Saðlýklý mutfaðý uzaklarda aramayýn. Dört mevsimin yaþandýðý ülkemiz avantaj. Güveçte piþireceðiniz geleneksel yemeklerde hem saðlýk hem de lezzet var.
Ülkemiz bolluk ve çeþitliliði ile adeta meyve ve sebze cenneti. Üzerinde dikkatle durulmasý gereken bir konu ise sebzeleri piþirirken besin deðerlerinin korunmasýna özen göstermeniz gerektiðidir. Besin deðerleri yemeðin suyuna, suda eriyen ve yaðda eriyen vitaminler geçerler. Bu nedenle az suda piþirmek, yemek sularýnýn tümünü tüketmek, vitamin ve mineral açýsýndan yararlýdýr. En saðlýklý seçim ise toprak güveç.
Öðünlerinize saðlýk katýn
- Yemekleri posa bakýmýndan zengin maddelerle zenginleþtirmek yarar saðlar.
- Sabah kahvaltýlarýnda sofranýza domates, salatalýk, biber, maydanoz ilavesi ile renk ve lezzet katabilirsiniz.
- Omlete sebze eklemeyin. Mantar, mýsýr, kýrmýzýbiber, kabak, havuç ile sebzeli omlet hazýrlayabilirsiniz.
- Akþam yemeðinden sonra ailece meyve yemeyi alýþkanlýk haline getirebilirsiniz.
- Çorbalarýnýzýn içine baklagiller ve sebze katabilirsiniz.
- Keklerinizi, havuç, bal kabaðý gibi malzemelerle zenginleþtirebilir.
- Baklagillere, beslenme planýnda daha fazla yer vermelisiniz.
-Ezilmiþ nohut ve tahin ile yapýlan orta doðu mutfaðýnýn lezzeti olan humus; ýzgara sebze ile yapýlmýþ sandviçlere yakýþýyor.
-Lif alýmýný arttýrmak için, kahvaltýda tahýl gev
-Gün boyunca ara öðünlerde sebze çubuklarý, taze meyve, meyve seçenekleri tercih edebilirsiniz.
-Kepekli makarnayý, peynir, domates sos, mýsýr, rendelenmiþ havuç, patlýcan, kabak, mantarý sotelediðiniz sebzeyle hazýrlayabilirsiniz.
-Meyve ezmeleri ile hazýrlayacaðýnýz incecik krepler ise hem daha düþük kalorili hem de tatlý ihtiyacýný azaltan lezzetli seçenekler olacaktýr. Yine incecik yufka ile yaðsýz tavada piþireceðiniz, sebze ilave ederek iç malzemelerle hazýrlayacaðýnýz gözlemeler alternatif olabilir.