Hani bir söz var ya “Bir mýh, bir nalý; bir nal bir atý; bir at bir süvariyi kurtarýr” diye. Çocuklar söz konusu olunca yaþadýklarý olaylarýn, geçirdikleri hastalýklarýn etkisi de aynen böyle zincirleme reaksiyona yol açýyor. Þöyle söyleyeyim, çocuðunuzun diþ saðlýðýnýn hatta okul baþarýsýnýn ardýnda geniz etinin yattýðýný biliyor musunuz? Liv Hospital Kulak Burun Boðaz Uzmaný Prof. Dr. Sarp Saraç, geniz etinin büyük olmasýnýn, burnun arka deliklerinin kapanmasýna neden olduðuna dikkat çekiyor ve yol açabileceði sorunlara iliþkin þunlarý söylüyor: “Burnu kapalýysa, aðzý açýk uyuyabiliyor, horlama baþlýyor ve uykuda kýsa süreyle nefes kesilmesi (uyku apnesi) geliþebiliyor. Aðýzdan nefes almaya baðlý diþ çürümeleri ve çene yapýsýndaki deðiþiklikler nedeniyle ortodontik problemler baþ gösteriyor. Basit bir burun týkanýklýðý, tahmin bile edilemeyecek birçok hastalýða neden olabiliyor. Burnu týkanan çocuðun bu sorunu okuldaki baþarýsýný da olumsuz etkileyebiliyor.” Geniz eti ve yol açtýðý sorunlarýn üzerinde durunca sanki herkeste yokmuþ gibi düþünülüyor. Oysa geniz bölgesinde, bademcik ile ayný özellikleri taþýyan bir doku olan geniz eti tüm çocuklarda bulunuyor. Ancak tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarý nedeniyle büyüyebiliyor.
AÐZI AÇIK UYUYOR VE HORLUYORSA DÝKKAT
Geniz etinin büyük olmasý da orta kulaðý havalandýran östaki tüpünün fonksiyonunu olumsuz olarak etkilediði için orta kulak sývýsý sorununa da yol açabiliyor. Bu nedenle geniz etinin alýnmasý gereken durumlar da söz konusu... Anne babalarýn kafasý da tam bu noktada karýþýyor. Prof. Dr. Saraç “Geniz etinin alýnmasý ne zaman gereklidir?” sorusuna þu cevabý veriyor: “Eðer çocuk, hasta olmadýðý zamanlarda bile aðzý açýk uyuyorsa, horluyorsa, özellikle uykuda nefes durmasý (uyku apnesi) oluyorsa, ilaç tedavisine cevap vermeyen orta kulak sývýsý problemi sýklýkla yaþanýyorsa, tekrarlayan sinüzit þikayeti de varsa geniz etinin alýnmasý gerekir.”
Söz geniz etinden açýlýr da bademcikler konuþulmaz mý? Bakýn Saraç, bu konuda ne diyor: “Çocuk, yýlda üç-dört kereden daha sýk bademcik iltihabý geçiriyorsa, bademcikleri çok büyük olduðu için nefes almada zorluk yaþýyor ve bademcik apsesi geçiriyorsa bademciklerin de alýnmasý gerekiyor.”
Bademciklerin alýnmasýnýn vücudun baðýþýklýk sistemini zayýflattýðý ve daha çabuk hastalanmaya neden olduðuna dair inanýþlar hakkýnda da Saraç, “Halk arasýnda geniz eti ve bademciklerin fonksiyonu için ‘Vücudun sigortasýdýr’ diye tanýmlanan yanlýþ bir inanýþ var. Bu dokular, her ne kadar baðýþýklýðý saðlayan lenfoid sistemin birer parçasý olsa da yapýlan uluslararasý çalýþmalarýn hiçbirinde, bademcik ve geniz etinin alýnmasýnýn vücudun baðýþýklýk sisteminde kalýcý bir eksiklik yarattýðý gösterilmemiþtir” deðerlendirmesinde bulunuyor.