Genelkurmay’dan Yazýcýoðlu açýklamasý

Rahmetli Muhsin Yazýcýoðlu’nun elim vefadý ile ilgili tartýþmalar bir türlü sonlanmýyor.

Genelkurmay Baþkanlýðý’na yönelik de, kaza ya da cinayet gününe iliþkin, kaza ya da cinayet mahallinde yaþananlarla ilgili belirli çevrelerin ithamlarý, suçlamalarý mevcut.

Aþaðýda bir gazeteden copy-paste yöntemiyle iktibas ettiðim bir Genelkurmay açýklamasý var.

Genelkurmay Baþkanlýðý, Kahramanmaraþ’ýn Göksun bölgesinde 25 Mart 2009 tarihinde, meydana gelen helikopter kazasýnda hayatýný kaybeden BBP Genel Baþkaný Muhsin Yazýcýoðlu ile birlikte 5 kiþinin hayatýný kaybetmesiyle ilgili bir gazetede yayýnlanan ve gerçekleri yansýtmadýðý savunulan haberdeki 4 dakika 37 saniyelik radar kayýtlarýyla ilgili bilgilendirme yaptý: “Söz konusu gazete haberinde yer alan kaza ile ilgili 25 Mart 2009 günü saat:15.03-15.07 arasýna tekabül eden 4 dakika 37 saniyelik radar kaydý, 23 Aðustos 2011 tarihinde yine Malatya Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna gönderilmiþtir.”

Benim dosyaya iliþkin özel bir bilgim yok ama bu olayda Genelkurmay Baþkanlýðý’nýn özel, kasýtlý bir dahli olduðunu düþünmüyorum; helikopterin üzerinden tesadüfen, kasýt unsuru taþýmaksýzýn uçan askeri uçaklar konusunu bilemem, böyle bir durum varsa da Genelkurmay’ýn bu durumu açýklamasýnda sonsuz fayda vardýr.

Çok abartýlý komplo teorilerine girmez iseniz Genelkurmay’ýn o tarihte Muhsin Yazýcýoðlu’nu neden öldürmek isteyeceðini anlamakta da zorlanýyorum.

Ancak, meselenin baþka, Genelkurmay’a iliþkin çok daha vahim bir boyutu daha var.

Türkçemizde çok sevdiðim bir ifade var: “Allah yakýþan iftiradan korusun”

Ergenekon ve Balyoz davalarýnda da birileri “asker bu pis iþleri yaptý” dedi, baþka birileri de “asker bu iþleri (darbecilik) yapmadý” dedi ama söylenmeyen, kimsenin söyleyemediði esas cümle “asker bu iþleri yapmaz” oldu.

“Allah yakýþan iftiradan korusun”dan da muradým bu.

Gecikmeli de olsa, gelelim bu yazýmýn esas konusuna.

Genelkurmay yukarýdaki Yazýcýoðlu açýklamasýnýn sonunda, söz konusu radar kaydýnýn Malatya Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’na gönderildiðini açýklýyor, buraya kadar çok iyi ama bu son açýklamayý, aþaðýdaki satýrlarý okurken aklýmýzda tutalým.

26 Mart 1994 tarihinde yani yaklaþýk tam yirmi sene önce Hava Kuvvetleri Komutanlýðý’na baðlý resmi askeri uçaklar Þýrnak bölgesinde Kuþkonar ve Koçaðýlý isimli iki köyü bombalýyorlar, kadýn, yaþlý, çoluk-çocuk 38 yurttaþýmýz hayatýný kaybediyorlar.

Bu bombalama sonrasýnda komik ve ilginç geliþmeler yaþandý, dönemin Baþbakaný Prof. Tansu Çiller köyleri PKK uçaklarýnýn bombaladýðýný söyledi, vs.

Genelkurmay ise ýsrarla o gün, o bölgede uçaklarýnýn olmadýðýný açýkladý, olayla ilgili savcýnýn baþvurularýna da ayný yanýtý verdi.

Ancak, fikr-i takip kavramý geliþmiþ bir avukat, ölen köylülerin yakýnlarýnýn avukatý meselenin peþini býrakmadý, Genelkurmay’ýn, normal koþullarda, normal bir ülkede, bir hukuk devletinde doðru kabul edilmesi gereken açýklamalarýna itibar etmedi, iyi ki de etmedi ve en sonunda Sivil Havacýlýk kayýtlarýndan o gün, o bölgede, o iki köyün üzerinde uçan askeri uçaklarýn varlýðýný kanýtladý, bombardýmaný böylece PKK’nýn olmayan uçaklarýnýn yapmadýðý anlaþýldý, Tansu Hocanýn kulaklarý çýnlasýn, bu ihtimal zaten bizim Hava Kuvvetleri için muhtemelen daha da kötüydü.

Bu geliþmeler sonrasýnda AÝHM de Türkiye’yi yirmi sene sonra çok büyük tazminatlara mahkum etti, bu karar sonrasýnda da birileri, “iyi sýhhatte olsunlar”, kararda AÝHM’in PKK mensuplarý için “özgürlük savaþçýlarý” tabirini kullandýðý çirkin, hayâsýz yalanýný yaymaya çalýþtý, bu kadar etkin ve yaygýn kim çalýþabildi, bunu da takdirlerinize býrakýrým.

Kýssadan hisse: Genelkurmay yirmi sene Kuþkonar ve Koçaðýlý köyleri üzerinde 26 Mart 1994 tarihinde uçak uçurmadýðýný ýsrarla iddia eder ama sonra bu iddianýn doðru olmadýðý baþka bir resmi organ tarafýndan kanýtlanýrsa inandýrýcýlýk, maalesef, gerçekten maalesef, dibe vurabiliyor.

Malatya Savcýlýðý’na gönderilen radar kayýtlarýnýn inandýrýcýlýðý biraz da 1994’den beri savcýlara verilmeyen Kuþkonar ve Koçaðýlý semalarýnýn kayýtlarýna baðlý.          

O zaman da Yazýcýoðlu hakkýnda Genelkurmay’ýn muhtemelen doðru açýklamalarý kuþkuyla karþýlanabiliyor.

Yazýk, gerçekten çok yazýk.