Gençlere fon kuruldu

Ülkemizin ve toplumumuzun kalkýnmasýnda aile müessesesi ve gençlerimiz büyük rol oynamaktadýr. Dolayýsýyla ailelerimizin ve gençlerimizin desteklenmesi toplumsal refahýn artýþýna da katkýda bulunacak.

Bu kapsamda, Cumhurbaþkanýmýzýn müjdelemiþ olduðu Aile ve Gençlik Fonu'nun kurulmasýna dair "Aile ve Gençlik Fonu Kurulmasý Hakkýnda Kanun"29.11.2023 tarihinde 32384 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanarak yürürlüðe girdi.

Aile müessesesinin desteklenmesi, güçlendirilmesi, gençlerin sosyal risklere karþý korunmasý ve geliþimleri ile giriþimlerine destek saðlanmasýna yönelik kaynaðýn oluþturulmasý, yönetilmesi ve ilgili kamu kurum ve kuruluþlarýna aktarýlmasý için Aile ve Gençlik Fonu kurulmasý amaçlanmaktadýr.

Bu amaçlarýn gerçekleþtirilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlýðýna baðlý, kamu tüzel kiþiliðini haiz Aile ve Gençlik Fonu kuruldu.

Yönetim Kurulu; Hazine ve Maliye Bakan yardýmcýsý baþkanlýðýnda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan yardýmcýsý, Gençlik ve Spor Bakan yardýmcýsý, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan yardýmcýsý ile Sanayi ve Teknoloji Bakan yardýmcýsý olmak üzere beþ kiþiden oluþacak.

Ayný zamanda Yönetim Kurulu kararlarý oy çokluðu ile alýnacaktýr.

Ýlgili Kanunun 3'üncü maddesinde fonun kaynaklarý ve giderleri ile 4'üncü maddesinde fondan yapýlacak kaynak aktarýmýna iliþkin hükümler yer almaktadýr. Buna göre;

Fonun kaynaklarý, Türk Petrol Kanunu kapsamýnda tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hakkýnýn yüzde 20'sinden, kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonlarýn gelirlerinden Cumhurbaþkaný kararýyla yüzde 10'una kadar aktarýlacak tutarlardan, geri ödeme öngörülen projeler kapsamýnda geri ödemelerden oluþan tutarlardan, yurt içi ve yurt dýþý kaynaklý her nevi nakdi baðýþ, yardým ve hibelerden, diðer gelirlerden oluþacaktýr.

Türk Petrol Kanunu kapsamýnda tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hakkýnýn oranýný sýfýra kadar indirmeye veya bu oraný iki katýna kadar artýrmaya Cumhurbaþkaný yetkili olacak.

Fonun amacýna uygun olarak yönetim kurulu tarafýndan onaylanan projeler için, harcama programý çerçevesinde ödenmek üzere, yönetim kurulu kararý ile ilgili fondan kamu kurum ve kuruluþlarýna kaynak aktarýlacak.

Fonun çalýþma usul ve esaslarý ile 3'üncü ve 4'üncü maddelerin uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslar, Cumhurbaþkaný tarafýndan çýkarýlacak yönetmelikle belirlenecek.

6493 sayýlý Ödeme ve Menkul Kýymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluþlarý Hakkýnda Kanun kapsamýnda faaliyet gösteren ödeme hizmeti saðlayýcýlar, 6361 sayýlý Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Þirketleri Kanunu kapsamýnda faaliyet gösteren finansman þirketleri ile kredi garanti kurumlarýyla protokol imzalanabilecek.

Kanunun uygulanmasý kapsamýnda Fon tarafýndan veri ve bilgi talep edilmesi durumunda, ilgili kurum ve kuruluþlar protokol imzalanan kuruluþlar, Yönetim Kuruluna sunulan projelere iliþkin talep edilen her türlü veri ve bilgiyi Fonun belirleyeceði þekil ve süreler içinde vermekle yükümlü olacak.

Aile ve Gençlik Fonu'na iliþkin mali veriler en geç 6 aylýk dönemler itibarýyla kamuoyu ile paylaþýlacak.

Ayný zamanda ilgili Fon, kurumlar vergisi, gelir vergisi, damga vergisi ve harçlardan muaftýr.

Aile ve Gençlik Fonu'na yapýlacak baðýþ ve yardýmlar, gelir vergisi veya kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden, ayrýca gösterilmek þartýyla, beyan edilen gelirden veya kurum kazancýndan indirilebilecek.