Gençliğin sırrını mutfakta arayın

Kronolojik yaşınız ne olursa olsun biyolojik yaşınızı genç tutabilirsiniz. Antioksidan deposu besinlerle metabolizmayı canlandırıp sağlıklı hücre yenilenmesini sağlayacak besinleri sık tüketerek yaşlılığa dur diyebilirsiniz.

GÜNÜMÜZDE hatalı beslenme, stres, fark etmeden maruz kaldığımız kimyasallar, metropol yaşam biçimi yaşlılık belirtilerini erkene alıyor. Oysa kronolojik yaş ve biyolojik yaşın aynı olmadığı gerçeğini de biliyoruz. Hayatınızda bazı değişiklikler yaparak yaşlılık sürecini ileri tarihlere erteleyebilirsiniz.

-Kirli hava, radyasyon ve sigara dumanına maruz kalıyorsanız siyah üzüm, taze ahududu, pancar ve limon sizi bu toksinlerden uzaklaştıracak süper besinler. İçme suyunuza limon kabuklu olarak dilimlerini koyduğunuz suyu içtiğinizde radyasyonun bile zararlı etkisini ortadan kaldırırsınız.

-Yükselen kan şekerini dengelemek, yüksek tansiyona dur demek ve de sinir sisteminizi düzenlemek için brokoli, şalgam, susam, Brüksel lahanası tercih edin.

-Hormonlarınızın düzenli çalışması ve hormonların oluşturacağı zararlı etkileri ortadan kaldırmak için de besinler oldukça etkilidir. Havuç, yeşil çay, kabak, domates, salatalık ve bulgur mükemmel kaynaklardır.

-Vücudunuzdaki dokularınıza nüfuz etmiş kimyasalları temizlemek için ise greyfurt, mandalina, portakal, vişne ve kiraz yemelisiniz. Turunçgilleri mevsiminde yemek, yazın ise kiraz ve vişneyi 1 kase tüketmek gerekir.

-Kanda yağların azaltılması ve kanserojenik maddelerin uzaklaştırılması için fındık, ceviz, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği, tatlı kırmızı biber, açık siyah çay ve maydanoz çok etkilidir. Günde en az 3 dilim çavdar veya yulaflı ekmek yemeli, salatalara bolca tatlı kırmızı biber-maydanoz eklemeli, ara öğünlerde bir avuç içini geçmeyecek kavrulmamış kuru ceviz ve fındık tüketilmelidir.

- Haftada iki kez güvenilir çiftliklerden tavuk veya hindi yiyin.

KADINLAR TEREYİ DÜZENLİ YEMELİ

-Zeytinyağından vazgeçmeyin, günde en fazla 4 yemek kaşığı tüketin.

-Erkeklerin hormonlarını düzenlemede karpuz, greyfurt ve domatesten uzaklaşmaması, kadınların da tere, domates, turpu düzenli olarak yemeleri gerekir.

-Hücrelerin yenilenmesi yani yaşlanmayı geciktirmek için; kivi, ananas, soğan, ıspanak, havuç, rezene, kereviz, hindiba otu, patlıcan ve domates mevsiminde bulunduğunda düzenli olarak yenilmelidir.

-Vücutta detoks mekanizmanızı açmak için; pırasa, ananas, soğan, sarımsak, brokoli ve lahana bolca taze veya suyunu sıkarak tüketmelisiniz.

Şarap yerine üzüm suyu için

-Her gün bir yumurta yiyin. Yumurtayı sebzeyle yemek kolesterolü yükseltmez.

-Süt her gün 2 su bardağı olarak ister günlük isterseniz pastörize içebilir, 1 kase yoğurdu da yemeklerin yanında tüketmelisiniz. Sütte bulunan konjuge linoleik asit kanserden korur, kalbi zinde tutar. Yoğurt ise sindirim sağlığına bire birdir.

-Peynir az yağlı olacak şekilde günde 1 dilimden fazla yememeli.

- Şarap yerine siyah ve kırmızı üzümden taze sıkılmış meyve suyunu için.

-Haftada 1 kere 70 gramı geçmeyecek kadar siyah yani bitter çikolata yiyin. Bitter, kolesterolü düşürür, vücudun antioksidan kapasitesini arttırır.