Genel sağlık sigortasında yeni düzenlemeler

08.03.2017 tarih ve 30001 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 6824 Sayılı Yeni Torba Yasa ile aşağıda belirtilen genel sağlık sigortalıları hakkında önemli değişiklikler yapılmıştır. Önceki yazımızda GSS borçlarının nasıl silineceğini yazmıştık. Bugün de 60/g kapsamındaki sigortalıların (sigortalı olmayan, gelir/aylık almayan ve genel sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan) GSS haklarını ele alacağız.

Özellikle GSS sistemindeki yeni düzenleme ile gelir tespitine girilmesi zorunluluğunun kaldırılması ve herkes için 53,3 TL GSS primi ödenmesi imkanının önemli bir avantaj olduğunu belirtmeliyiz.

60/g kapsamında olanların genel sağlık sigortalılığı: 6824 Sayılı Kanun öncesinde, 60/g kapsamında sigortalılarına gelir testi zorunlu tutulmakta olup gelir testi başvurusunun süresinde yapılıp yapılmamasına göre tescil güncellenmekte, güncelleme işlemine göre üç kademeli gelir seviyesinde göre prim tahakkuk ettirilmekteydi. Ancak gelir testi sonucuna göre iki farklı gelir seviyesi belirlenecek olup, belirlenen gelir seviyesi üzerinden yüzde 3 oranında GSS primi tahakkuk ettirilecektir.

60/g kapsamında sigortalılık tescili resen yapılmaktadır. Buna göre 1 Nisan 2017 tarihinden gelir testi, talep halinde uygulanacak olup gelir testi sonucuna göre aile içinde kişi başına düşen gelir seviyesi brüt asgari ücretin üçte birinden az veya fazla şeklinde olacaktır.

1 Nisan 2017 tarihinden itibaren 60/g kapsamında tescil edilenlerin aylık prim esas kazanç tutarı brüt asgari ücret olarak kabul edilecek, bu tutar üzerinden yüzde 3 oranında GSS primi kesilecektir.

Tescil sonrası bilgilendirme: 60/g kapsamında tescil edilenlere SGK tarafından tescil işlemleri hakkında bilgilendirici tebligat gönderilecektir. Ayrıca 60/g sigortalılarının tebligatı aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde gelir testine başvurabilecekleri de belirtilecektir.

Gelir testi sonucu asgari ücretin üçte birinden az olanlar: Gelir testi sonucuna göre aile içinde kişi başına düşen gelir seviyesi asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenler,

- Gelir testine tebligat tarihinden itibaren 1 ay içinde başvurmuş ise ilk tescil tarihinden itibaren,

- Gelir testine tebligat tarihinden itibaren 1 ay sonrasında başvurmuş ise başvuru tarihinden itibaren GSS tescil kaydı güncellenecektir.

Gelir testi sonucunun bildirilmesi: Gelir testine başvuranların gelir seviyesi sonucu SGK tarafından gönderilecek tebligatla bildirilecektir. Brüt asgari ücretin üçte birinden az olanlar için ayrı veya fazla olanlar için ayrı tebligat gönderilecektir.

1 Nisan 2017 öncesinde 60/g kapsamında tescil edilenlerin primleri: 1 Nisan 2017 tarihi öncesinde 60/g kapsamında sigortalı olanlardan daha önce gelir testi başvurusunda bulunmayanların 12 ay içinde (02.04.2018 tarihine kadar) gelir testine başvurmaları halinde GSS primleri tescil başlangıç tarihinden itibaren gelir seviyesi sonucuna göre tahakkuk ettirilecektir. 1 Nisan 2017 tarihine kadar olan prim borçlarına gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacak.

1 Nisan 2017 tarihi öncesinde genel sağlık sigortası kapsamında alınan ve adına prim tahakkuk edenlerden prim borcu bulunanların ödenmemiş olan 60/g kapsamındaki GSS primleri, tahakkuk eden aylık prim tutarının asgari ücretin yüzde 3’üne eşit (53,33 TL) veya fazla olması halinde 53,33 TL üzerinden yeniden hesaplanacaktır. 1 Nisan 2017 tarihi dahil olmak üzere sonraki tarihte 01 Ocak 2012-31 Mart 2017 tarihleri arasını kapsayan yeni tescil yapılması durumunda aylık tahakkuk edecek sigorta primi tutarı 53,33 TL olacaktır. Ancak, 53,33 TL altında kalan tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan aylık prim borçları aynen kalacaktır.

Yeniden hesaplanan 60/g kapsamındaki GSS primlerinin ödenme tarihi: Yeniden hesaplanan GSS prim borçlarının 1 Mayıs 2017 tarihinden sona ödeme tarihi olan 30 Nisan 2018 tarihine kadar peşin veya taksitler halinde ödenmesi herhangi bir faiz uygulanmayacaktır. Ancak, 30 Nisan 2018 tarihine kadar prim borçlarının kısmen veya tamamen ödenmemesi halinde söz konusu prim borçlarına 1 Nisan 2017 tarihinden tahsil tarihine kadar olan süre için gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanacaktır.

Sağlık hakkından yararlanma: 60/g kapsamındaki sigortalıların 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması ve 60 günden fazla prim borcunun olmaması şartıyla 1 Nisan 2017 tarihinden sonraki aylara ilişkin 60 günden fazla prim borcu oluşmaması halinde 31 Mart 2018 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaları mümkündür.