Süt yaþamýn ilk anýndan sonuna kadar saðlýk açýsýndan hayati önem taþýyan bir besin. Araþtýrmalara göre gençlik dönemine kadar yeterli süt içmek kanser, osteoporoza yakalanma riskini azaltýyor.
Dünya Saðlýk Örgütü ilk 6 ay boyunca sadece anne sütünü öneriyor. Çünkü anne sütü, yeni doðan bir bebeðin ihtiyacý duyduðu tüm besin öðelerini tek baþýna içeriyor. Ýlk 6 ay sadece anne sütü, daha sonra yavaþ yavaþ katý besinlere geçiþ, 2 yaþýna kadar ise ek besinlerle birlikte anne sütünün verilmeye devam edilmesi gerekiyor. Araþtýrmalar, anne sütü alanlarda obezite, diyabet, kalp rahatsýzlýklarý gibi ciddi hastalýklarýn görülme riskinin azaldýðýný belirtiyor.
Süt ve süt ürünleri içerdikleri zengin besin öðeleri nedeniyle baþka bir besin grubu ile telafi edilemez ve deðiþtirilemez. Kemiklerin yüzde 99’u kalsiyumdan oluþur ve büyüme süt-süt ürünleri ile desteklenir. Özellikle çocukluk döneminde kemik kitlesinin büyüme ve geliþimi maksimum düzeyde olduðu için bu çaðda süt-süt ürünleri tüketimine ekstra bir özen gösterilmelidir. Bu dönemde çocuklara günde 2 su bardaðý süt mutlaka içirilmelidir. Uzmanlar, gençlik döneminde en yüksek kemik kütlesine ulaþýldýðý takdirde, ileriki yaþlarda osteoporoza yakalanma riskinin azaldýðýný belirtiyor.
Kansere erken yaþta önlem
Birçok çalýþma, süt ve süt ürünleri tüketiminin baðýþýklýk sistemini güçlendirdiði, bazý kanser risklerini azalttýðý, tokluk saðlayarak kilo kontrolünde rol oynadýðýný vurgulamaktadýr. Tüm bu olumlu etkiler sütün içinde bulunan protein, yað asitleri, çeþitli vitaminler ve mineraller ile saðlanmaktadýr. Ayrýca yapýlan bir baþka araþtýrmada, sütün içinde bulunan IGF-1 denilen büyüme maddesinin, geliþim geriliði görülen kiþilerde daha düþük seviyede olduðu saptandý. Uzmanlar, süt-süt ürünlerini tüketiminin, beden ve zihin saðlýðýnýn korunmasý açýsýndan önemini vurguladý Sütün fermantasyonu ile elde edilen yoðurtta, laktik asit ve birçok organik asit oluþur. Laktik asit bakterilerinin düzenli alýnmasý baðýþýklýk sistemini kuvvetlendiriyor. Uzmanlar, sütün fermantasyonu sýrasýnda oluþan ürünlerin, tüketilen besinlerdeki demirin emilimini arttýrdýðýný düþünüyor.