Genlere göre zayıflama

Bazı kişilerin şişmanlığa yatkın olduğunu artık biliyoruz. Aynı diyeti uygulamaya rağmen neden daha az kilo verdiğinizi sorguluyorsanız, sorunuzun yanıtını genetik testte arayın.

Genom projesi 10 yıl önce başarı ile tamamlandı. Bu tarihten itibaren kişinin hastalıklara yatkınlığı, var olan hastalıklar genetik profile göre açığa çıktı. Genom projesi hastalıklarda kişiye özel tedavinin kapısını açarken, obeziteye de yeni bir bakış açısı kazandırdı.  Aynı diyeti uygulamaya ya da doğru beslenmeye rağmen neden bazı kişilerin kilolu olduğu sorusunun yanıtı gen dizilişinde bulundu.

Şişmanlık kodu

İnsan genomunda 3.2 milyar nükleotid baz çifti var. Bireyler arasında bu baz çiftinin yüzde 99.9’luk kısmı benzerdir. Sadece yüzde 0.1’lik bölümü farklıdır. Diyete ve ilaca farklı yanıt vermemizin de nedeni budur. Bu yüzde 0.1’lik bölüme “Single Nucleotide Polymorphism” denir. SNP (snip) diye okunur. Kodlandıkları bölgelere göre obezite, kalp veya diyabet gibi hastalıklara yatkınlık ya da dirençte rol oynarlar. Araştırmalar; besin öğesi yani karbonhidrat, protein ve yağların metabolizmasını etkileyen gen mutasyonlarının beslenme yolu ile yönetilip değiştirilebilmesi genetik ve beslenmenin birbirinden ayrılmaz iki parça olduğunu, diyete karşı da farklı yanıtlar vermemizin nedenini bu yüzde 0.1’lik farktan kaynaklandığını göstermiştir.  Genetik test hangi gen mutasyonunun hangi besin öğesine karşı yatkınlık gösterdiğini bulan bir testtir. Bu test ile kilo alma ya da güvenli ve kalıcı kilo vermede bir yiyeceği yasaklama yerine hangi besin öğesine daha dikkat etme ve duyarlılık yaratan besin öğesinden daha az beslenerek başarılı kilo kontrol sağlanmasına olanak sağlamar. Daha açık bir deyişle genetik test vücudunuzun şişmanlamaya neden olan şifresini çözmekte, sizde metabolizmanızın kilo almaya neden olan zayıf taraflarınızı öğrenerek kilo almaktan korunmak, kilo probleminiz varsa doğru ve güvenli yoldan sağlıklı zayıflamanıza olanak sağlamış oluyorsunuz.

 GENETİK TEST NASIL YAPILIR?

Genetik test için ağız içi yanak bölgesinden ince uçlu özel fırça yardımı ile aşağı yukarı sürüntü yapılarak hassas dokunun fırçaya yapışması ile DNA ayrıştırılacak dokunun toplanması ile yapılır. Alınan dokudan laboratuar koşullarında DNA örneği ayrıştırılıp gen varyasyonlarının analizi yapılır. Sonuç size özel kilo kontrol bilginiz açığa çıkar. Genetik testler yetkili laboratuar koşullarında genetik test yapmaya yetkili uzman doktorlar tarafından yapılabilir. Bu konuda ülkemizde genetik testin yapıldığı bir merkez yok. Bazı yetkili laboratuarlar uluslararası yasal merkezlere DNA örneğini steril koşullar da gönderiyor. Çıkan sonuçlara göre diyet hazırlıyor.