Gezici Festival Tuncel Kurtiz’i anıyor

Edremit’te yarın bir günlük bir film festivali var. Edremit, Akçay ve Güre çevresinde yaşayanlar yarın gün boyu film izleyebilir.

Gezici Festival yarın Tuncel Kurtiz’i memleketi Edremit’te anarak 19. yolculuğuna başlıyor. 27 Eylül’de kaybettiğimiz ünlü aktör, yönetmen ve yazar Tuncel Kurtiz, Gezici Festival’in en has yol arkadaşıydı.  Festivali düzenleyen Ankara Sinema Derneği üyelerini çokça eğlenceli, bazen de maceralı uzun yolculuklarında yalnız bırakmazdı. Ölümünün ikinci ayında Festival’i Kurtiz’in mezarının da bulunduğu Edremit’ten başlatan Ankara Sinema Derneği bir anlamda onun vasiyetini yerine getiriyor.

Tuncel Kurtiz, sinema programını ve organizasyon anlayışını çok takdir ettiği, zaman zaman katkıda bulunduğu Gezici Festival’in bir ayağının da Edremit olmasını hep istemişti. Onun bu dileği ne yazık ki ancak ölümünden sonra bir günlüğüne yerine getiriliyor... Edremit ve Güre belediyelerinin desteğiyle Olivecity AVM Akçay Atlas Sineması’nda gerçekleştirilecek olan gösterimler belki bu yıldan sonra gelenekselleşir...  Yeterli destek bulunur da Gezici Festival her yıl Tuncel Kurtiz anısına kapılarını Edremit’te açmaya başlar... Ve bir güne sığdırmaktansa daha uzun bir süreye yayar.

Edremit’teki etkinlikte sanatseverler Tuncel Kurtiz’i yakından tanıma olanağı bulacak. Onu son yıllarda televizyon ekranlarından ve beyazperdede canlandırdığı unutulmaz karakterlerden tanıyan ama tiyatro sahnesinde hiç izleyememiş olanları bir sürpriz bekliyor: 2004 yılında Macaristan’dake Mediawave Festivali’nde Tuncel Kurtiz, Sema Moritz ve Reyend Bölükbaşı’nın “Şeyh Bedrettin Destanı” gösterisinin canlı performans kaydı izleyiciye sunulacak.

Gezici Festival’in arşivinden derlenen ve on beş yıla yayılan görüntülerin kurgulanmasıyla oluşturulan “Gezici Festival’in Yol Arkadaşı: Tuncel Kurtiz” adlı belgesel de bu devasa sanatçı kişiliğin ne kadar dost canlısı olduğunu, etrafında nasıl eşsiz bir atmosfer yaratmayı bildiğini, engine birikimini cömertçe paylaştığı; şiirler, şarkılar, danslar ve anılarla süslediği doyumsuz sohbetlerini izleyiciye aktaracak. Kurtiz’in yönettiği tek uzun metrajlı film olan “Gül Hasan” da Edremit’teki bir günlük festivalin doruk noktası olacak. 1979 yılında İsveç’te çektiği,  başrolünü de üstlendiği “Gül Hasan” Kurtiz’in alışılmış gurbetçi filmlerine getirdiği farklı yaklaşımla ve elbette olağanüstü oyunculuğuyla sinema tarihimizde yer etti.

Gezici Festival Edremit, Akçay ve Güre’den sinemaseverlere programından üç film sunmayı da ihmal etmedi. Kendisinin de Kaz Dağları’nda bir köyde evi bulunan Reha Erdem “Beş Vakit”i orada çekmişti. Bu yıl Berlin Film Festivali Generation bölümünün açılışında gösterilen ve dünya çapında başarılar kaydeden yeni filmi “Jin” Akçay Atlas Sineması’nda gösterilecek. Türkiye sinemasında bu yıl katıldığı her ulusal yarışmadan, İstanbul, Adana Altın Koza ve Malatya’dan büyük ödüllerle dönen Mahmut Fazıl Coşkun imzalı “Yozgat Blues” da Edremit programında yer alıyor.

Bu yıl Şili sinemasına özel bir bölüm ayıran Gezici Festival, seçkisinin en parlak filmi “Gloria”yı da Tuncel Kurtiz anma programı kapsamına aldı. Berlin Film Festivali’nde büyük ilgi gören, başrol oyuncusu Paulina Garcia’ya En İyi Kadın Oyuncu Gümüş Ayı ödülünü kazandıran “Gloria” Şili sinemasının genç yeteneği Sebastian Lelio’nun imzasını taşıyor.