Geçersiz takiyye

Bakur  filminin yasaklanmasıyla Kürt filmlerine sansür uygulandığını iddia eden yapının ne kadar haklı veya haksız olduğunu diğer Kürt filmlerinin festival macerasını izleyerek anlayabiliriz.

Sinema dünyamızda özellikle festivaller söz konusu olduğunda tartışmalar ve olaylar bitmez. Son tartışma da İstanbul Film Festivali’nde gösterilmeyen Bakur filmi üzerinden çıktı. Birçok otoritenin sansür olarak adlandırdığı bu olayın gerçekten sansür mü yoksa bir devletin varlığının yansıması mıydı?

Bakur filmi PKK kamplarındaki yaşamı anlatıyor. Eğer biraz sinemadan anlıyorsanız klasik bir propaganda filmi olduğunu görürsünüz. Türkiye’de askerleri sivilleri katleden bir örgütün propagandasının yapılması mümkün müdür? Sorumuz bu. Eğer Bakur, sadece Kürt sinemasına ait olduğu için sansürlendiği söyleniyorsa o zaman bizim de diğer Kürt filmlerinin maceralarına bakmamız lazım. Bakalım söylendiği gibi Kürt filmleri bu ülkede sansüre uğruyor mu? Festivallerde gösterimlerinde şimdiye kadar bir problem yaşandı mı? Ödül aldılar mı, hangi filmlerle yarışıp bu ödülleri aldılar? Aşağıdaki listede son 10 yıldır gösterilen ve ödül alan filmleri sıraladım. Bu filmlere bir göz atıp sonra bu ülkede Kürt filmlerine sansür olup olmadığı konusunu bir kez daha düşünün.

KÜRTLER TEPKİ GÖSTERMELİ

Bu listenin dışında daha birçok Kürt filmi festivallerde gösterilmiş ve ödüller almıştır. Zaten doğrusu da budur. Bu ülkenin tarihi içinde birçok acı yaşanmış, bu acıları yaşayan halklar da sinema gibi çok önemli bir unsurla kendilerini ifade etmişlerdir. Problem, Türkiye’de sadece Kürt insanını anlattığı için filmlerin sansürlendiği yanılgısının arkasına sığınıp Bakur gibi örgüt propagandasını yapan filmin gösterimini desteklemeye çalışmaktır. Bakur, Kürt halkının kültürünü veya toplumsal sorunlarını anlatmaya çalışmamaktadır. Ve bu haliyle aslında diğer Kürt filmlerinin yolunu tıkamaktadır. Bakur filmine en büyük tepkiyi Kürt sinemacıların vermesi gerekir.

GELECEK UZUN SÜRER

Yönetmen: Özcan Alper Oyuncular:  Gaye Gürsel, Durukan Ordu, Sarkis Seropyan, Osman Karakoç18. Altın Koza Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu dahil dört ödül kazandı.

İKİ DİL BİR BAVUL

Yönetmen: Orhan Eskiköy, Özgür Doğan16. Altın Koza Film Festivali’nde Büyük Jüri Yılmaz Güney ödülü ve SİYAD ödüllerini aldı. 46. Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi İlk Film dalında ödül aldı. 21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarında, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’nü haketti.

ANNEMİN ŞARKISI

Yönetmen: Erol Mintaş Oyuncular: Feyyaz Duman, Zübeyde Ronahi, Nesrin Cavadzade, Aziz Çapkurt 51. Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi ilk film dahil olmak üzere dört ve Malatya Film Festivali’nden de üç ödülle döndü.

BEN GÖRDÜM  MİN DİT

Yönetmen: Miraz Bezar Oyuncular: Şenay Orak, Muhammed Al. Film 2009’da Altın Portakal’da Behlül Dal Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. 29. İstanbul Film Festivali’nde ise en iyi yönetmen, kadın oyuncu ve müzik ödülünü aldı.

BEN UÇTUM SEN KALDIN

Yönetmen:  Mizgin Müjde ArslanBen Uçtum Sen Kaldın’ın dünya prömiyeri 31. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma’da yapılmıştı.

UZAK - DÛR

Yönetmen: Kazım ÖzKazım Öz, doğup büyüdüğü Tunceli-Pertek’te ‘göç ve sonrası’ üzerine çektiği Uzak (Dûr) ile Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülünü kazandı. 17. Ankara Film Festivali’nde gösterildi.

BABAMIN SESİ

Yönetmen:  Orhan Eskiköy, Zeynel Doğan Oyuncular: Base Doğan, Gülizar Doğan, Ali Kul 31. Uluslararası İstanbul Film Festivali En İyi Senaryo Ödülü, 19. Altın Koza Film Festivali En İyi Film ve senaryo ödüllerini aldı.

PRESS

Yönetmen: Sedat Yılmaz Oyuncular: Aram Dildar, Engin Emre Değer.22. Ankara Film Festivali’nde üç ödül, 30. İstanbul Film Festivali’nde jüri özel ödülü ve Fipresci özel ödülünü, 47. Altın Portakal Film Festivali’nde jüri özel ödülü kazandı.

FIRTINA

Yönetmen:  Kazım Öz Oyuncular: Cahit Gök, Havin Funda Saç, Selim Akgül, Asiye Dinçsoy 20. Ankara Film Festivali Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu ödülünü aldı. 27. İstanbul Film Festivali’nde gösterildi.