Genel saðlýkta ücretsiz izne dikkat!

Bir ayý aþan ücretsiz izinde saðlýktan faydanýlmamaktadýr.

4/a (SSK) sigortalýlarý 5510 sayýlý Kanunun 60/a hükmü gereðince genel saðlýk sigortalýsý sayýlmýþtýr. Ayný kanunun 61. maddesine göre 4/a (SSK) sigortalýlar, sigortalý olarak tescil edildikleri tarihten itibaren genel saðlýk sigortalýsý sayýlmaktadýr ve ayrýca bir bildirime gerek olmaksýzýn tescil edilmiþ sayýlmaktadýr.

Genel saðlýk sigortasýndan saðlanacak saðlýk hizmetlerinden ve diðer haklardan yararlanmak, genel saðlýk sigortalýsý ve bakmakla yükümlü olduðu kiþiler için bir hak, SGK için ise bu hizmet ve haklarýn finansmanýný saðlamak bir yükümlülüktür.

Genel saðlýk sigortalýsýnýn ve bakmakla yükümlü olduðu kiþilerin saðlýklý kalmalarýný; hastalanmalarý halinde saðlýklarýný kazanmalarýný; iþ kazasý ile meslek hastalýðý, hastalýk ve analýk sonucu týbben gerekli görülen saðlýk hizmetlerinin karþýlanmasýný, iþ göremezlik hallerinin ortadan kaldýrýlmasýný veya azaltýlmasýný temin etmek amacýyla Sosyal Güvenlik Kurumu’nca çoðu saðlýk hizmetinin finansmaný saðlanmaktadýr.

4/a (SSK) sigortalýlarýn, sigortalýlýk halleri hizmet akdinin sona erdiði tarihten itibaren sona erer. Ancak, hastalýk ve analýk hükümlerinin uygulanmasýnda sigortalýlýk, hizmet akdinin sona erdiði tarihi takip eden onuncu günden baþlanarak yitirilmiþ sayýlýr. Ancak, sigortalý ilgili kanunlar gereði ücretsiz izinli ise ya da greve iþtirak etmiþ ise veya iþverenin lokavt yapmasý hallerinde, bu hallerin sona ermesini takip eden onuncu günden baþlanarak yitirilmiþ sayýlýr. Eðer genel saðlýk sigortalýlýðýnýn sona erdiði tarihten geriye doðru bir yýl içinde 90 günlük zorunlu sigortalýlýklarý varsa, 10 güne ilaveten 90 gün süreyle daha genel saðlýk sigortalýsýnýn bakmakla yükümlü olduðu kiþiler dâhil saðlýk hizmetlerinden yararlandýrýlýrlar. Genel saðlýk sigortalýsý sayýlma þartlarýnýn yitirilmesi hâlinde, devam etmekte olan tedavi nedeniyle saðlanacak saðlýk hizmetleri kiþinin iyileþmesine kadar sürer.

4857 sayýlý Ýþ Kanunu’nun 56. maddesine göre; yýllýk ücretli izinleri iþyerinin kurulu bulunduðu yerden baþka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmalarý ve bu hususu belgelemeleri koþulu ile gidiþ ve dönüþlerinde yolda geçecek süreleri karþýlamak üzere iþveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadýr. Yine söz konusu Kanunun 74. maddesine göre; Ýsteði halinde kadýn iþçiye, 16 haftalýk sürenin tamamlanmasýndan veya çoðul gebelik halinde 18 haftalýk süreden sonra altý aya kadar ücretsiz izin verilir.

Hizmet akdi sona ermeden sigortalýlarýn yukarýda belirtilen ücretsiz izin süreleri ve diðer iþ kanunlarýnda ücretsiz izinli sayýlan süreler haricinde ayrýca bir takvim yýlý içerisinde toplam bir ayý aþmayan ve iþverenlerince belgelendirilen ücretsiz izin sürelerinde genel saðlýk sigortasý devam eder. 4857 sayýlý Ýþ Kanunu’nun yukarýda belirtilen 56. ve 74. maddeleri ile diðer iþ kanunlarýnda ücretsiz izin sayýlan süreler haricinde ayrýca bir takvim yýlý içerisinde toplam bir ayý aþanlarýn genel saðlýk sigortalarý bir ayýn sonunda sona erer.

Bu sebeple 1 ayý aþan ve Kanunda yer almayan hallerden kaynaklý ücretsiz izinlerde genel saðlýk sigortasýndan faydalanýlamayacaðýna dikkat edilmelidir.