Gel de çık işin içinden...

Son 10 gündür TRT bombardıman altında. Aleyhine yazı yazmayan kalmadı. Hasan Cemal’den başlayıp hayatında hiç televizyon işi yapmamış bir sürü adam yazdılar çizdiler. İddia neydi, “TRT, HDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ın haberlerini sadece 2 dakika verdi.” TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin rakamları açıkladı toplam yayın süresi 224 dakika. Bu sürenin içinde canlı yayınlanan ve TRT için ağır eleştirilerin de yer aldığı Aydın mitingi de var. Halk Tv’de Ekmeleddin İhsanoğlu’nu eleştiren bir konuğun olduğu yayın kesildiğinde kimseden ses çıkmamıştı. TRT eleştirilmesine rağmen mitingi yayınlamayı sürdürüyor buna rağmen bir sürü eleştiri ve hakarete maruz kalıyor. Yaşadığımız çağ, elde kronometre, süre hesabıyla haber yapılacak bir çağ değil ama nedense TRT’den böyle bir beklenti var. Peki ya diğer kanalların, gazetelerin refleksi ne? Haber neredeyse, neyse, o verilir,işin doğası bu. Selahattin Demirtaş’ın ailesiyle bisiklete binmesi haber olur, en fazla 2 bilemedin 2,5 dakika. Başbakan Erdoğan’ın bir stadyum açılışında ünlülerle beraber sahaya çıkması daha uzun haber olur, canlı yayınlanır zira seyircinin daha çok ilgisini çeker, sonucu merak edilir. Hadi süre açısından bakalım bu iki olaya. Ya 30 dakika ekranda pedal çeviren aile görüntüsü vereceksiniz ya da futbol maçını sadece 2 dakika yayınlayacaksınız. Mantık ve istenen bu ama televizyonculuk ve habercilik mantığına aykırı.

Metal yorgunluğu...

CHP ve MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun NTV’de Oğuz Haksever’e verdiği mugalata yanıtını neden yazmıyorsun diye mailler gelmiş. Üç beş maille ne yazıp yazmayacağıma karar vermem ama aslında yazılması gereken bir yanı var o yayının. Haksızlık etmek istemem, Oğuz Haksever Türkiye’nin en donanımlı ekran yüzlerinden biridir. Yine haksızlık etmek istemem, normal şartlarda yayınlara hazırlandığını her zaman hissettiğimiz bir isimdir.  Üstelik 20-25 yaşında genç arkadaşların google’dan bulup bize kendi bilgisi gibi sattıklarını Oğuz haksever çok daha usturuplu ve gözümüze sokmadan yapar.

Tüm bunlara rağmen o yayın çok başarılı bir yayın olmadı zira biraz metal yorgunluğu misali fazla ders çalışılmamış sanki. Mesela Akif Beki’nin Hürriyet’te günlerdir sordukları var, hepsi deve dişi gibi sorular. Sonra İhsanoğlu’nu içine sindiremeyen sol seçmenin itirazları sonra Halk TV’de yayın kesilmesine neden olan geçmiş dönem Atatürk yorumları...  Sadece bir cevapla kimse Cumhurbaşkanı olmaya layık olmaz ama tek bir cevap bazen soranı zor durumda bırakabilir.

Böyle yayınlara sadece zeka ve genel kültüre güvenerek çıkmamak lazım...