Gençliğin sırrı Metiyonin

Bilim adamları vücutta proteinlerin sentezlenmesi sonucu oluşan Metiyonin adlı amino asidin uzun yaşam ve dinç bedenle ilişkisini kanıtladı. 

Metiyonin vücutta sentezlenmeyen ve muhakkak yiyeceklerle alınması gereken proteinlerin sindirilmesi sonucu açığa çıkan olmazsa olmaz bir amino asittir. Metiyoninsiz bir beslenmenin en önemli sorunu karaciğerin yağlanmasıdır. O nedenle ne tamamen sıfırlanmalı ne de aşırı tüketilmemelidir. Uzun yaşayan ve sağlıklı yaşayan erkek ve kadınların değerlendirildiği ‘Uzun Yaşam Değerlendirmesi’ pilot çalışmasında dünyada 6 ayrı kıtada farklı ülkelerde besin tüketim ve sağlık araştırmaları 70 yaş üzeri katılımcıların sonuçları metiyoninden düşük vejetaryen tipi ancak az yağlı yemenin daima genç görünmek için anahtar olduğunu göstermiştir.

Yaşam süresinden sorumlu

Beslenmelerine dikkat eden ve daha az hayvansal yiyecekle beslenen bu gönüllülerin günlük yedikleri yiyeceklerin besin analizi yapıldığında diyetlerinde normal alınması gereken değere göre yüzde 35 daha az metiyonin aminoasidinden beslendikleri saptanmıştır. Bu veriler özellikle yaşam süresi bilinen farelerde, yüzde 35 oranında metiyonini azaltılmış bir beslenme uyguladıklarında beklenen yaşam sürelerinin uzadığı ve yaşlanma belirtilerini de oluşmadığı gözlemlenmiştir.

Doğru besinleri tüketin

Metiyonin hayvansal protein içeren yiyeceklerde yüksek miktarda bulunur. Bu nedenle metiyoninden kısıtlı bir beslenme uygulamak isterseniz günde her kilogram için 10 mg metiyonin sağlamanız yeterli  olacaktır. 75 kg ağırlığında bir birey için daha dinç ve zinde yaşam için günde 750 mg kadar metiyonin sağlayan yiyecekleri tüketmesi gerekecektir. Aşağıdaki tabloya baktığınızda bu hayvansal kaynaklı yiyecekleri önerdiğim oranda yiyerek hayvansal yiyecekleri kısıtlamak ve bol taze sebze ve meyve yiyerek beslenmek yaşam sürenizi önemli bir biçimde uzatabilir ve en önemlisi yaşlanma belirtilerinizi de durdurabilirsiniz. Kilonuza göre günde ne kadar metiyonin alacağınızı hesapladıktan sonra, metiyonini en çok içeren yiyecekleri en fazla ne kadar yiyebileceğinizi hesaplayabilirsiniz.

MAKARNADA DA VAR

Bitkisel kaynaklı proteinlerden gelen metiyoninin vücutta kullanılabilirliği  oldukça düşük olduğu için yüksek  metiyonin içeren ana hayvansal kaynaklı protein yanına tahıllar, taze sebze ve meyveleri bolca yiyebilirsiniz. Öğünlerinizde sebzeli makarna, mevsime  uygun farklı zeytinyağlı sebze yemekleri, tam taneli tahıllardan yapılmış  taze ekmekler, zeytin, bal, pekmez,  taze meyveleri bolca tüketebilirsiniz.

Besinlerin Metiyonin İçerikleri

Parmesan peyniri  3 karper kadar 970 mg

Yağsız süt 1 çay bardağı 910 mg

Yağsız yoğurt 1 çay bardağı 890 mg

Ton balığı  3 köfte kadar  860 mg

Tavuk-hindi eti 3 köfte kafar  800 mg

Beyaz peynir 3 karper kadar 710 mg

Biftek 3 köfte kadar 650 mg

Somon  3 köfte kadar 630 mg

Köfte 3 adet 600 mg

Ceviz 1 çay bardağı 470 mg

Yumurta 1 adet 370 mg

Kurubaklagiller 1 küçük tabak 155 mg