Gezici Festival’in Sinop masalý

Nereye baksanýz deniz! Nereye baksanýz yeþil! Kuzey Anadolu’nun ormanlarý Karadeniz’e aþýk olmuþ ve kollarýna atýlmýþ. Aþký volkan olup patlamýþ lavlarý Ýnce Burun’a taþmýþ. Karadeniz de Anadolu’nun kucaðýna sokuldukça sokulmuþ. Hýrçýn dalgalarýný yatýþtýrmak için ormanýn göðsüne sýðýnmýþ Akliman olmuþ. Kolunu dolamýþ Hamsilos denen doða harikasýný oluþturmuþ. Norveç fyordlarýna benzetiliyor ama fyordlar gibi buzdan deðil, aþktan yarýlmýþ toprak.

Anadolu baþýný Karadeniz’e uzatýnca gerdanýna Sinop’u takmýþ eski uygarlýklar. Gerdanlýðýn kocaman taþlarýndan bir kale örülmüþ. Masal bu ya, kötü adamlar Sinop’un gerdanlýðýný boyunduruða çevirmiþler, kaleyi cezaevi yapmýþlar. Fikirlerini beðenmedikleri insanlarý buraya sürgün etmiþler. Avlusunda idam sehpalarý kurmuþlar... “Dýþarýda deli dalgalar / Gelip duvarlarý yalar / Seni bu sesler oyalar / Aldýrma gönül aldýrma” diye yazmýþ Sabahattin Ali. Öylesine denizle iç içe ki Sinop, gökyüzüne bakarak denizi görme umudu vermiþ Ali’ye...

***

Cezaevinin korkunç anýlarýyla baþý önüne eðilmiyor Sinop’un çünkü onu bir kültür ve turizm merkezine dönüþtürecek ihaleye hazýrlanýyor. Avrupa Birliði’nin Türkiye’ye hibe olarak verdiði tek kredi (9,2 milyon Avro) Selçuklularýn Roma kalýntýlarýnýn üstüne tersane yapmak amacýyla kurduðu kalenin restorasyonu için kullanýlacak. Bu yýl dördüncüsü gerçekleþtirilen Sinop Bienali - Sinopale ile kültürel açýdan þaha kalkan kent iki yýldýr Gezici Festival’e de evsahipliði yapýyor. Hakikaten uluslararasý düzeyde program yapan Gezici Festival, Sinop’un yýl boyu kapalý olan sinemasýný açtýrýyor. Ýnatla “kent sinemalarýnda” film gösteren Gezici Festival, Sinop Kültür ve Turizm Derneði iþbirliðiyle bu yýl Nurgül Yeþilçay, Erkan Can, Zeki Demirkubuz, Reis Çelik gibi önde gelen sinemacýlarý, genç ve baþarýlý yönetmenler Tolga Karaçelik ile Ali Aydýn’ý aðýrladý.

Deniz Sinemasý’ndaki açýlýþta, Reis Çelik’in çoðu uluslararasý festivallerde toplam 25 ödül kazanan “Lal Gece” adlý filmi üst üste üç seansta gösterildi! Her seansta salon dolup taþtý! Sinoplular sinemayý sinemada izlemeye hasret kalmýþ belli ki... Sinemacýlarla söyleþiler de hararetliydi. Aslýnda kenti bu kadar sevdiren insan kalitesi ayný zamanda. O kadar uygar ve rahat ki Sinop’un yaþam tarzý!

18. Gezici Festival nedeniyle ikinci kez Sinop’a gidiþim bu, ama geçen yýlki kadar afalladým güzelliðinden! Herhalde her noktadan baþka bir kýyý görünmesine, yapraklarýný tamamen dökmüþ aðaçlarla yemyeþil çamlarýn yan yana yükselmesine her görüþümde þaþýracaðým! Türkiye ortalamasýnýn iki katý, yani yüzde 60 oranýnda ormanla kaplý Sinop! Hele bu yýl Erfelek Þelalelerine gidince kendimi egzotik bir filmde sandým! Týrmanabilenleri tam 28 þelaleden oluþan bir yeryüzü cenneti bekliyor! Týrmanamayanlar ta yükseklerden bembeyaz köpürerek dökülen suyun oluþturduðu zümrüt gölün kýyýsýnda dinleniyor. Minicik ahþap su deðirmeninin mýsýr unu öðütmesini seyrederek...

Bursa’da, Kars’ta, Artvin’de, Ordu’da ve baþka birçok kentte Gezici Festival’in oluþturduðu izleyici kitlesi boynu bükük kaldý... Onlarýn verdiði ivme sayesinde film festivali düzenlenebilen iller oldu ama hiçbirinin programý Gezici Festival’in uluslararasý düzeydeki sinemasal yaklaþýmýna sahip deðil. Kentin adýný taþýyan bir etiket festivali ancak hakkýyla düzenlenebildiðinde baþarýlý olur. Ýsterim ki Gezici Festival Sinop’ta kalýcý olsun! Çünkü Sinop’un en önemli eksiklerinden biri sinema, Gezici Festival’in tercihi de bir film festivalini þehrin adýna etiket olarak yapýþtýrmanýn ötesine geçen, izleyici kitlesine üstün hizmet vermeyi önde tutan zihniyete sahip kiþilerle iþbirliði yapmak. Gezici Festival’in Sinop masalýnda gökten üç elma düþsün biri Ankara Sinema Derneði’nin, biri Sinop Kültür ve Turizm Derneði’nin biri de sinemaseverlerin baþýna!