Her geçen gün yeni bir teknoloji hayatýmýza giriyor. Teknolojinin hýzýna yetiþmek artýk hiç kolay deðil. Teknolojiyi üreten ülkeler devleþiyor, ekonomi politikalarý deðiþiyor, dijital sektörde ihtiyaç duyulan iþgücü gittikçe artýyor. Dünya artýk teknoloji üretebilen, tasarlayabilen ve kalýcý çözümler üretebilen meslek elemanlarýna ihtiyaç duyuyor.
Gençlerimiz yakýnda geleceklerini þekillendirecek mesleklerine hazýrlayacak Üniversiteler için tercihte bulunacak. Meslekler ve çalýþma alanlarý hýzla deðiþiyor. Artýk birkaç yýl önce adýný sanýný kimsenin duymadýðý meslekler yaygýnlaþmaya baþladý.
Türkiye’de sektörler de bu deðiþimden etkileniyor. Kamu kurumlarý da dahil olmak üzere bilgiler, belgeler ve iþlemler elektronik ortamlarda taþýnýyor. Cep telefonuna yüklenen küçük bir uygulama sayesinde bütün hizmetlere eriþim saðlanabiliyor.
Birkaç yýl öncesine kadar kamu dairelerinde “adli sicil kaydý” almak için kuyrukta bekleyen vatandaþlar, artýk e-devlet þifresiyle kolayca geçerli belge alabiliyor, bu belgeleri zaman kaybetmeksizin iþverenlere ya da diðer kurumlara verebiliyor.
Hayatýmýza böylesine yerleþmiþ olan teknolojik deðiþim, gelecekte birçok mesleði de etkileyecek. Türkiye’nin orta vadeli kalkýnma planýnda (2018-2020) da bu deðiþim vurgulanýyor. Kalkýnma planýna göre iþgücü piyasasý üzerinde olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için gelecekte dönüþüm geçirecek veya yeni ortaya çýkacak sektör, meslek ve beceriler tespit etmek gerekiyor.
Türkiye Ýþ Kurumu (ÝÞKUR), bu konudaki çalýþmalarýný sürdürüyor. Geçtiðimiz günlerde yayýnladýðý 2018/01 Sayýlý Genelgesiyle Türkiye’nin gelecekte dijital sanayide nitelikli eleman ihtiyacý olacaðýný açýkladý. Dijital sektörlerde hizmet alýmý ya da iþ birliði yöntemiyle yapýlacak mesleki eðitim, iþbaþý eðitim ve diðer programlarý için özel esaslar belirledi.
Teknolojik dönüþüm ile birlikte gelen Sanayi 4.0 birçok mesleði etkileyecek. Bazý meslekler belki hiç olmayacak bazý mesleklere ise ihtiyaç artacak. ÝÞKUR’a göre, endüstriyel bilgisayar programcýlýðý,giyilebilir teknoloji tasarýmcýsý, endüstriyel kullanýcý ara yüzü tasarýmcýsý, bulut biliþim uzmaný, siber güvenlik uzmaný, veri analisti, ERP uzmaný, sosyal medya uzmaný, yazýlým geliþtirme uzmaný, mobil yazýlým uzmaný, oyun geliþtirme uzmaný gibi mesleklerde ise iþgücü talebi artacak.
ÝÞKUR, dijital sanayinin iþgücü ihtiyacýný karþýlamak üzere aktif iþgücü programlarý uygulayabilecek. Projeler, hizmet alýmý veya iþ birliði yöntemi ile uygulanabilecektir. Ýþ birliði yöntemi ile uygulanacak projeler sadece üniversiteler ile yürütülecektir. Ýþ birliði yöntemiyle üniversitelerle istihdam garantisiz kurs düzenlenmesi mümkün olacak.
Projeler uygulanýrken kursiyerlerin zaruri gideri ile iþ kazasý ve meslek hastalýðý ve genel saðlýk sigortasý primleri ÝÞKUR tarafýndan ödenecek. Projeyi üstlenenler en az yüzde elli istihdam taahhüdü verecek.
Projeyi üstlenenler, kursiyerlerin en az yüzde ellisinin, kurs sýnav sonucunun açýklandýðý tarihten itibaren en geç yüz yirmi gün içerisinde iþe baþlatýlmasý þart olacak. Kursiyerler, 120 günden az olmamak üzere en az fiili kurs günü kadar istihdam edilecekler.
ÝÞKUR Genel Müdürlüðü tarafýndan geleceðin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde 18-29 yaþ aralýðýndaki katýlýmcýlar için dokuz aya kadar iþbaþý eðitim programý düzenlenecek.
Hizmet alýmý yöntemi ile uygulanan projeler kapsamýndaki kurslarý baþarý ile tamamlayarak en geç bir ay içerisinde ayný meslekte iþbaþý eðitim programýna katýlan kursiyerler için iþbaþý eðitim programlarý en fazla dört aya kadar uygulanabilecek.