Aristo, siyaseti “beþeri faaliyetlerin en erdemlisi” olarak görür.
Ona göre en yararlý insan, içinde yaþadýðý “polis”in (þehir, ülke) sorunlarýyla ilgilenen, kafa yoran ve katýlandýr.
Sait Nursi’nin fikirlerini deðerli gören bir grup üniversite öðrencisi de kafa yorup, “Bediüzzaman’ýn Görüþleri Çerçevesinde Anayasal Talep ve Beklentiler” baþlýklý bir rapor yazýp, onu TBMM Anayasa Komisyonu’na göndermiþ.
Rapor bazý vekillerin ilgisini çekmiþ. Gençleri sunuma davet etmiþler ve onlar da sunmuþ.
Önce komisyondaki bazý üyeler pek de “özendirici” olmayan bir dille azarlamýþ onlarý, sonra Hürriyet, Milliyet haber yapmýþ ve bir “Türkiye klasiði” yaþanmýþ.
***
“Komisyonda cemaat þoku” diye vermiþ biri. “Genç hukukçular” diye çaðýrmýþlar “ama Nur cemaatine yakýnlýðýyla tanýnan Ýstanbul Ýlim ve Kültür Vakfý’nýn Genç Hukukçular Topluluðu’ndan olduklarý ortaya çýk[mýþ].”
Sanki nötr bir “genç hukukçular” diye bir þey varmýþ da gençler onlarý kandýrmýþ gibi CHP’den Atilla Kart, “isminizi, gerçek kimliðinizi neden gizleme ihtiyacý hissettiniz? Gerçek kimliðinizle baþvursaydýnýz da biz sizi dinlerdik. Ben þahsen genç insanlar olarak sizlere bunu hiç yakýþtýramadým” demiþ.
Oysa kimsenin bir þey sakladýðý falan yok. Zaten raporun baþlýðýnda Nursi’nin görüþleri var. Daha ilk baþta, komisyona gönderdikleri, raporun kapaðýnda da Nursi’nin koskocaman resmi var.
Yetinmemiþ CHP’li üye, “size tavsiyem tetikçilik yapmayýn, baþkasýnýn adamý olmayýn nasihatinde bulun[muþ].”
Nasihate bakýn!
Düþünün, bir grup genç, entelektüel bir çaba içine girip, anayasa çalýþmalarýna katký yapmaya çalýþýyor, ama sanki ortada kriminal bir durum varmýþ gibi paylanýyor.
Belli ki fikirlerinden dolayý bu muamele.
O gençler, Said Nursi yerine Ziya Gökalp’in önerilerini hazýrlayýp sunsalardý, muhtemelen ne “tetikçi” olarak suçlanacaklardý, ne de bu saldýrýlar olacaktý.
***
“Þu anda inanýlmaz bir medyatiklince uðruyorum. Hakkýmda bir sürü þey yazýlýyor, twitter’da dün tt bile olmuþ” diyor, sunumu yapan üniversite öðrencisi Sait Mürsel Çeþitçioðlu.
Raporda açýkça yazýlý hususlarýn bile çarpýtýldýðýndan söz ediyor.
“Örneðin, içki ve þans oyunlarý yasaklansýn denilmedi. Devlet bununla uðraþmasýn, özel teþebbüse býraksýn denildi. Almanya, Ýsviçre, ABD gibi ülkelerden örnekler kondu.”
Yasaklansýn deseler ne olacak? Anayasa çalýþmalarýna þu görüþten olanlar katký yapamaz diye kural mý var?
***
Üç aþamalý özgün bir çalýþma yapmýþ gençler.
Önce Said Nursi’nin 1909’de kaleme aldýðý 33 maddelik anayasa önerilerini çýkarmýþlar. Sonra “Risaleler”i tarayarak, ona anayasa ile ilgili olduðunu düþündükleri 11 madde daha eklemiþler. Ve onlarý, dünya anayasalarýndan maddelerle desteklemiþler.
Raporda katýldýðým ve katýlmadýðým öneriler var. Týpký diðer bütün öneriler gibi.
Ama sonuçta ciddi bir akýl, çaba ve emek var ortada. Ve anayasa tartýþmalarýna anlamlý bir katký.
Raporda, anayasanýn dünyadaki örnekleri gibi kutsala atýfla baþlamasý, temel hak ve özgürlükleri evrensel ilkelere dayalý olarak garanti altýna almasý, eðitim kurumlarýnda anadil öðrenimine imkan tanýnmasý, zorunlu din kültürü dersleri yerine seçmeli olarak Kur’an, Siyer, Ýncil, Alevilik gibi derslerin olabilmesi, öðretmenlerin Kürtçe bilmesi ve öðrenciye gerektiðinde o dilde izah edebilmesi, barajýn düþürülmesi ve baþörtülü vekil gibi öneriler var.
(Bkz. http://www.iikv.org/blog/).
***
Gönül isterdi ki o vekiller gençleri sadece kutlasýn.
Raporlarýný dikkate alsýn veya almasýn, onlarý teþvik edici cümlelerle uðurlasýn.
Ama öyle olmamýþ.
Ne yapalým ki bu ülke böyle arkadaþlar. Siz uymayýn o büyüklere.
Her zaman büyük sözü dinlenmez. Kimsenin cesaretinizi kýrmasýna izin vermeyin ve “düþünme cüretini göstermeye” devam edin.
Siz “polis”i yönetecek kurallara dair kafa yormuþ, kolektif bir çalýþma ortaya koymuþsunuz.
Tek baþýna bu bile övgüye deðerdi.
Atilla Kart size “kiþileri ilahlaþtýrmayýn” demiþ. CHP’den birinin bunu söylemesi ne güzel!
Bakýn, raporun ilk somut faydasý ortaya çýktý bile :)