Geleceðin þefleri emin ellerde

Eskiden yemek üzerine böyle akademik bir eðitimi hayal bile edilemezdi. Yeditepe, Özyiðin, Bilgi, Ýzmir Ekonomi Üniversiteleri. Geleceðin þefleri þanslý, tabii bu þansý iyi deðerlendirebilirlerse...

“Yemek yapmak müzik gibidir. Yeteneðin varsa vardýr yoksa zor. Ama biz bu okulda muzice oluþturabiliriz” diyor Christopher Koetke. Kendall Üniversitesi’nin Mutfak Sanatlarý Okulu Dekaný olan Christopher, ayný zamanda Amerika’nýn ünlü bir þefi. Geçtiðimiz günlerde Kendall Üniversitesi’nin Ýstanbul’daki ortaðý Bilgi Üniversitesi’nin Gastronomi Bölümü’nü ziyarete geldi. Çocuklarla konuþmasýný, sorularýný, sorulara cevaplarýný, kýsaca çocuklarla iletiþimini birlikte yemek yapma hallerini görmeliydiniz.

Uluslararasý iþbirliði

Türkiye’deki üniversitelerin gastronomi bölümlerinde yemek yapmak kadar yiyecek içecek iþletmesi, gýdalar hakkýnda temel bilgiler, dünya mutfaklarý, ait olduðu kültürün temel reçetelerine ait dersler de yer almakta. Her birinin programý ayný gibi görünse de müfredata koyulan seçmeli derslerin içeriði, laboratuvar çalýþmalarý, özel projeler ve uluslararasý iþbirlikleri eðitimlerinin niteliðini belirlemekte.

Bilgi Gastronomi ve Mutfak Sanatlarý programý da bu anlamda, ABD’nin Chicago kentinde bulunan ve alanýnda dünyanýn en iyilerinden biri olarak kabul edilen Kendall School of Culinary Arts ile stratejik iþ birliði yapýyor. Ünlü restoranlar tarafýndan Chicago’nun en iyi mutfak sanatlarý programý seçilen, akademik kadrosu ve çevre dostu giriþimlerinden dolayý pek çok ulusal ve uluslararasý ödüle layýk görülen ve dünyanýn her yerinden 450’yi aþkýn seçkin öðrenciye eðitim veren okul, öðrencilerine dünyaca ünlü aþçýlardan eðitim alma fýrsatý ve zengin staj olanaklarý sunarken geleceðin þeflerine
uluslararasý kapýlarý da aralamýþ oluyor.

 Bu ortaklýk çerçevesinde, öðrenciler dilerlerse eðitimlerine ABD’de devam edebiliyor, yaz okulu ve deðiþim programlarýna katýlabiliyorlar. Eðitim hayatý boyunca Kendall College’daki seçkin öðretmenler ve öðrencilerle dijital ortamda bilgi alýþveriþinde bulunabiliyor ve bu sayede tam anlamýyla uluslararasý bir eðitim alýyorlar. Ayrýca yaz okullarýna katýlma ve deðiþim öðrencisi olarak belli bir süre Kendall College’da eðitim alma hakkýna da sahip oluyorlar.

Kendall Üniversitesi, aralarýnda; Meksika, Þili, Malezya ve Türkiye’nin de bulunduðu  yedi ortakla uluslararasý bir að oluþturmuþ. Bu anlamda Chris Koetke’nin programý çok yoðun çünkü tüm okullarý bire bir kendisi denetliyor, öneriler getiriyor veya tam tersi beðendiði dersleri farklý ülkelere adapte etmenin yollarýný arýyor.

Christopher Koetke: “Yemek yapmak müzik gibidir. Yeteneðin varsa vardýr yoksa zor.”


Örneðin, Bilgi Üniversitesi Gastronomi Bölümü Baþkaný Dilistan Shipman’ýn geçtiðimiz sene ders programýna seçmeli olarak eklediði Kahve ve Çay Bilimi derslerini Malezya’daki okula adapte etmiþler. Yine Shipman’ýn Mutfak Terminolojisi dersi Kendall College’dan gelen yöneticiler tarafýndan beðenilerek birden çok ülkede müfredata alýnmýþ. Ayrýca Shipman’ýn Chicago’da verdiði derslerden sonra müfredatlarýna Türk Mutfaðý dersi de koymaya karar vermþler. Bu ayný zamanda Türk mutfaðýný tanýtmak için müthiþ bir olanak.

En prestijlirestoranlarda görev aldý

Christopher Koetke aþçýlýða profesyonel olarak 1982 yýlýnda Valparaiso Indiana’daki bir restoranda baþlar. Chicago L’Escargot Restoran’da çalýþma hayatýna devam eden Koetke, aþçýlýk anlamýnda kendini geliþtirmek için Fransa’ya gitmeye karar verir ve orada Pavillon Elysees, Pierre Gagnaire gibi bir çok ünlü restoranýn mutfaðýnda çalýþýr. Amerika’ya döndükten sonra dünyaca ünlü Le Français restoranýnda çalýþýrken girdiði Bocuse d’Or Aþçýlýk Yarýþmasý’nda üçüncü olan Koetke, 1992 yýlýnda Les Nomandes restoranýnda þef olarak çalýþmaya baþlar. Koetke o dönemde Uluslararasý Yemek ve Þarap Bir
liði tarafýndan ‘Yýlýn Þefi’ seçilir.

18 yýldýr öðretiyor

Valparaiso Üniversitesi Fransýz Dili ve Edebiyatý Bölümü mezunu olan Koetke, Sorbonne Üniversitesi’nde ayný alanda aldýðý eðitimden sonra Dominican Üniversitesi’nde MBA yapar. 1998 yýlýndan bu yana Kendall College’da mutfak sanatlarý ve aþçýlýk dersleri veren Koetke 2005 yýlýndan beri Mutfak Sanatlarý ve Aþçýlýk Bölümü’nün dekanlýk görevini de yürütüyor. Ayný zamanda büyük bir yemek birliði olan Greater Midwestern Foodways Alliance’in kurucu üyesi olan Koetke’nin Let’s Dish adýnda bir de televizyon programý 
bulunuyor.

Tüm dünya Türk mutfaðýný öðrenecek

Kendall Ünivertesi ile iþbirliði bir anlamda Türkiye’nin kültürünü dünyaya yayýyor. Bilgi Üniversitesi Gastronomi Bölümü Baþkaný Dilistan Shipman’ýn geçtiðimiz sene Bilgi’deki ders programýna seçmeli olarak eklediði Kahve ve Çay Bilimi dersleri Malezya’daki okula adapte etmiþler. Yine Dilistan hocanýn Mutfak Terminolojisi dersi Kendall College’dan gelen yöneticiler tarafýndan beðenilerek birden çok ülkede müfredata alýnmýþ. Ayrýca Shipman’ýn Chicago’da verdiði derslerden sonra müfredatlarýna Türk mutfaðý dersi de koymaya karar verdiler. Bu ayný zamanda Türk mutfaðýný tanýtmak için müthiþ birolanak.

Haydi enginar günlerine

Grand Hyatt Ýstanbul, ilkbaharýn lezzetli ve saðlýklý sebzesi enginar ile saðlýðýna düþkün lezzet severleri buluþturuyor. 24-27 Mayýs tarihleri arasýnda enginarýn her çeþidi þef Fabio Brambilla’nýn yorumuyla sunulacak.  

Baharýn en özel tadý

Ýlkbahar aylarýnýn saðlýklý lezzeti enginar, Divan þeflerinin hazýrladýðý özel menüyle damaklarda unutulmayacak tatlar býrakmaya hazýrlanýyor. Mayýs ayý boyunca Divan restoranlarýnda düzenlenen enginar günlerinde; fýrýnlanmýþ enginar çorbasý, zeytinyaðlý enginar, çið enginar salatasý, enginar dolmasý, Ege otlarý kavurmasý ile servis edilen ýzgara enginar ve deniztaraðý ve enginar yer alýyor. Ana yemekler de ise; enginarlý risotto, ekþili enginarlý piliç graten, somates çeþnisi ve pesto sos ile servis edilen enginar üzerinde ýzgara levrek, kuzu külbastý ve enginar sunuluyor.

Yarýþmalarla dolu bir hayat sizi bekliyor gençler!

Profesyonel aþçýlýkta yerel ve uluslararasý yarýþmalar bitmez. Geleceðin þefleri profesyonel hayata  hazýrlanýrken ve bu yarýþma dolu yolculuða çýkmadan okullarýnýn uluslararasý yarýþmasýnda pratik yapýyor. Bu sene tüm okullar arasýnda dördüncüsü yapýlacak olan Laureate Culinary Cup, Laureate Üniversiteler Aðý’na baðlý bütün üniversitelerin gastronomi ve mutfak sanatlarý bölümlerinden elemeler sonucu seçilen öðrenciler arasýnda yapýlacak. Dünyanýn farklý ülkelerinden öðrenciler iki gün süren yarýþmada kendilerini gösterecek. Yarýþma yürütücüleri tarafýndan belirlenen ortak malzemelerle
herkes kendi ülkesinin geleneksel yemeklerini yaparak jüri önüne çýkacak. Ýstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlarý bölümü bu ülkelerin arasýnda en yeni olmasýna raðmen baþarýlý bulunarak ilk elemelerden geçmiþ.

Koetke, beðendiði dersleri farklý ülkelere adapte etmenin yollarýný arýyor.”

Yarýþmaya katýlan diðer ülkeler ise Ekvator, ABD, Meksika, Peru, Þili, Brezilya, Panama ve Kosta Rika olacak. Bu yarýþma ayrýca 30 Mayýs günü canlý olarak birçok ülkede yayýnlanacak. Bilgi Gastronomi ve Mutfak Sanatlarý bu yarýþmada en çok tatlýda iddialý zira tavuk göðsü dondurma ve kireçte kabak yapacaklarmýþ.

Laureate Culinary Cup’ta Türkiye’den iki öðrenci yer alacak. Ýkinci sýnýf öðrencileri, Enes Bayram ve Ali Dövenci, tavuk, muz, patlýcan, yasemin pirinci ve corvina adlý bir okyanus balýðýnýn olduðu beþ mecburi malzeme listesiyle yemekler yapýlacaklar. Bu yarýþmada reçeteler ve yemeklerin hikâyesi dünyanýn dört bir yanýndan gelen jüriye gönderiliyor. Bunlardan da puan alýnýyor.