Gelecek okuması

Her sosyal hareket bir gelecek okuması yapar. Bir siyasi parti de, bir sivil toplum örgütü de, bir Cemaat de. Her yaptığı işin, nasıl bir gelecek inşa edeceğini, kendisine ne getirip ne götüreceğini hesap eder. Ülkeye yönelik bir projesi varsa, bu projenin kendisi yanında ülkeye getirisini - götürüsünü görmeye çalışır.

Şunu merak ediyorum:

- Acaba Gülen Cemaati şu yaşananlarla ilgili nasıl bir gelecek okuması yapmaktadır? Bunu kim yapmaktadır ve hareketin tüm dünyadaki refleksleri - eylemleri bu gelecek okumasına göre mi tanzim edilmektedir? Yani en merkezden en uca kadar yapılan gelecek okumasına göre bir eylem pratiği mi gerçekleştirilmektedir?

Bu soru, o kadar farklı soruyu içinde barındırıyor ki?

Şunları soralım mesela:

- Cemaate göre önümüzdeki üç seçimin sonuçları ne olacaktır? Mahalli seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Ak Parti’nin liderlik sınavı, 2015 genel seçimleri.... Cemaat Ak Parti’nin kazanmasını mı öngörmüştür kaybetmesini mi ve bunlar ülke içinde kendisine ne getirecektir? Tayyip Erdoğan bir 10 yıl daha siyasetin içinde tayin edici konumda olursa -ki Tayyip Erdoğan’ın da bir gelecek okuması yaptığı ve kendisine bir rol - misyon biçtiği, bunun için canhıraş bir mücadele verdiği unutulmamalıdır- Cemaat’in ülke içi ilişkileri nasıl bir seyir takip edecektir?

- Cemaat, Türkiye’nin yakın veya uzak geleceğinde CHP’li bir iktidarı mı öngörmektedir? Bu soru tabii öncelikle, böyle, CHP’li bir iktidarın hangi sosyal - siyasi gelişmelerin ürünü oarak devreye girebileceğine cevap bulmayı gerektirecektir. Sonra da şu soruları: Böyle bir durum olduğunda Cemaat, CHP’nin iktidarı kendisine borçlu hissedeceği kanaatinde midir? Bu sebeple de o dönemde mesela Ak Parti iktidarında elde ettiği imkanların daha fazlasını elde edeceğini mi düşünmektedir? Ya da şöyle soralım: Şu anda bile birbirine çok uzak ideolojik kliklerin birbiriyle mücadele ettiği CHP’de hangi klik yönetimde olacaktır? Bunların her biri ile Cemaat’in ilişkisi ne olacaktır?

- Cemaat, benzeri soruları MHP’li bir iktidar için de sorabilir? Mesela MHP’li bir iktidar Cemaat’in uluslararası bağlantılarına nasıl bakacaktır? Bu bağlantılar, hem CHP’li, hem MHP’li bir iktidar açısından sorgulanmayacak mıdır? Şöyle bir soru sorulduğunda -ki şu anda binlerce onbinlerce ortamda sorulan sorudur bu- ne denir: Uluslararası güç odakları hangi gelecek okuması içinde, Gülen Cemaati’nin eğitim alanındaki çalışmalarına göz yummaktadır? Bu çalışmaların, o odakların küresel çıkarları açısından bir anlamı var mıdır?

- İşin uluslararası boyutu, Türkiye’deki boyutundan daha az önemli değildir. Cemaat, şu anda ülkede yaşanan gelişmelerin ve üstlenir gözüktüğü misyonun uluslararası sonuçlarını da dikkate almamış olamaz. Çünkü Cemaat, uluslararası ölçekte bir faaliyetin içindedir. En başta, Cemaat’in önderi, dünyanın hemen her yerinde etkin bir güç olan Amerika’dadır. Amerika deyince, işi “Görevimiz Tehlike” dizileri çerçevesinde düşündüğümüzde, Afrika’daki bir liderin düşürülmesi, Ortadoğu’daki bir örgütün provokatif eyleme sürüklenmesi gibi akla hayale gelmeyecek projeleri organize eden gizli örgütlerle iş yürüten bir güçten söz ediyoruz. Acaba Amerika için siz dün ne idiniz, bugün, yarın, kendi ülkenizdeki yönetimle problemli hale geldiğinizde ne olacaksınız? Soruyu şöyle de sormak mümkün: Acaba Amerika hem size hem Türkiye’deki yönetime nasıl bakacak, Türkiye’deki yönetimle problemli ise sizden nasıl istifade etmeyi düşünecektir? Ya sizi Türkiye’ye karşı operasyonel bir odak olarak kullanmaya kalkışırsa? Ya sizin içinizdeki bir grubu kullanmak gibi bir hesabın içine girerse? O durumda da bütünlüğünüzü koruyabileceğinizden emin misiniz? Ya içinize, içinizdeki birileri hakkında kuşku düşerse? Bu soruların bir kısmı sizinle ilişkide bulunduğunuz Amerika veya başka, herhangi bir ülke ile iyi geçinmeniz durumuna göredir. Ama bu soruları, ya o ülkeler Türkiye’deki yönetimle   iyi geçinmeyi tercih edip size karşı tavır alırsa, ihtimalinden yola çıkıp sormak da söz konusu olabilir. O zaman Cemaat nasıl bir “Gelecek okuması”na yönelecektir?

Cemaat liderliği demek, sadece tepedeki üç - beş- on kişinin geleceğini okumak demek değildir. Ülkenin veya dünyanın en ücra yerinde size hakikaten güvenmiş, bağlanmış ve hayatını ortaya koymuş sade insanların duygu durumunu da okumaktır. Hadi soralım: Nasıl bir gelecek öngörüyorsunuz?