Mide etrafý sinirlerle kaplý bir organ olduðundan strese çok duyarlýdýr. Mide þiþkinliði, hazýmsýzlýk, yanma, bulantý, kusma yakýnmalarýnýn birçoðunun kaynaðýnda psikolojik nedenler var.
Travmatik yaþantýlar bedensel yakýnmalara sebebiyet verebiliyor. Özellikle bilinçaltýna itilen olaylarda bunu sýklýkla görüyoruz. Fiziksel sebep ortaya konamamýþ birçok hastalýðýn veya yakýnmanýn altýnda mutlaka bir psikolojik etken aranmalýdýr. Çözümlenememiþ bilinçaltý olaylarýn en çok etkilediði organlarýn baþýnda da mide var. Mide etrafý sinirlerle kaplý bir organ olduðundan strese duyarlýdýr. Mide þiþkinliði, hazýmsýzlýk, yanma, bulantý, kusma yakýnmalarýnýn birçoðunda sorunun psikolojik ve özellikle de travmatik olduðu bilinir.
Bir hastam þiddetli mide þiþkinliði, yanma, kaygý, endiþe ve kendisinde kanser gibi önemli bir hastalýk olduðu þikayetleriyle gelmiþti. Gitmediði doktor kalmamýþ, endoskopi dahil her türlü tetkiki yaptýrmýþ, ancak fiziksel bir hastalýða iþaret edecek herhangi bir bulguya rastlanmamýþtý. Aldýðým anamnezde Güneydoðu’da korucu olan dayýsýnýn teröristlerce midesine kurþun sýkýlarak öldürüldüðünü öðrendim. Dayýsýnýn bu þekilde öldürülüþünü olayýn üstünden yýllar geçmiþ olmasýna raðmen unutamýyor ve yaþadýðý mide þiþkinlikleri ve acýlarla tekrar tekrar yaþýyordu. Bu olaydan sonra yaþadýðý birçok travmayý da hep mide bölgesindeki bu yakýnmalarla dile getiriyordu. Hastam bu travmatik anýlar EMDR terapisiyle iþlenip sýfýrlanýnca mide yakýnmalarýndan kurtuldu. Bana gelmeden önce midem þiþecek diye hiçbir þey yiyemeyen ve çalýþamaz hale gelmiþ olan hastam terapiden sonra rahatça yemeðini yiyebilir ve iþini yüksek bir motivasyonla yapabilir hale gelmiþti.
Umutsuzluða kapýlmayýn
Diðer bir hastam sebebi bilinmeyen bulantý ve kusmalarla gelmiþti. Birçok tetkikten geçmiþ, bir sebep bulunamamýþtý. Bu danýþaným çok küçük yaþta evlendirilmiþti. Kaynanayla oturuyor ve onun zulmüne maruz kalýyordu. Yaþadýðý eziyeti kimseyle paylaþamýyor ve çaresizce yapýlanlara boyun eðiyordu. Yaptýðým deðerlendirme sonucunda beyninin yaþadýðý bu açmazý kusarak ifade ettiði kanaatine vardým. EMDR terapisiyle geçmiþ travmalarýnýn iþlenmesi ve eþi ikna edilerek ayrý eve çýkmalarýnýn saðlanmasý sonrasýnda kusma yakýnmalarý tamamen kaybolmuþtu. Sýkça karþýlaþtýðým bu tür hastalarýn poliklinikleri dolduran hastalarýn neredeyse yarýsýný oluþturduðu bilgisi araþtýrmalarla sabittir. Saðlýk Bakanlýðý yetkililerinin buna hassasiyet göstermelerini tavsiye ediyorum. Bu tür psikosomatik hastalýklarýn mali yükü tahmin edilemez boyutta. Bu sebeple koruyucu ruh saðlýðý hizmetlerinin daha aktif ve yaygýn hale getirilmesi önem arz ediyor. Bu kiþiler ya ‘psikolojik bir þeyin yok’ diye kaderlerine mahkum ediliyorlar ya da gereksiz antidepresan tedavilerine maruz kalýyor. Kimi zaman da “Bununla yaþamayý öðreneceksin” diyerek umutsuzluða sürükleniyorlar. Herhangi bir sebep bulunamayan fiziksel yakýnmalarda bir travma terapisini düþünmek gerekir.