Türkiye’de siyasetin temel fay hattýný hala muhafazakarlýk ve sekülerlik oluþturuyor. Bakmayýn 2013’ten bu yana oluþan yeni muhalif söyleme. Temel karþýtlýk deðiþmiþ deðil. Ama web 2.0 çaðýnýn bir sonucu olarak geleneksel siyasal ve toplumsal fay hatlarý yeni sürümler verdi. “Türkiye’nin ilerici güçleri birleþin” mottosu altýnda zaten hareketli olan faylar birbirine eklendi. CHP, HDP-PKK, FETÖ, Ulusalcýlar, Türkiye’nin darbeci sendikalarý, Alevi tabanlý sol örgütler falan müttefik haline geldi. Buna MHP’yi bile dahil etmeye çalýþtýlar da iþin içinde PKK olunca MHP’nin bünye kaldýrmadý.
Muhafazakar-seküler, “ilerici-gerici” karþýtlýðýnýn simgeleþtiði isim ise Erdoðan oldu. Gezi kalkýþmasýyla baþlayan toplumu kutuplaþtýrma, Erdoðan’ý nefret nesnesi haline getirme ve bu sayede toplumdaki farklý sosyolojileri ve siyasallýklarý ayný negatif misyon etrafýnda birleþtirme iþi tamam olsa da bu ittifak muradýna eremedi. Ama 40 benzemezi Erdoðan karþýtlýðýnda birleþtirebildi.
Gezi ayný zamanda, Kýlýçdaroðlu’nun çapulcularý alnýndan öpmesiyle baþlayan illegaliteyi meþrulaþtýrma ve siyasetten uzaklaþma sürecinin de miladý oldu.
“Mesele aðaç deðil anlamadýn mý” sloganý bir itiraftý ve geçen üç yýl bunu net bir þekilde ortaya koydu.
***
Gezi kalkýþmasýnda da parmaðý vardý Paralel Yapý’nýn. 17-25 Aralýk’ta bu yapý Türkiye’ye darbe yapmaya kalktý. Ardýndan Kobani yaþandý. 7 Haziran’a giden süreçte PKK, FETÖ ve bilumum sol terör örgütleri CHP ve HDP himayesinde siyaset alanýný zehirledi.
Terör örgütleri adeta þýmartýldý. “Gericilikten” kurtulmak adýna “Ordu göreve” diyenler yenilerde adeta PKK’dan medet umar hale geldi.
PKK’nýn hendek terörü ve canlý bomba eylemleri Türkiye’yi çok yordu.
Yordu yormasýna ama bu arada devlet ve siyaset kapasite yükseltti. Deviremeyen her yumruk Erdoðan’ý ve Türkiye’yi güçlendirdi.
Tam da PKK’nýn beli bükülmüþken, Türkiye terör sarmalýndan çýkmak üzereyken mezkur ittifak yeni planlar yapmaya baþladý.
Eðitim-Sen, Eðitim-Ýþ ve TGB-TLB’nin 28 Þubat ezberleriyle yazýlmýþ bildirileri, seçilmiþ bazý liselerde birkaç öðrenciye imzalatýlarak yeni bir kývýlcým ateþlenmek istendi.
Firuzaða’da bir kadýna yapýlan sataþma ile baþlayan adli olay “Oruç tutmayanlara saldýrý” þeklinde haberleþtiriliyor. “Gezi Parký’na Topçu Kýþlasý ve AKM’ye opera binasý” diyen Erdoðan’ýn toplumu tahrik ettiði söylenerek yeni bir Gezi kalkýþmasýna bahane aranýyor.
Yorumlar muhtelif; “Ne gereði var þimdi”den “Erdoðan’ýn acil düþmana ihtiyacý var, bu yüzden bu çýkýþý yapýyor”a kadar uzanan geniþ bir yelpazede görüþ beyan ediliyor.
“Erdoðan’ýn düþmana ihtiyacý olduðu” tezini savunanýn Erdoðan düþmaný görmek için aynaya ya da kendi gazetesine bakmasý yeterli oysa.
Dünyanýn ‘muktedir’ gücü ABD’nin en etkili yayýn organlarýnda Erdoðan’dan “tehlikeli kiþi” diye bahsedilirken, Kandil teröristleri TSK’ya “Sen araya girme derdimiz Erdoðan’la” diyebilirken, Erdoðan “Avrupa Birliði’ni bozacak tehdit” olarak algýlanýyorken daha ne düþmaný?
Erdoðan’ýn maruz kaldýðý saldýrýlara dayanabilecek ve Türkiye’yi teslim etmeyecek baþka bir siyasetçi daha yok, en azýndan þimdilik. Onu güçlü kýlan da bu zaten. Kendisine yetki veren halkýn iradesine sahip çýkmasý, þapkasýný alýp gitmemesi.
Peki “Gezi’ye Topçu Kýþlasý, AKM’ye opera binasý” ne þimdi?
1-Niyetine girilen iþi hitama erdirmek.
Basitçe bu aslýnda.
2- 2013’te baþlayan Türkiye’yi zayýflatma giriþimini baþladýðý yerde sona erdirmek. Gezi vandalizmini Gezi’de mahkum etmek. Ýllegal örgütlerin arkasýna takýlýp çapulculuk yapmanýn siyaset olmadýðýný dünya aleme göstermek.
Erdoðan’ýn Gezi çýkýþýnda ille de bir hinlik arayanlar varsa, bu iþte!