Ýç siyaset için de dýþ siyaset için de geçerli bir kuraldýr: Siyasette sürekli dostluk olmadýðý gibi sürekli düþmanlýk da yoktur.
Gün gelir asla bir araya gelemezler diye düþünülen partiler bir araya gelirler. Týpký 1974 yýlýnda Erbakan ve Ecevit’in bir araya gelip hükümet kurmasý gibi.
Kimse ihtimal vermiyordu ama CHP-MSP hükümeti kuruldu ve Kýbrýs harekatý gibi tarihi bir zafere imza bile atýldý.
Ayný Erbakan daha sonra Türkeþ ile de ittifak kurmuþtu!
Akýllý siyasetçi toplumun menfaatini parti menfaatinetercih edebilendir. Düþmanlýklar unutulmuyor ama üzeri örtülebiliyor.
***
Mavi Marmarabaskýnýndan ve Davos’taki ‘van minüt’ çýkýþýndan sonra Ýsrail ile iliþkileri düþünün.
Bir sene önce uçaðý düþürülen Rusya ile iliþkileri düþünün.
Irak ile daha bir iki ay öncesine kadar iki ülke arasýndaki meydan okumalarý düþünün.
Bir de bugüne bakýn.
***
Ýsrail ile iliþkiler normale dönmeye baþladý. Sefirler karþýlýklý iþbaþý yaptý, ekonomik iliþkiler geliþiyor, büyük projeler konuþuluyor!
Rusya ile taktik ittifak kuruldu. Semeresini Halep tahliyesinde gördük. Ayrýca ateþkes saðlanmasý Astana toplantýsý gibi önemli adýmlar atýldý!
Hafta sonu baþbakanýn Irak’a gerçekleþtirdiði ziyaret ile iliþkiler düzelme eðilimine girdi.
Terörle mücadelede, ekonomide, eðitimde, imar iþlerinde, Dicle Fýrat sularýyla ilgili ortak projelerde, kültür ve turizm alanýnda dayanýþma içinde olacaklarýna dair ortak bildiri yayýnladýlar.
***
Rusyakonusunda ‘tükürdüðünü yaladý’, Ýsrail konusunda ‘yirmi milyona satýldý’, Irak konusunda ‘geri adým attý’ diyerek hükümeti eleþtirmek tek kelimeyle ucuz politikadýr.
O ülkelerle arasý açýlýnca ‘neden açtýnýz?’, normale dönünce ‘geri adým attýnýz’ mantýðý kasaba politikacýsý mantýðýdýr.
Devletini milletini düþünen saðduyulu politikacý tavrý deðildir.
***
Evet Ýsrail ile aramýz açýlmýþtýr ama tamir eden taraf olma baþarýsýný da bu hükümet göstermiþtir.
Evet, Rusya ile de aramýz açýlmýþtýr. Sýnýr ihlali yapan Rusya uçaðý uyarýlara aldýrmadýðý için düþürülmüþtür. Kusurlu taraf Rusya’dýr.
Ýliþkileri tamir etme baþarýsýný gösteren yine Türkiye’dir.
***
Rusyaile iliþkilerini normalleþtiren, El-Bab operasyonuyla terör örgütüne karþý baþarýlý bir mücadele veren ve el-Bab’dan sonra Münbiç’i PKK/PYD’den temizlemeyi hedefleyen Türkiye, Sincar’da PKK’ya düzenli ordu kurulmasýna mani olmak için Irak ile de iliþkileri normale çevirme baþarýsýn göstermiþtir. Irak ordusu, peþmerge ile birlikte PKK’yý Sincar’dan kovmayý kabul etmiþtir.
Terörle kaynaðýnda mücadele stratejisinin baþarýlý bir adýmý.
Dolayýsýyla müzmin muhalefetin ucuz politika söyleminde olduðu gibi ‘hükümet yönetemiyor’ deðil tam tersine dýþ politikayý da baþarýyla götürüyor ve hem takdiri hem de tebriki hak ediyor.
***
Böylesi milli meselelerde siyasetçilerin dýþarýya malzeme vermemeleri gerekir.
Maalesef ana muhalefet ve terör yandaþlarýnýn hükümete duyduklarý öfke, gözlerini kör etmiþ, milli meseleye sahip çýkmak bir yana devlet ve millet düþmanlarýnýn eline sürekli koz vermekten imtina etmiyorlar.
Gel de þimdi MHP lideri Devlet Bahçeli’yi þükranla anma bakalým!