Gelir vergisi beyannamesinde püf noktalarý!

Bir önceki yazýmda Mart ayýnda mükelleflerin önemli bir yükümlülüðü olan gelir vergisi beyannamesi verilmesi kapsamýnda olanlarý açýklamýþtýk. Özellikle MUHSGK 1 Temmuz 2020'de yürürlüðe girdiðinden ve kiralarýn bankacýlýk sistemi üzerinden ödenmesinden dolayý kira gelirlerinin tespitinin mümkün olduðu dikkate alýnarak bildirimlerin yapýlmasý gerekir.

Hizmet erbabýna ödenen çocuk zamlarý gelir vergisinden istisnadýr. Bu zamlar devletçe verilen miktarlarý aþtýðý takdirde, fazlasý vergiye tabidir. Evlenme ve doðum münasebetiyle hizmet erbabýna yapýlan yardýmlar gelir vergisinden istisnadýr. Bu istisna hizmet erbabýnýn iki aylýðýna veya buna tekabül eden gündeliklerinin tutarýna kadar olan yardým kýsmýna uygulanýr.

HANGÝ GÝDERLER ÝNDÝRÝLEBÝLÝR

7194 sayýlý Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu'nun 86 ncý maddesinde yapýlan düzenlemeye göre; 01.01.2020 tarihinden sonra birden fazla iþverenden tevkifata tabi ücret almakla beraber, birinciden sonraki iþverenden alýnan ücretlerinin toplamý, vergi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarý (2020 yýlý için 49.000 TL) aþmasý halinde yýllýk beyanname verilecektir. Ýkinci iþverenden alýnan ücret geliri ikinci gelir diliminde yer alan tutarý (2020 yýlý için 49.000 TL) aþmamakla birlikte birinci iþverenden elde edilen dâhil ücret gelirleri toplamý vergi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarý (2020 yýlý için 600.000 TL) aþan mükelleflerin de yýllýk beyanname vermesi gerekecektir. Dolayýsýyla tek iþverenden 2020 yýlýnda 600 bin TL üzeri ücret elde edenler de gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadýr.

Birden fazla iþverenden ücret alýnmasý halinde, birinci iþverenden alýnan ücretin hangisi olacaðý ücretli tarafýndan serbestçe belirlenebilecektir.

Ücret gelirlerinin beyan edilip edilmeyeceði kendi içinde deðerlendirilecek olup, diðer gelirlerin bulunmasý halinde bu gelirler hesaplamaya dahil edilmeyecektir. Yine, diðer gelirlerin beyan edilip edilmeyeceðinin tespitinde de ücret gelirleri hesaplamaya dahil edilmeyecektir.

Yýllýk beyanname ile bildirilecek gelirlere iliþkin indirimler Gelir Vergisi Kanunu'nun 89. maddesi ile diðer kanunlarda belirtilmiþtir. Gelir vergisi matrahýnýn tespitinde gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirimlerin yapýlabilmesi için yýllýk beyanname ile bildirilecek bir gelirin bulunmasý ve yapýlacak indirimlerin ilgili mevzuatta belirtilen þartlarý taþýmasý gerekmektedir. Ücret gelirine iliþkin verilecek gelir vergisi beyannamesinde vergi matrahýnýn tespitinde bildirilecek gelirlerden aþaðýdaki indirimler yapýlabilir:

1. Hayat/þahýs sigorta primleri,

2. Eðitim ve saðlýk harcamalarý,

3. Engellilik indirimi (Bu indirimden bakmakla yükümlü olduðu engelli kiþi bulunan hizmet erbabý da yararlanýr.),

4. Beyan edilecek gelirden sýnýrlý olarak indirilebilecek baðýþ ve yardýmlar ile tamamý indirilebilecek baðýþ ve yardýmlar,

5. Sponsorluk harcamalarý,

6. Cumhurbaþkanýnca baþlatýlan yardým kampanyalarýna yapýlan ayni ve nakdi baðýþlar,

7. Ýktisadi iþletmeleri hariç, Türkiye Kýzýlay Derneðine ve Türkiye Yeþilay Cemiyetine makbuz karþýlýðý yapýlan nakdi baðýþ ve yardýmlar,

8. Bireysel katýlým yatýrýmcýsý indirimi,

9. Diðer kanunlara göre tamamý indirilecek baðýþ ve yardýmlar.

HAZIR BEYAN SÝSTEMÝ

Beyana tabi gelirleri sadece ücret, gayrimenkul sermaye iradý (kira geliri), menkul sermaye iradý ile diðer kazanç ve iratlardan ibaret olan mükellefler; bu gelirlerine iliþkin beyannamelerini Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý tarafýndan önceden hazýrlanarak mükelleflerin onayýna sunduðu kullanýmý kolay ve hýzlý bir sistem olan Hazýr Beyan Sistemi üzerinden verebilirler. Bu sistemden, sadece ücret, kira, menkul sermaye iradý veya diðer kazanç ve irat gelirlerini ayrý veya birlikte elde eden mükellefler yararlanabilecektir. Sistem üzerinden hazýrlanan ücret gelirine yönelik beyanname elektronik ortamda onaylandýðý anda, þahýs adýna vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku iþlemleri otomatik olarak gerçekleþtirilmektedir.