Gelenekten geleceðe…

Mutfak hayatýmýzýn her alanýnda… Evde, okulda, hastanede, iþyerlerinde, kýþlada Mehmetçiðin yemekhanesinde, buluþmalarda, tanýþmalarda, tanýtýmlarda, sýradan bir günden en özel güne ama yemek hayatýn vazgeçilmezi birde kalbinin lezzetini aþýna katan mesleki olarak aþçýlýk yapanlarýn dünyasý ve deðerleri var ki ahde vefa ustam diye devam eden sonsuz bir yolculuk, ülkemiz turizmi ve ekonomisi içinde yadsýnmaz katkýlarý olan bir sektör.

Gastronomi turizmi her geçen gün önem kazanmaya devam ediyor.  Benim bu hafta üzerinde durduðum ve sizlerle paylaþmak arzusunda olduðum önemli ayrýntý ise ülkemizin beyaz üniformalý bayrak taþýyýcýlarý aþçýlýk mesleðine gönül vermiþ emektarlarýnýn Antalya’da ki dev organizasyonlarýndaki coþkusu, birlik beraberlik ruhu…

Boynuz kulaðý geçer ama kulaða hürmetini ve saygýsýný kaybetmeyecek ahde vefasýný unutmayacak yaþatacak, özüyle sözüyle yaptýklarýyla hem kendi kiþisel geliþimini hem de mesleki yaþamýný geliþtirecek, birleþtirici, yapýcý, olumlu olacak. Bayraðýna, devletine, milletine, ailesine ve çevresine deðer katacak bir aþçý Türk’e yakýþaný yapacak. Ecdadýmýzdan gelen örf, adet, gelenek ve göreneklerimizin bilincini taþýyacak, ben deðil biz olarak deðerlerimizi yaþatacak.

Ýyi bir yemek yapmanýn püf noktalarý ve birçok yemek tarifi yazýlabilir ama bunlarýn ötesinde birlik ve beraberlik ruhunu yansýtma gayreti, enerjisi, heyecaný ve sevinciyle Türkiye’nin her yerinden 7 ‘den 70’e bir araya gelmiþ beyaz üniformalý güzel insanlarýn buluþmalarýna tanýk oldum Antalya’da…

Öncelikle duygusal anlarla elini öperek çiçeðiyle, plaketiyle Türk mutfaðýnýn nur yüzlü, kýymetli þefi, mutfak þeflerinin babasý Ýsmail Karataþ’a aþçýlýk mesleðine yapmýþ olduðu katkýlarýndan dolayý elini öperek ve geçmiþten bugüne Türk mutfaðýnýn duayen þeflerini unutmayarak, tek tek isimlerini anarak mutfaðýn deðerlilerini yaþatacaklarýný ifade ederek uðurladýlar.

TAFED Baþkaný Zeki Açýköz liderliðinde omuz omuza vererek TAFED’e baðlý Türkiye genelindeki tüm dernekler çiçeði burnunda kurulan yepyeni heyecaný ile AGEB’in gelenekten geleceðe yemek yarýþmasý organizasyonunda muhteþem, tablo gibi harika bir buluþmaya imza attýlar. AGEB Baþkaný Þef Mustafa Erol ve tüm arkadaþlarýný caný gönülden tebrik etmek isterim.  Belli ki yüreklerini ortaya koymuþlar, inanmýþlar, yýlmamýþlar ve Antalya’da beklenen, özlenen, olmasý gereken mesleki birlik beraberlik, kardeþlik ruhunu yaptýklarýyla ortaya koymuþlar. Antalya’da bu haftaya damgasýný vuran en önemli organizasyonu alýnlarýnýn akýyla gerçekleþtirdiler. TAFED Baþkaný Zeki Açýköz’ün güçlü lider kiþiliði, cesareti,  kararlýlýðý, net duruþu ve tavrýyla bu gençlerin baþaracaklarýna inanýp meslektaþlarýyla birlikte onlara tam destek vermesi ve TAFED’e baðlý derneklerin deðerli þeflerinin de katýlýmýyla A dan Z’ye kýsýtlý imkanlarla çok güzel þeyler yaþattýlar. Öðrencilerden ev hanýmlarýna, down sendromlu þeflerimize, sosyal sorumluluk projelerinden eðitim toplantýlarýna varana dek çok þey yaptýlar. Antalya EXPO Center’da 29.Hotel Equipment-Uluslararasý konaklama ve aðýrlama ekipmanlarý Ýhtisas Fuarý ve 25.Food Product Uluslararasý Gýda ve Ýçecek Ýhtisas Fuarý kapsamýnda.  Aþçýlýk mesleðine gönül vermiþ bu duygu dolu insanlarý gerçekten çok seviyorum. Her fýrsatta onlarýn yanýnda olabilmek, yaptýklarýný sizlerle paylaþmak, hissederek yazmak çok özel bir duygu benim için. 

Emeksiz yemek olmaz, sizler olmadan Türk mutfaðýnýn anlamý, tadý olmaz. “Geçmiþe saygýlý geleceðe umutlu ol” diyerek çýktýðýnýz bu meþakkatli yolculukta “gelenekten geleceðe” diyerek týpký çocuklar gibi þen, masum tertemiz hayallerinizle baþarýlara yelken açýn.

Akdeniz’de Gastronomi adýna bir güneþ doðdu ve gümbür gümbür geliyor Anadolu’nun yiðit evlatlarý Türk mutfaðýnýn emekçileri yolunuz açýk olsun.