Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Geleceklerini resmediyorlar

Uzmanlar çocukların hayal dünyasının beslenmesi için resim yaparken müdahaleden kaçınılmasını söylüyor.

Çocukların yaptıkları resimler kendileri, aileleri, çevreleri ve dünyayı görme biçimleri hakkında fikir ve hatta gelecekte yapacakları harikulade işlerle ilgili ipucu veriyor. Yaratıcılığın geliştirilmesi ya da çocuk resimleriyle ilgili bir şeyler okurken aklıma hep Avusturyalı Felix Baumgartner geliyor. 2012’de dünyaya 39 km yüksekten atlayarak rekor kıran paraşütçünün 1974’te henüz beş yaşındayken çizdiği resme dair sözleri şöyleydi: “Bu resmi çizip anneme vermiştim. 23 Ağustos 1986’da ilk serbest dalışımı yaptığımda, annem resmi bana geri verdi. Düşüncelerinizin ve vizyonunuzun sizi nerelere getirdiğini görmek çok ilginç.”

Uzmanlar da çocukların hayal dünyasının beslenmesi için resim yaparken müdahaleden kaçınılması uyarısında bulunuyor. Özellikle okul öncesi çağda boyama kitaplarında sınırları, şekilleri belli resimler yerine çocukların kendilerince çizmeleri gerektiğini vurguluyorlar. Kerem ve Elvan’ın okulda yaptığı resimlere bakıp saklayabileceklerimi, duvara asılacakları ayıklarken bir kulağımda uzmanların uyarıları diğerinde Baumgartner’ın sözleri vardı. Kendi kendime gülmüşüm... Bizimkiler kaçırmadı tabii “Ne oldu anne?” diye. “Hiiiççç” dedim Elvan’ın tek boynuzlu atlar ve kedilerle ilgili resmine bakarken. Bu resim toplama ayırma işinin üzerine bir de Pınar’ın 34. Resim Yarışması’nın ödül töreni daveti gelmez mi! Bu yıl Türkiye’nin yanı sıra KKTC, Almanya, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden 50 bine yakın resmin katıldığı yarışmanın ödül töreni Büyükada’daki sanat haftasında yapıldı. 

ÇOCUK VE SANAT

Ressam Prof. Zahit Büyükişliyen gözetiminde atölye çalışmalarına katılan çocuklar, bir yandan hayallerini çizdi, diğer yandan belki de bir ömür boyu sürecek dostlukların temelini sanatla attı. İçlerinde uçağa ilk kez binen, havuza ilk kez giren çocuklar da vardı elbette. Onların hem kendilerine hem de annelerine yaşattıkları bu haftanın izleri, aralarda yapılan küçük sohbetlerde bile fark ediliyordu. Bazen anne babalar çocuklarının yaratıcılıklarını nasıl besleyecekleri, yapılması ya da yapılmaması gerekenler konusunda kafa karışıklığı yaşıyor ya işte Prof. Dr. Büyükişliyen ailelere yönelik seminerde bu konuya değindi. Onlara sanat konusunda çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini, yaratıcılıklarını engellemek ve gelişme kaydetmeleri için yapılması gerekenleri anlatırken anne babalar da pür dikkatti. 

Resimle, kahkahayla dolu günleri, çocuklarını alkışlarken gözleri dolan anne babaların mutlulukla gülümsediği ödül töreni izledi. Dilerim hayatları boyunca onları alkışladıkları sayısız ana sahip olurlar... 

Not: Hepimize iyi bayramlar... Ramazan Bayramınız kutlu olsun...

ANNENİN AJANDASI

BAYRAMLIKLAR HAZIR

BUGÜNLERDE her yerde bayram telaşı... U.S. Polo Assn. de bayram heyecanına çocukların enerjisini artıracak koleksiyonlarıyla eşlik ediyor. Çocuklar rahatlığın ön plana alındığı esnek tasarımlar ile hem yazın hem de bayramın tadını doyasıya çıkarabilir. Sezonun moda renklerinden oluşan koleksiyonda kızlar için çiçekli hırka ve şapkalar, erkek çocuklar için de bermuda şortlar öne çıkıyor.