FIFA’yý herkes bilir de, IFAB’ý çoðu bilmez... IFAB, Uluslararasý Futbol Birliði’nin (Yani FIFA’nýn) bir üst kuruluþudur. Kural deðiþikliklerini sadece bu kurum yapar.
Dünyada 200’ü aþkýn ülke olduðu halde; tüm kural deðiþikliklerine sadece Ýngiltere, Galler, Kuzey Ýrlanda ve Ýskoçya dörtlüsü karar verir. Yaklaþýk 125 yýldýr, bu kareasýn içine baþka bir ülke giremedi. Çok uzun bir dönem, FIFA bile onlara karýþamýyordu. Yaptýklarý itiraz, telkin, teklif ve baskýlarýn karýþýmý bir giriþimle; son 15 yýldýr onlar da, IFAB’a üye vermeye baþladý.
Gene de; Brezilya, Almanya, Ýspanya, Hollanda ve Ýtalya gibi dünya devlerinin, IFAB’da yetki ve söz sahibi olmayýþýný, kafam bir türlü almaz. Hadi Ýngiltere neyse de; Galler, Kuzey Ýrlanda ve Ýskoçya kim ki, futbola tek tabanca hükmetsin?
Futbolun, onlarýn ortaklaþa paylaþtýðý adada çýkmýþ olmasý; dünya var oldukça kural koyucu olmalarýna yeter sebep midir? Ayrýca; futbolu Ýngilzler bulmamýþ, sadece ilk kez bir lig oluþturmuþlardýr. Ýngilizlerden önce de, ekstrem spor olarak birçok ülkede zaten oynanýyordu.
***
Bu dört ülkenin “Deðiþmez ve deðiþtirilemez” olmasý ve araya hiçbir ülkenin sokulmamasý, artýk bir tartýþma platformu oluþturmaya baþladý. Þikayet sesleri yükseliyor. IFAB’ýn kuruluþ þemasý, yakýnda çatýrdayabilir. Þimdiden haber vereyim.
Ýþte bu kurul, bu ay sonuna doðru toplanarak; hakemlerin maçlardaki kritik pozisyonlar sonrasý video görüntülerine bakýp karar verebilmesi konusunu tartýþacak... Penaltý pozisyonunu iyi süzemedi, karar veremedi mi; saha kenarýndaki monitöre bakýp doðruyu bulmasý saðlanacak. Bu þimdilik sadece öneri... Mart sonunda karar çýkabilir. Onu bekliyoruz.
Bu teklif daha önce de gündeme gelmiþti. Hatta 1999’da denemesi bile yapýlmýþtý.
Fransa ve Ýsrail; sistemin nasýl sonuç vereceðini ortaya çýkarmak üzere, Paris’te sýrf bu iþ için özel bir maç yapmýþtý. Karþýlaþma 0-0 bitti... Tartýþmalý pozisyonlarda, hakem oyunu durdurup; video görüntüleriyle karar verdi. Ama bu denemede; yeni uygulamanýn futbolun doðal yapýsýna ve ruhuna olumsuz etki yaptýðý kanýsýna varýldý. IFAB kabul etmedi.
Bakalým bu ayýn sonunda; “Futbolun doðal yapýsý ve ruhu” bu öneriye uygun düþecek mi?
Futbol deðiþmedi, ama kafalar deðiþtiyse bilmem!