Baþbakan Erdoðan, Çarþamba akþamý Memur-Sen iftarýnda Mýsýr’daki darbeye tepki gösterirken, sözü Türkiye’ye getirerek ilginç bir þey söyledi: “Bazý sermaye gruplarý þu anda bir araya gelmek suretiyle ‘acaba yeni iktidarlarý nasýl oluþtururuz’, bunun gayreti içerisindeler. Kusura bakmayýn. Bu ülkede artýk halkýn dediði olacak, sizin deðil.”
Bu bölüm konuþma metninde yoktu; Baþbakan irticalen eklemiþti.
Bir hafta kadar önce kulaðýma benzer bir bilgi gelmiþti: Gezi olaylarýyla birlikte Türkiye’nin önde gelen bazý sermaye gruplarý da harekete geçti. Bu ‘yeni hareket’i destekleme, medya, siyaset ve ekonomideki etkinliklerini kullanarak hükümeti sýkýþtýrma kararý aldýlar. Farklý katýlýmcýlarla birden fazla toplantý yapýldý. Biri, Ýstanbul’un moda merkezi Niþantaþý’nda genç ama ünlü bir modacýnýn ofisindeydi. Modacýnýn siyasetle çok ilgisi yok; sadece yanýnda yetiþtiði ‘çapulcu’ misafirinin ricasýyla ev sahipliði yaptý. Konuklarýn kimi temsil ettikleri ailelerin üyeleriydi, kimi CEO...
Þimdilik sadece”Gezi eylemleriyle yaratýlan rüzgarýn hükümeti devirecek bir politik akýma dönüþtürülmesi; bunun da ‘yeni bir siyasi parti’ye kanalize edilmesi; ‘yabancý dost ve ortaklarýn’ da bu düþüncede olduðu ve gereken desteði verecekleri” üzerinde durulduðunu söyleyebilirim. Çünkü konuþulanlar hakkýndaki bilgilerim ‘dost bilgisi’ olduðu için hem sýnýrlý, hem de bazýlarý ‘off the record’ kapsamýnda.
Ancak, ‘açýk kaynaklardan’ konuyu biraz daha açmak mümkün: Gezi olaylarýna zaten destek veriliyordu ve medya da ‘mahalle baskýsý’ veya ‘reklam bütçeleri’ üzerinden baský yapýlarak desteðe zorlanýyordu. Ekonomideki geliþmeler nedeniyle borsadan para çýkýþý ve dövizde hareketlenme vardý; bu manipüle edilerek hýzlandýrýlabilirdi. Ekonomideki olumsuz geliþmeler de halkýn güvenini zedeleyebilir, ‘kaygýlý’ kitle büyütülebilirdi. CHP’den umut yoktu ve bu rüzgarýn önüne yeni bir partinin yelkeni açýlmalýydý. ‘Yeni Demokrasi Hareketi’ gibi!.. Kimileri, YDH’nýn baþarýsýzlýðýný ‘erken doðum’a baðlýyordu. Proje iyiydi ama o gün kitle hazýr deðildi. Oysa bugün ‘Y Kuþaðý’ndaki ‘özgüven’ ve dile getirdikleri talepler tam da YDH’nýn aradýðý kitleyi iþaret ediyordu. ‘Yeni YDH’ liderliði için iki isim konuþuluyor: Eski YDH’nýn lideri Cem Boyner ve Þiþli Belediye Baþkaný Mustafa Sarýgül. Boyner, hem Gezi’deki ‘antikapitalist’ söylem, hem de adýnýn ‘çapulcu’ya çýkmasý nedeniyle çekimser; Sarýgül ise ‘ikna odasý’nda. ‘Önce CHP Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý sonra genel baþkanlýk’ formülü Yeni YDH için de konuþuluyor. Anketler, þu soruya cevap arýyor: CHP’den aday olacak Sarýgül’ün arkasýnda sermaye desteðiyle bir ‘koalisyon’ oluþturulursa AK Parti adayýný geride býrakabilir mi?
Denenirse göreceðiz...
Bu ‘kulis’i aþaðýdaki ‘haber’lerle okuyun:
Baþbakan Erdoðan:“Biz 10,5 yýl boyunca siyaset mühendisliðiyle mücadele ettik. Gösterilerle doðrudan Türkiye ekonomisi hedef alýnýyor.”
Baþbakan Yardýmcýsý Ali Babacan: “Borsadan 26 Mayýs-17 Haziran arasý net sermaye çýkýþý 1.35 milyar dolar. Üçte birinde olaylarýn etkisi var. Bazý gruplar bu ortamý dezenformasyon için kullanýyorlar.”
Süleyman Yaþar (Ekonomist): “Gezi’nin ardýndan borsa birden yüzde 10.5 düþtü. Ekonomide bu çökmeyi gerektirecek bir durum yoktu. Bu mesajdý. Amaç küçük yatýrýmcý ile hükümet arasýndaki stresi arttýrmaktý.”
Mahmut Övür (gazeteci, Sabah): “TÜSÝAD’ýn omurgasýný oluþturan aileler Ýstanbul’daki bu kalkýþmayý (Gezi eylemleri) yeni bir dönemin ilk iþareti olduðu için kutluyorlardý. Ecevit’e karþý verilen ünlü TÜSÝAD bildirisini hatýrlatacak bir hazýrlýk yapýldý. Ama Erdoðan’ýn Tunus dönüþünde kalabalýklarca karþýlanmasý hesaplarý altüst etti.”
TESEV BaþkanýCan Paker, finans spekülatörü George Soros’un kurucusu olduðu Açýk Toplum Vakfý’nýn yönetiminden uzaklaþtýrýldý. ‘Akil insanlar’ grubunda yer alan Paker nedenini açýkladý: “10 yýl çok iyiydik. Sonra ‘Biz muhalefet edeceðiz, senin görünümün Ak Parti’ye yakýn’ dediler.” (Gazeteler)