Geldikleri gibi gidecekler, Haziran’da bitecek

Her þey yolunda gitse de Ankara tartýþacak konu bulmakta, ‘temkinli iyimserlik’ iklimi oluþturmakta mahir.

Bugüne kadar Ýmralý’daki görüþmelerin doðru olup olmadýðý; Ada’ya kimlerin gideceði; Öcalan’ýn örgüte ‘eylemi býrakýn, sýnýr dýþýna çekilin’ çaðrýsý yapýp yapmayacaðý; Kandil’in bunu dinleyip dinlemeyeceði; sürece sabotaj olup olmayacaðý; sabotaj giriþimlerinde hükümetin geri adým atýp atmayacaðý tartýþýldý.

Endiþeli bekleyiþ sürüyor!

Bugünkü konularýmýz þunlar: Militanlar nasýl sýnýr dýþýna çekilecek; Kuzey Irak’a mý, Suriye’ye mi gidecekler; konvoy halinde mi, sessizce mi gidecekler; çekilme ne zaman baþlayacak, ne zaman bitecek; çekildiklerinden nasýl emin olacaðýz; tekrar geri girmeyeceklerini nereden biliyoruz; çekilmenin güvenliði için TBMM devreye girecek mi, yasa çýkarýlacak mý; akil adamlar kimlerden oluþturulacak, süreci hangi yetkiyle izleyecek, müdahale edebilecek mi; Öcalan Kandil’le telefon görüþmesi mi yapacak, videokonferansla mý konuþacak?..

Bazý sorular masum, bazýlarý hesaplý.

Ýþte hükümet kulislerindeki cevaplar:

Çekilme baþladý, Haziran’da biter

- Militanlar ‘geldikleri gibi’ gidecekler. Ýçeri nasýl sýzdýlarsa dýþarý da öyle sýzacaklar.

-Sýnýr dýþýna çýkýþ istihbari olarak izlenecek. Çekilenlere yönelik operasyon da yapýlmayacak.

-Çekilme esnasýnda ne yurt içinde ne de sýnýr dýþýnda bir gövde gösterisi yapýlmayacak.

-Çekilmenin tamamlanýp tamamlanmadýðýna istihbarat bilgileriyle karar verilecek. Bu andan itibaren yurt içinde her türlü silahlý kiþi veya eyleme karþý güvenlik birimleri bugüne kadar olduðu gibi müdahale edecek.

-Sýnýr dýþýna çýkanlarýn geri dönerek silahlý eylem yapmasýna mahal verilmeyecek, olasý sýzmalara karþý sýký önlemler alýnacak.

-Türkiye, çekilen militanlarýn Kuzey Irak’a gitmesini istiyor. Suriye’ye geçiþe izin verilmeyecek. Kuzey Irak’tan Suriye’ye geçiþin olmamasý için de Kuzey Irak nezdinde giriþimlerde bulunacak.

-Sýnýr dýþýna çekilme aslýnda fiilen baþladý. Ancak örgüt ‘TBMM tarafýndan resmen muhatap alýnmak için yasa çýkarýlmasý, komisyon kurulmasý’ konusunda baský oluþturmak amacýyla iþi aðýrdan alýyor. Resmi olarak ‘çekiliyoruz’ demeleri Nisan ortasýný bulabilir.

-Hükümet, tüm silahlý unsurlarýn çekilmesinin yaz baþýnda tamamlanabileceði görüþünde. Bunun için verilen en geç tarih ise Haziran sonu.

-Çekilmeye iliþkin TBMM’de komisyon kurulmayacak, özel bir yasa çýkarýlmayacak. Eyleme karýþmamýþ, yasa dýþý olarak yurt dýþýna çýkmak ve örgüte katýlmak dýþýnda suç iþlememiþ olanlarýn yurda dönüþü için Piþmanlýk Yasasý yeterli görülüyor. Bir görüþe göre yasanýn adý deðiþebilir ya da ileride sivil hayata dönüþ sýrasýnda karþýlaþýlacak sorunlarla ilgili düzeltmeler yapýlabilir.

-Akil adamlar hükümetin çaðrýsýyla ama tamamen sivil inisiyatif olarak toplanacak; çözüm sürecinin desteklenmesi, çekilmenin izlenmesi ve sonraki dönemde sivil siyaset alanýnýn oluþturulmasý konusunda kamuoyuna güven verme amaçlý görev yapacak.

-Çekilme için Kandil’in ve BDP’nin “Militanlar Öcalan’ýn sesini duymak istiyor” talebi ciddiye alýnmýyor. Bunun bir þart haline getirilmesi de beklenmiyor.

Öcalan’ýn statüsünü deðiþtirme giriþimi

Bunlarýn dýþýnda, BDP’nin “Yasalarda Öcalan yasa dýþý bir örgüt lideri olarak görülüyor. Bununla kim niye görüþüyor diye bir savcý çýkýp dava açarsa ne yapacaðýz. Bunun için yasal güvence istiyoruz” sözleri; Kandil’in TBMM’nin bir Komisyon kurarak sürece katýlmasý, yasa çýkarmasý talebi, “Öcalan’ýn statüsünü deðiþtirme ve TBMM tarafýndan muhatap alýnma” amaçlý görülüyor. Murat Karayýlan’ýn “Öyle hemen gel demeyle gelemezler” ifadesi de, ayný amaca yönelik ‘altýmý tutamayabilirim’ tehdidi olarak deðerlendiriliyor.

Bu iki konu da hükümetin gündeminde deðil.