Neredeyse tüm ülkelerin en önemli sorunlarýndan birini istihdam oluþturuyor.
Ýster geliþmiþ batý ülkeleri, isterse geliþmekte olan ülkeler veya az geliþmiþ ülkeler olsun, istihdam konusu hükümetlerin önündeki en büyük sýnavdýr diyebiliriz.
Özellikle Cumhurbaþkanýmýz sayýn Recep Tayyip Erdoðan’ýn her fýrsatta dile getirdiði istihdam artýþýna yönelik hedeflerin ülke ekonomisine katkýsýnýn da yüksek olduðunu söyleyebiliriz.
Bu anlamda ülkemizin önemli istihdam hedeflerinden biri de genç iþsizliðinin azaltýlmasýdýr. ülkemizin son yýllarda istihdam teþvikleri ile birlikte iyi bir yere geldiðini söyleyebiliriz.
Birçok dünya ülkesine göre genç nüfusa sahip ülkemiz, dinamik yapýsýný deðerlendirmek zorundadýr. Sadece gençlerin iþveren nezdinde istihdam edilmesi deðil, bu konuda genç zihinlerin giriþimciliðe yönlendirilmesi ve desteklenmesi gerekiyor.
Bu hususta mayýs ayýnda yürürlüðe giren 7143 Sayýlý Kanun’la, daha önce vergi avantajý saðlanan genç giriþimcilere 1 yýl süreli prim verileceði düzenlendi. 18 yaþýný doldurmuþ ve 29 yaþýný doldurmamýþ olanlara 1 yýl süre sigorta prim desteði verilerek, yatýrým maliyetlerinin azaltýlmasý hedeflenmiþtir.
193 Sayýlý Gelir Vergisi Kanunu’na göre genç giriþimci kazanç faydalanan ve mükellefiyet baþlangýç tarihi itibarýyla 18 yaþýný doldurmuþ ve 29 yaþýný doldurmamýþ olanlara 1 yýl süre sigorta prim desteði verilecektir.
1 Haziran 2018 tarihinden sonra ilk defa 4/1-b kapsamýnda “Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancý nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi” olarak sigortalý olan genç giriþimcinin primleri, 1 yýl süreyle prime esas kazanç alt sýnýr üzerinden Hazinece karþýlanacaktýr.
Buna göre;
- Genç giriþimci gelir vergisi istisnasýndan yararlanan,
- Mükellefiyet baþlangýç tarihi itibariyle 18 yaþýný doldurmuþ ancak 29 yaþýný aþmamýþ olan
- 1 Haziran 2018 tarihi itibariyle ilk defa 4/1-b kapsamýnda sigortalý gençler yararlanýlacaktýr. Adi ortaklýklar ve þahýs þirket ortaklarýnda sadece bir ortak olmak üzere yararlanýlacaktýr.
Genç giriþimci prim teþvikinden yararlanma þartlarý SGK tarafýndan 2018-28 Sayýlý SGK Genelgesiyle açýklanmýþtýr. SGK’nýn sunduðu þartlar þöyle;
Genç giriþimciye ait iþe baþlamanýn 193 Sayýlý Gelir Vergisi Kanunu’na kanuni süresi içerisinde bildirilmiþ olasý gerekir. Kanuni süresi bildirilmiþ olmasýna raðmen SGK’ya sonradan geriye dönük tescil iþlemi yapýlmasý halinde vergi kaydýnýn baþladýðý tarih itibariyle iþlem yapýlacaktýr.
Genç giriþimcinin kendi iþinde fiilen çalýþmasý veya iþin kendisi tarafýndan sevk ve idare edilmesi gerekir. Mevcut bir iþletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmamasý þarttýr.
Teþvikten yararlanmak isteyen sigortalýlarýn gelir vergisi istisnasýndan yararlandýðýna dair belgeyi baðlý bulunduklarý SGK’ya vermeleri gerekir.
Adi ortaklýk veya þahýs þirketi bünyesi faaliyet yapýlýyorsa sadece bir ortak teþvikten yararlanacak, teþvik kapsamýnda seçilecek ortak en genç olan ortak olacaktýr. Prim teþvikinden faydalanýlabilmesi için tüm ortaklarýn ayrý ayrý þartlarý saðlamasý gerekir. Ortaklardan herhangi biri teþvik þartýný saðlamýyorsa, diðer ortaklar da yararlanmayacaktýr.