Genç insanýn 8 sorumluluðu

Her insan tekinin yeryüzündeki yaþamýný anlamlandýrmaya ve nasýl yaþayacaðý hakkýnda bir felsefe geliþtirmeye ihtiyacý var. Benim genç insanlara bunun için sekiz önerim var. Bu önerileri “genç insanýn 8 sorumluluðu” olarak adlandýrdým.

1-Varoluþun anlamýný kavramak: Her insan teki yaþadýðý hayatýn anlamý üzerine düþünüp, hayatý ve ölümü anlamlandýrmasý gerekir. Bu durum her kiþinin yapmasý gereken bir tefekkür hali olup, eyleme geçirilecek bir hayat pratiðinin teorik temellerini oluþturur. Müslüman bir birey için bu anlamlandýrma yaratýcýsý ile bað kurma, zihinsel olarak maneviyatýný güçlendirme ve ibadetleri ile de Allah ile sürekli bir baðlanma halinde kalmayý gerektirir.

2-Entelektüel bir zihin geliþtirmek: Her bir insan tekinin bir düzeyde geliþtirmek zorunda olduðu sorumluluklardan biri de, yaþadýðý dünyanýn okur yazarý olacak þekilde bir anlama ve öðrenme sürecinde olmasýdýr. Bu sorumluluk, zihni eðitimli hale getirerek düþünme becerisi kazanmak ve entelektüel yetilerini yaþam boyu geliþtirmeyi gösterir. Bu hal dininin öðretilerine hakim olmayý, insanlýðýn birikiminden haberdar olmayý, birden fazla dilde yetkinliði kazanmayý ve eleþtirisel düþünme becerisi edinmeyi gösterir.

3- Ahlaklý ve erdemli davranýþlar geliþtirmek:Her insan tekinin ahlak ve erdem üzerine bir fikrinin olmasý, kendisini bu özellikler açýsýndan gözden geçirmesi ve geliþmesi gereken erdem alanlarýnýn farkýna vararak, erdemleri alýþkanlýk haline getirmek için çaba içinde olmasý gerekir. Bu erdemlerin örnekleri; hakikat arayýþý, adalet arayýþý, dürüstlük, baþkalarýna yardým etme, baþkalarýna zarar verecek dürtüleri denetleme vb. þeklinde olabilir.

4-Sosyal baðlar inþa etmek:Her insan teki baþkalarýyla anlamlý ve derin sosyal baðlar kurma sorumluluðuna da sahiptir. Ýnsan bað kuran varlýktýr. Baþkalarýyla kurduðumuz yakýn sosyal baðlar bireysel mutluluðumuzun da kaynaðý olduðu kadar, sosyal düzen için de gereklidir. Ýçinde uzlet, tefekkür için çekilme barýndýrmayan bir sosyal izolasyon insan zihnine zarar verir. Arkadaþlýk, dostluk, cemiyet iliþkileri insaný geliþtirir.

5-Yeteneklerini geliþtirmek:Her insan tekinin sorumluluklarýndan biri de “çoklu zeka yaklaþýmý ” üzerinden potansiyelinin farkýna varýp kendini gerçekleþtirmek olmalýdýr. Kendinde olaný geliþtiren insan hem bireysel akýþ / vecd hali yaþayacaðý bir etkinliðe kavuþmuþ olur hem de toplumsal hayatý zenginleþtirir.

6- Akademik ve meslek kariyeri kurmak:Ýnsanýn ustalaþtýðý ve anlamlý bulduðu bir akademik veya meslek alanýna sahip olmasý hem kiþisel mutluluðuna hem de toplumsal hayata katký saðlar. Her genç kiþi ekmeðini kazanacaðý meslek alanýný bir varoluþsal anlam üzerine oturtma çabasýnda olmalýdýr.  

7- Bedeni eðitmek ve saðlýðý korumak:Her insan teki zihinsel yetilerini geliþtirmeye benzer þekilde bedenini eðitmek, güçlendirmek, dayanýklýlýðýný arttýrmak anlayýþý içinde olmalýdýr.  Saðlýðý geliþtirmek perspektifi ile yemeyi ve içmeyi kontrol etmek, saðlýklý beslenmek, doðayla uyumlu yaþam ritmi sürmek, beden algýsýný iyi tutmak çabasý içinde olmak gerekir 

8-Eþini bulmak ve aile hayatý sürdürmek: Her insan tekinin baþarmasý gereken sorumluklarýndan biri de; eþini bulmak ve aile fertleri ile içinde hukuksal, duygusal, dayanýþma ve manevi boyutlarýn olduðu bir baðý sürdürebilmektir.

Bu sekiz sorumluluk alanýnýn temel amacý süper insan oluþturmak deðil, genç kiþilere bütüncül bir yaþam felsefesi için yol göstermektir. Bu sekiz sorumluluk alaný farkýndalýk ve beceri geliþtirecek bir tarzda genç insanlara öðretilebilir.

Yeni bir kitap ve eðitim programý olarak planladýðým ve adýna “Genç Ýnsanýn 8 Sorumluluðu”  verdiðim bu içeriði, bu köþede gündemlerimden bir haline getireceðim. Umarým bu çabamý anlamlý bulursunuz.