Gerçekten þekersiz!.  

Tüketici üzerinde yanlýþ algý yaratýp rafine þeker yerine kullanýlan glisemik yükü yüksek hurma ezmesi, hindistancevizi þekeri, elma þurubu gibi malzemelerle hazýrlanmýþ ve adýna ‘þekersiz’ denen tariflerden deðil bunlar. ‘Gerçekten þekersiz’ denmeyi hak eden, glisemik yükü düþük atýþtýrmalýk isterseniz, bendenizin reçetelerini bundan böyle Sawa’da bulabilirsiniz! 

Niþantaþý’nda ara sokakta, minicik bir dükkan. Sevimli bir kafe. Göz boyamaca, sahte dünyalar yok bu kafede. Ýsmi SAWA. Sawa’yý hayata geçiren iki kiþilik ekipten biri olan Burçak, çok sevdiðim yetenekli bir editördür. ‘Basýný býraktým’ dedi. Bir gün bana geldi hayalini ve açacaðý dükkaný anlattý. Arkasýndan da ‘Senin reçetelerini kahvemle birlikte sunmak istiyorum, izin verir misin?’ diye sordu. 

Tüketici üzerinde yanlýþ algý yaratan, hurma ezmeleri, elma þurubu gibi malzemelerle hazýrlanmýþ adýna þekersiz denen tariflerden hiç hoþlanmadýðým için hemen kollarý sývadým. Güzel bir menü yaptýk. Þimdi bu reçetelerin tamamý Sawa Kafe’de. Peki neden etrafta bu kadar kafe varken, onlar da iþin kolayýna kaçmadý? 

Kendinizden biraz bahseder misiniz? Nasýl kesiþti yollarýnýz ve Sawa doðdu? 

Güneþ Güneþülke: Ýnþaat mühendisiyim. Yaklaþýk üç yýldýr yurtdýþý mimari proje danýþmanlýðý ve dýþ ticaret faaliyeti gösteren bir þirketim bulunmakta. Yoðun ve stresli bir çalýþma temposu ile birlikte, çalýþma yerim çok esneklik göstermekte. Bu iþ yoðunluðunda tabi ki kahve baðýmlýsýyým. Son birkaç yýldýr vaktimin çoðunu kafelerde geçirdim. Neden kendi kafemde oturup çalýþmýyorum düþüncesi ile bu kararý aldým. 

Burçak Þener: Çocukluk hayali benimkisi, bolca dergi giren bir evde büyüdüm. Annem reklamcý, babam eski yönetmen. Haliyle dergicilik ve yazý iþleri hep rüya mesleðim oldu. Elele ve Ýstanbul Life gibi takipçisi olduðum iki derginin yazý iþlerinde çalýþtým ve Güneþ’in de dediði gibi radikal bir kararla geçtiðimiz aylarda dergiciliði ve reklamý bir baþka projede birleþtirmek için pazarlama eðitimi almaya karar verdim ve yolumu Londra’ya çevirmiþtim ki Güneþ beni oldukça heyecanlandýran bu teklifle geldi. 

Sawa ismi nereden aklýnýza geldi? 

G. G. : Sawa, Doðu Afrika Swahili dilinde “aynen”, “ tamamdýr”, “anlaþýldý” gibi anlamlara geliyor. Ýþim gereði sürekli Doðu Afrika’ya seyahat ediyorum ve isminin de Afrika ile baðlantýlý, orijinal olmasýný istedik ve Sawa doðdu. 

Son yýllarda sayýsý giderek çoðalan kafelerden burayý ayrýþtýran neler sizce? 

B. Þ : Menüsünden dekorasyonuna uzunca bir süre kafa yorduk. Mekanýn bir mimarý yok, hemen hemen her detay Güneþ’in göz zevkiyle tasarlandý. Artýk trendler çok hýzlý deðiþiyor ve böyle bir zamanda eðer insanlarýn sýkýlmayacaðý ve müdavimi olacaðý bir mekan yaratmak istiyorsan kendini bir þekilde yenilemen ve insanlarý heyecanlandýrman gerekiyor. Biz de bu mantýkla ilerleyip insanlarýn zamanla yarýþmayacaðý, barýþacaðý bir kolektif konsept düþündük. 

Artýk insanlar hep farklý yerler istiyor, bu hizmet sektörü için çok yorucu bir çaba deðil mi? 

B.Þ.: Bunun için sürekli hareket halinde olman, yenilikler yapman gerek ama kafenin de bir dinginliði olmalý ki gelen huzurla otursun. Hissettirmeden bir þeyler yapmak gerekiyor. Mesela her ay coffee talks’lar düzenliyoruz; meditasyon, yemek, moda gibi farklý konu baþlýklarýnda. Duvarlarýmýzý Biriz Art Sanat Galeri’sine emanet ettik. 40-50 günlük sürelerle eserleri yeniliyoruz ve satýþa sunuyoruz. Tasarýmcýlarla bir araya gelip bazý günler içeriyi pop up store yapýyoruz. Ve menümüzde ‘gerçekten þekersiz’ baþlýðý taþýyoruz. 

Gelelim menüye.... Þekersiz fikri nereden çýktý? Neden bana geldin? 

B. Þ : Ýstanbul Life’ta çalýþýrken bir sürü mekan gezdim ve gözlem yapma þansým oldu. Son yýllarda gittiðim mekanlarýn menüsünde en çok ilgimi çeken þeylerden birisi de ‘glutensiz’, ‘þekersiz’ gibi sýfatlarý arkasýna alan yiyeceklerdi. Fakat neredeyse hepsinde hurma gibi þekerini aldýklarý þeyler var. Biz de menüyü oluþtururken menüye þekersiz deðil ‘gerçekten þekersiz’ lezzetler eklemek istedik. Bu konuda da beni bilinçlendiren insan sensindir. Ýdeolojin ve tariflerine duyduðumuz inançla senin kapýný çaldýk biz de. Ve ne mutlu bize sen de reçetelerini Sawa’ya armaðan ettin. Þimdi insanlar Aydan hanýmýn tarifleri varmýþ diye geliyorlar. 

Ciddi mi?  

Hatta bak en mutlu olduðum aný söyleyeyim sana. Kafe açýlalý daha iki gün olmuþtu, bir kadýn geldi, ‘’Taa Baþakþehir’den geldim instagram’da görüp, Aydan Üstkanat’ýn tatlýlarý varmýþ burada’’ dedi. Nasýl mutlu olmuþtum anlatamam. Bir de Güneþ tatlýya çok düþkündür, o hâlâ þaþýrýyor nasýl bunlarda þeker yok anlamýyorum diye, gerisini sen düþün (gülüyor). 

MENÜ DE NELER VAR? 

Yulaf unlu ev poðaçasý 

Kakaolu fýndýklý yaban meyveli þekersiz kek 

Hindistan cevizli, mavi yemiþli kek 

Glisemik yükü düþük tuzlu ve tatlýlar