Geri çekilme süreci son haftada hız kazandı

Türkiye’ye dışarıdan bakınca en önemli süreçlerden birisi Kürt sorununun çözümü için başlatılan inisiyatif. Kim ne derse desin bu böyle. Aylardır hiçbir gencin ölmüyor olması da bu sürecin devamını elzem kılıyor. Hal böyle olunca da gidişattaki Gezi parantezine atıfta bulunmak önemli. Çözüm süreci kapsamında PKK’lıların sınırdışına çıkma süreci Gezi bariyerine takılır gibi oldu.

Oluşan ambiyans nedeniyle sınırdışına çıkışta bir yavaşlama olduğu da bir gerçek.

Ancak STAR’a gelişmeleri değerlendiren bürokratlar, son haftalarda geri çıkışlarda bir ivmelenme olduğuna dikkat çekiyorlar.

İmralı sürecinde gerçekleşen temasların etkisiyle PKK’lıların sınırdışına çıkma hareketleri de duraklamanın ardından yeniden hız kazandı.

Müslim ile üçüncü görüşme

PYD Başkanı Salih Müslim ile İstanbul’da gerçekleşen görüşmeler heyecan ve merak uyandırdı.

Ancak bu ilk görüşme değil. PYD’nin rejimle arasına mesafe koymasından bu yana gerçekleşen üçüncü görüşme halkası oldu bu. Daha önce Mısır’da görüşmeler yapılmıştı Salih Müslim ve Türk yetkililer arasında. İstanbul’da Dışişleri ve MİT yetkilileri ile bir araya geldi.

Yazının hazırlandığı saatlerde görüşme devam ettiği için içeriğe ve ayrıntılara ulaşmak mümkün olmamıştı. Ayrıntıları önümüzdeki günlerde paylaşalım.

Suriye dosyasında Ankara açısından öncelik Beşar Esed’in gidişi. Bu çerçevede Ankara herkesle konuşmaya devam edecek anlaşıldığı kadarıyla.

Ve Gezi, ve Mısır, bir de Tunus

Gezi olaylarının ardından Mısır’da yaşanan darbe ve ardından Tunus’ta başlayan hareketlenme...

Artık uluslararası ajanslara düşen gelişmeler şaşırtmamaya başladı.

Domino taşları ya da iskambil kağıtları gibi yaşanan gelişmeler... Sokakların masumiyetine inanmak ihtiyacı, uluslararası dengelerin acımasızlığına çarpıp, tuzla buz oluyor.

Mısır darbesinin ardından, “iyi saatte olsunlar”ın Tunus’u da boş bırakmayacakları sır değildi.

Ve suikast haberi geldi.

Le Monde gazetesinin tam da bu momentumda Tunus Lideri Moncef Marzouki ile gerçekleştirdiği röportaj ilginç. Ancak Le Monde’un Marzouki’ye sorusu daha ilginç:

“Tunus’ta da Mısır senaryosu mu gerçekleşiyor?”

Pardon, Mısır senaryo muydu?