Vergi uygulamasýnda, her yýl mart ayýnda gelir vergisi beyannamesi gerekiyor. Biz de bugün gelir vergisi beyanýnýn son günlerine yaklaþýlýrken bazý önemli hatýrlatmalar yapalým istedik.
Gelir vergisi, kiþilerin elde ettiði kazançlara göre hesaplanan ve ücret gelirleri, kâr payý gelirleri, kira gelirleri, hisse senedi satýþ kazancý gibi baþlýklar altýnda toplanabilir.
Ücret kavramý vergi sistemimize özgü bir biçimde iþverene tabi ve belirli bir iþyerine baðlý olarak çalýþanlara hizmet karþýlýðý verilen para ve ayýnlar ile saðlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler olarak tarif etmiþtir.
Gerçek kiþilerin bir takvim yýlý içinde elde etmiþ olduklarý ücret gelirleri gelir vergisine tabidir. Ücret, bedensel ya da zihinsel bir emek karþýlýðýnda iþverenden elde edilen hasýlayý ifade eder.
Ücretin gerçek ve safi deðeri, iþveren tarafýndan verilen para ve ayýnlarla saðlanan menfaatler toplamýndan, GVK’nýn 63. Maddesi’nde yer alan indirimler düþüldükten sonra kalan miktardýr.
Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde ilke olarak gerçek usul kabul edilmiþtir. Vergi, gelirin gerçek ve safi tutarý üzerinden alýnmaktadýr. Ücret gelirleri iki þekilde vergilendirilmektedir:
• Gerçek ücretler
• Diðer ücretler.
Ücretlilerin ücret gelirleri üzerinden vergi kesme ve kestiði vergiyi süresinde baðlý olduðu vergi dairesine yatýrma konusunda iþverenler (istihdam edenler) vergi sorumlusu olarak belirlenmiþtir. Vergi sorumlusu, mükellefin borcunu ödeme durumunda olan kanuni temsilci durumundadýr.
2018 yýlýnda elde ettikleri ücret gelirleri nedeniyle beyanname vermek zorunda olanlar;
• Birden fazla iþverenden kesinti yoluyla vergilendirilmiþ ücret geliri elde eden ücretlilerden, birden sonraki iþverenden aldýklarý ücretlerin toplamý 34.000 TL’yi aþan ücretliler,
• Ücretlerini yabancý bir memleketteki iþverenden doðrudan doðruya alan hizmet erbabý (istisna kapsamýnda olanlar hariç),
• Ýstisnadan faydalanmayan yabancý elçilik ve konsolosluk memur ve hizmetlileri,
• Hazine ve Maliye Bakanlýðý’nca yýllýk beyanname ile bildirilmesi gerekli görülen ücret ödemesi yapýlanlar,
• Ücreti kesinti yoluyla vergilendirilmeyen yukarýda sayýlanlar dýþýnda kalan ücretliler.
Gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden aþaðýdaki indirimler yapýlabilir:
1. Hayat/þahýs sigorta primleri,
2. Eðitim ve saðlýk harcamalarý,
3. Beyan edilecek gelirden sýnýrlý olarak indirilebilecek baðýþ ve yardýmlar ile tamamý indirilebilecek baðýþ ve yardýmlar,
4. Sponsorluk harcamalarý,
5. Cumhurbaþkaný’nca baþlatýlan yardým kampanyalarýna yapýlan ayni ve nakdi baðýþlar,
6. Türkiye Kýzýlay Derneði’ne ve Türkiye Yeþilay Cemiyeti’ne makbuz karþýlýðý yapýlan nakdi baðýþ ve yardýmlar,
7. Bireysel katýlým yatýrýmcýsý indirimi,
8. EXPO 2016 Antalya Ajansý’na yapýlan her türlü nakdî ve ayni baðýþ ve yardýmlar ile sponsorluk harcamalarý,
9. Diðer kanunlara göre tamamý indirilecek baðýþ ve yardýmlar.
Bir sonraki yazýmýzda bir ve birden fazla iþverenden ücret alanlar ile hazýr beyan sistemini açýklayacaðýz.