaryo Ödülü, 19. Altýn Koza Film Festivali En Ýyi Film ve senaryo ödüllerini aldý.
PRESS
Yönetmen: Sedat Yýlmaz Oyuncular: Aram Dildar, Engin Emre Deðer.22. Ankara Film Festivali’nde üç ödül, 30. Ýstanbul Film Festivali’nde jüri özel ödülü ve Fipresci özel ödülünü, 47. Altýn Portakal Film Festivali’nde jüri özel ödülü kazandý.
FIRTINA
Yönetmen: Kazým Öz Oyuncular: Cahit Gök, Havin Funda Saç, Selim Akgül, Asiye Dinçsoy 20. Ankara Film Festivali Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu ödülünü aldý. 27. Ýstanbul Film Festivali’nde gösterildi.