Geleceğin şefleri emin ellerde

Eskiden yemek üzerine böyle akademik bir eğitimi hayal bile edilemezdi. Yeditepe, Özyiğin, Bilgi, İzmir Ekonomi Üniversiteleri. Geleceğin şefleri şanslı, tabii bu şansı iyi değerlendirebilirlerse...

“Yemek yapmak müzik gibidir. Yeteneğin varsa vardır yoksa zor. Ama biz bu okulda muzice oluşturabiliriz” diyor Christopher Koetke. Kendall Üniversitesi’nin Mutfak Sanatları Okulu Dekanı olan Christopher, aynı zamanda Amerika’nın ünlü bir şefi. Geçtiğimiz günlerde Kendall Üniversitesi’nin İstanbul’daki ortağı Bilgi Üniversitesi’nin Gastronomi Bölümü’nü ziyarete geldi. Çocuklarla konuşmasını, sorularını, sorulara cevaplarını, kısaca çocuklarla iletişimini birlikte yemek yapma hallerini görmeliydiniz.

Uluslararası işbirliği

Türkiye’deki üniversitelerin gastronomi bölümlerinde yemek yapmak kadar yiyecek içecek işletmesi, gıdalar hakkında temel bilgiler, dünya mutfakları, ait olduğu kültürün temel reçetelerine ait dersler de yer almakta. Her birinin programı aynı gibi görünse de müfredata koyulan seçmeli derslerin içeriği, laboratuvar çalışmaları, özel projeler ve uluslararası işbirlikleri eğitimlerinin niteliğini belirlemekte.

Bilgi Gastronomi ve Mutfak Sanatları programı da bu anlamda, ABD’nin Chicago kentinde bulunan ve alanında dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul edilen Kendall School of Culinary Arts ile stratejik iş birliği yapıyor. Ünlü restoranlar tarafından Chicago’nun en iyi mutfak sanatları programı seçilen, akademik kadrosu ve çevre dostu girişimlerinden dolayı pek çok ulusal ve uluslararası ödüle layık görülen ve dünyanın her yerinden 450’yi aşkın seçkin öğrenciye eğitim veren okul, öğrencilerine dünyaca ünlü aşçılardan eğitim alma fırsatı ve zengin staj olanakları sunarken geleceğin şeflerine
uluslararası kapıları da aralamış oluyor.

 Bu ortaklık çerçevesinde, öğrenciler dilerlerse eğitimlerine ABD’de devam edebiliyor, yaz okulu ve değişim programlarına katılabiliyorlar. Eğitim hayatı boyunca Kendall College’daki seçkin öğretmenler ve öğrencilerle dijital ortamda bilgi alışverişinde bulunabiliyor ve bu sayede tam anlamıyla uluslararası bir eğitim alıyorlar. Ayrıca yaz okullarına katılma ve değişim öğrencisi olarak belli bir süre Kendall College’da eğitim alma hakkına da sahip oluyorlar.

Kendall Üniversitesi, aralarında; Meksika, Şili, Malezya ve Türkiye’nin de bulunduğu  yedi ortakla uluslararası bir ağ oluşturmuş. Bu anlamda Chris Koetke’nin programı çok yoğun çünkü tüm okulları bire bir kendisi denetliyor, öneriler getiriyor veya tam tersi beğendiği dersleri farklı ülkelere adapte etmenin yollarını arıyor.

Christopher Koetke: “Yemek yapmak müzik gibidir. Yeteneğin varsa vardır yoksa zor.”


Örneğin, Bilgi Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkanı Dilistan Shipman’ın geçtiğimiz sene ders programına seçmeli olarak eklediği Kahve ve Çay Bilimi derslerini Malezya’daki okula adapte etmişler. Yine Shipman’ın Mutfak Terminolojisi dersi Kendall College’dan gelen yöneticiler tarafından beğenilerek birden çok ülkede müfredata alınmış. Ayrıca Shipman’ın Chicago’da verdiği derslerden sonra müfredatlarına Türk Mutfağı dersi de koymaya karar vermşler. Bu aynı zamanda Türk mutfağını tanıtmak için müthiş bir olanak.

En prestijlirestoranlarda görev aldı

Christopher Koetke aşçılığa profesyonel olarak 1982 yılında Valparaiso Indiana’daki bir restoranda başlar. Chicago L’Escargot Restoran’da çalışma hayatına devam eden Koetke, aşçılık anlamında kendini geliştirmek için Fransa’ya gitmeye karar verir ve orada Pavillon Elysees, Pierre Gagnaire gibi bir çok ünlü restoranın mutfağında çalışır. Amerika’ya döndükten sonra dünyaca ünlü Le Français restoranında çalışırken girdiği Bocuse d’Or Aşçılık Yarışması’nda üçüncü olan Koetke, 1992 yılında Les Nomandes restoranında şef olarak çalışmaya başlar. Koetke o dönemde Uluslararası Yemek ve Şarap Bir
liği tarafından ‘Yılın Şefi’ seçilir.

18 yıldır öğretiyor

Valparaiso Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan Koetke, Sorbonne Üniversitesi’nde aynı alanda aldığı eğitimden sonra Dominican Üniversitesi’nde MBA yapar. 1998 yılından bu yana Kendall College’da mutfak sanatları ve aşçılık dersleri veren Koetke 2005 yılından beri Mutfak Sanatları ve Aşçılık Bölümü’nün dekanlık görevini de yürütüyor. Aynı zamanda büyük bir yemek birliği olan Greater Midwestern Foodways Alliance’in kurucu üyesi olan Koetke’nin Let’s Dish adında bir de televizyon programı 
bulunuyor.

Tüm dünya Türk mutfağını öğrenecek

Kendall Ünivertesi ile işbirliği bir anlamda Türkiye’nin kültürünü dünyaya yayıyor. Bilgi Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkanı Dilistan Shipman’ın geçtiğimiz sene Bilgi’deki ders programına seçmeli olarak eklediği Kahve ve Çay Bilimi dersleri Malezya’daki okula adapte etmişler. Yine Dilistan hocanın Mutfak Terminolojisi dersi Kendall College’dan gelen yöneticiler tarafından beğenilerek birden çok ülkede müfredata alınmış. Ayrıca Shipman’ın Chicago’da verdiği derslerden sonra müfredatlarına Türk mutfağı dersi de koymaya karar verdiler. Bu aynı zamanda Türk mutfağını tanıtmak için müthiş birolanak.

Haydi enginar günlerine

Grand Hyatt İstanbul, ilkbaharın lezzetli ve sağlıklı sebzesi enginar ile sağlığına düşkün lezzet severleri buluşturuyor. 24-27 Mayıs tarihleri arasında enginarın her çeşidi şef Fabio Brambilla’nın yorumuyla sunulacak.  

Baharın en özel tadı

İlkbahar aylarının sağlıklı lezzeti enginar, Divan şeflerinin hazırladığı özel menüyle damaklarda unutulmayacak tatlar bırakmaya hazırlanıyor. Mayıs ayı boyunca Divan restoranlarında düzenlenen enginar günlerinde; fırınlanmış enginar çorbası, zeytinyağlı enginar, çiğ enginar salatası, enginar dolması, Ege otları kavurması ile servis edilen ızgara enginar ve deniztarağı ve enginar yer alıyor. Ana yemekler de ise; enginarlı risotto, ekşili enginarlı piliç graten, somates çeşnisi ve pesto sos ile servis edilen enginar üzerinde ızgara levrek, kuzu külbastı ve enginar sunuluyor.

Yarışmalarla dolu bir hayat sizi bekliyor gençler!

Profesyonel aşçılıkta yerel ve uluslararası yarışmalar bitmez. Geleceğin şefleri profesyonel hayata  hazırlanırken ve bu yarışma dolu yolculuğa çıkmadan okullarının uluslararası yarışmasında pratik yapıyor. Bu sene tüm okullar arasında dördüncüsü yapılacak olan Laureate Culinary Cup, Laureate Üniversiteler Ağı’na bağlı bütün üniversitelerin gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerinden elemeler sonucu seçilen öğrenciler arasında yapılacak. Dünyanın farklı ülkelerinden öğrenciler iki gün süren yarışmada kendilerini gösterecek. Yarışma yürütücüleri tarafından belirlenen ortak malzemelerle
herkes kendi ülkesinin geleneksel yemeklerini yaparak jüri önüne çıkacak. İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü bu ülkelerin arasında en yeni olmasına rağmen başarılı bulunarak ilk elemelerden geçmiş.

Koetke, beğendiği dersleri farklı ülkelere adapte etmenin yollarını arıyor.”

Yarışmaya katılan diğer ülkeler ise Ekvator, ABD, Meksika, Peru, Şili, Brezilya, Panama ve Kosta Rika olacak. Bu yarışma ayrıca 30 Mayıs günü canlı olarak birçok ülkede yayınlanacak. Bilgi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bu yarışmada en çok tatlıda iddialı zira tavuk göğsü dondurma ve kireçte kabak yapacaklarmış.

Laureate Culinary Cup’ta Türkiye’den iki öğrenci yer alacak. İkinci sınıf öğrencileri, Enes Bayram ve Ali Dövenci, tavuk, muz, patlıcan, yasemin pirinci ve corvina adlı bir okyanus balığının olduğu beş mecburi malzeme listesiyle yemekler yapılacaklar. Bu yarışmada reçeteler ve yemeklerin hikâyesi dünyanın dört bir yanından gelen jüriye gönderiliyor. Bunlardan da puan alınıyor.