Gezi ayaklanmasından Millet Bahçelerine

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma çerçevesinde geçtiğimiz hafta bir grup öğretim üyesine yapılan polis operasyonuyla Batıcı Gezi Ayaklanması tekrar gündeme geldi. Gözaltına alınan öğretim üyeleri ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılırken, ayaklanmada yer alanlar internette “#hepimizgezideydik” etiketiyle gözaltına alınanlara destek verdiler. 

Batıcı Gezi Ayaklanması’nın yöneticisi ve organizatörü olmak iddiasıyla 1 yıl önce tutuklanan Osman Kavala ile irtibatlı öğretim üyelerinin polis baskınıyla gözaltına alınıp ardından hemen serbest bırakılmaları haklı tepkilere sebep oldu. Mâdem sadece ifade alınacaktı neden sabah saatlerinde evlere polis baskını yaptı? Bu tür hâdiseler, zaten ağır aksak giden Batıcı Gezi Ayaklanması soruşturmasını gölgeliyor. 

Yazıyı gazeteye göndermek üzereyken gözaltına alınanlar arasında bulunan İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi Çalışanı Yiğit Aksakoğlu’nun tutuklandığı haberi geldi. Bu tutuklama, Batıcı Gezi Ayaklanması soruşturmasında ikinci tutuklama oldu. 

2013’deki hâdisenin bir ayaklanma olmadığını iddia edenler, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmanın kapatılmasını istiyor. Bu güruh, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde 2015 senesinde Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı şehit edenler hakkında ‘Adaletsizliğe tepki gösteren gençler’ diyerek masum göstermeye çalışmışlardı. Zaten ‘Adaletsizliğe tepki gösteren gençler’ de Batıcı Gezi Ayaklanması sırasında ölen Berkin Elvan’ın intikamını almak için Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı şehit etmişlerdi, değil mi; bunların nezdinde ‘Devrimci şiddet’ her zaman meşrudur!.. 

Batıcı Gezi Ayaklanması sırasında 1 ay boyunca ülke olarak ‘Devrimci şiddet’i yaşadık! Yollar kesildi, işyerleri yağmalandı, İstanbul’daki Başbakanlık ofisini basmaya yeltendiler. İşgal ettikleri sokaklardan şartları kabul edilirse çekileceklerini ilan ettiler. O şartlardan biri de, 29 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan 3. Havalimanı’nın inşaatının durdurulmasıydı. 

Ağaç için sokağa çıktıklarını iddia edenler, sokakları işgal edip hükûmete dayatmalarda bulunuyorlardı. Hatırlayalım, Batıcı Gezi Ayaklanması başarısız olunca yurtdışına kaçan Mehmet Ali Alabora’nın attığı tweeti: “Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş, sen hâlâ anlamadın mı? Hadi gel.” 

Mesele ağaç değildi, mesele hükûmeti devirmekti!.. 

Batıcı Gezi Ayaklanması’nın tekrar konuşulduğu bir demde güzel bir tevafuk oldu. Cumartesi günü Başkan Erdoğan İstanbul’da 5 Millet Bahçesi’nin açılışını yaptı. Başakşehir’deki Millet Bahçesi’nin açılışında konuşan Başkan Erdoğan, 5 millet bahçesiyle İstanbul'a 1 milyon 400 bin metrekarelik yeşil alan kazandırılacağını söyledi. Başkan Erdoğan, sadece geçtiğimiz yıl bu şehirde 180 bin yeni ağaç dikildiğini, 4 milyar fidanla ülkemizin dört köşesini yeni ormanlarla buluşturduklarını da sözlerine ekledi. 

Açılışında bulunmaktan zevk aldığım Başakşehir Millet Bahçesi’ni gezerken kimin ne meselesi olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. ‘Devrimci şiddet’ yakıp yıkarken millet için çalışanların ortaya koyduğu güzellikler gönle sürur veriyor. 

Mesele sadece yeşil alan arkadaş, sen hâlâ anlamadın mı? Hadi çoluk çoğunla Millet Bahçesi’ne gel!