Geliþen Ülkeler Film Festivali’ne doðru

Herþey D-8 genel sekreteri Dipo Alam’ýn dört yýl önce D-8 kuruluþu ülkelerini içine alan bir film festivali düzenleme düþüncesiyle baþlamýþtý. Böyle bir festival düzenleme hazýrlýklarýna giriþmiþken, Dýþiþleri Bakanlýðý’nýn 2011 Mayýsý’nda Ýstanbul’da düzenleyecek olduðu Birleþmiþ Milletler En Az Geliþmiþ Ülkeler Konferansý çerçevesinde sanatsal faaliyet olarak bir film festivali düzenlenmesi giriþimiyle ‘Bilinmeyen Sinemalar Film Festivali’ doðdu. Çoðunluðu Afrika ülkelerinden olan ve Asya’yý da kapsayan bu festivalde, dünyada yaygýn daðýtým aðýna çýkamayan ama belli sinematografik deðerler taþýyan, ülke kültürlerini içeriden tanýtmayý amaçlayan filmler yer aldý. Sonrasýnda bu festivali nasýl devam ettirmek düþüncesi üzerine yoðunlaþýrken, Türkiye’nin mensubu olduðu D-8’in yaný sýra Ekonomik Ýþbirliði Teþkilatý’ný (ECO) da içine alan ‘Geliþen Ülkeler Film Festivali’ gündeme geldi.

***

En az geliþmiþ ülkelerden geliþmekte olan ülkelere geçen festivalin muhtevasýnda, Afrika’nýn orta yeri Nijerya’dan, Mýsýr’ý geçerek Ortaasya üzerinden hilal çizerek, Güneydoðu Asya’nýn en ucu Endonezya’ya ulaþan geniþ coðrafyadan seçme yapýmlar yer alýyor. Rahmetli Erbakan Hoca’nýn mimarý olduðu D-8 kuruluþu ülkelerini hatýrlayacak olursak, Nijerya, Mýsýr, Türkiye, Ýran, Pakistan, Bangladeþ, Malezya ve Endonezya, eski RCD’nin geliþtirilmiþ formu olan ECO ülkeleri ise, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kýrgýzistan, Tacikistan, Ýran, Pakistan ve Afganistan’dan meydana geliyor.

20-27 Eylül tarihlerinde seyirci karþýsýna çýkacak olan festivalde, Bilinmeyen Sinemalar FF’nde olduðu gibi belli bir tarih sýnýrlamasý yapmadan, ülkelerin kültürel deðerlerini en iyi þekilde yansýtmayý hedefleyen yapýmlar beyazperdeye yansýyacak. Dünya sinemasý genelinde fazla öne çýkamayan bu filmlerin yaný sýra, ülkelerden festivale katýlacak konuklar da, bu sinemalarýn güncel sorunlarýný ve ülkeler arasýndaki sinemasal iþbirliði imkanlarýný, festivalin gelecek yýllarda diðer ülkelerde de düzenlenme ihtimalini ele alan söyleþilere katýlacaklar. Filmler güncel toplumsal yaþantýlara deðindiði gibi, ülkelerin tarihi geçmiþlerinden esintiler getiren hikayelerini estetik bir algýyla seyircinin beðenisine sunacaklar.

***

Beyoðlu ve Üsküdar’da beþ salonda seyirciyle buluþacak olan festivaldeki filmlere giriþ yine Bilinmeyen Sinemalar FF’nde olduðu gibi ücretsiz olacak. Mümkün olduðunca çok seyirciyle buluþmasý hedeflenen festivalin, ülkeler arasýnda kültürel bir köprü kurmasý bekleniyor. Ýktisadi ve siyasi geliþmelerin kültür ve sanatý hesaba katmadan, yani bir vitrine sahip olmadan eksik kalacaðý ortadadýr. Ayrýca festivallerin mahiyeti açýsýndan da, Türkiye’de düzenlenen çoðu festivalin Avrupa ve Batý, daha nadir olarak da Uzakdoðu sinemasýndan beslendiði gerçeðinden hareketle, dünyanýn diðer kültürel renklerini içine alan farklý düzenlemelerin yapýlmasý önemlidir. Afrika, Ortadoðu, Ortaasya, Hint altkýtasý ve Güneydoðu Asya’yý içine alacak olan Geliþen Ülkeler Film Festivali, aslýnda tematik olarak, bu her coðrafi bölgenin ayrý ayrý bir festival niteliði taþýyan sinemasal varlýðýnýn mütemmim cüzü görünümünde varlýk gösterecektir. Dünya medeniyetine beþiklik etmiþ bu coðrafyanýn sinemasýnda yine insanlýðýn büyük deðerlerini içinde taþýyan temalarýn mevcut olmasý, bugün dünya sinemasýnýn içinde bulunduðu deðer bunalýmýnýn alternatifi olmasý anlamýnda da bir önem arzediyor.