Gýda devrimi

Köfte Yaðmuru (Cloudy with a chance of meatballs) filmini hatýrlar mýsýnýz? Laboratuvar ortamýnda hazýrlanan yiyeceklerin atmosferdeki bileþenlerle yiyecek formu kazanýp yaðýþ olarak dünyaya inmesini konu alan eðlenceli bir animasyon filmiydi. Gökten yaðdýrmayý baþarýrlar mý bilmiyorum ama laboratuvar ortamýnda yiyecek üretimi artýk baþarýyla yapýlýyor. Ýneklerden alýnan kök hücrelerle kalamar dokusunda kas dokusu üretilerek, laboratuvarda et yapýldý. Üstelik bu etlerin üretimi sayesinde enerji ve su tasarrufu, düþük sera gazý salýmý hedefleniyor. Daha az toprak kullanýlarak elde edilen bu etler ayný zamanda daha az yaðlý olarak üretilebileceðinden çok daha saðlýklý ve besleyici.

Dünya günden güne pahalanan ete bir çözüm arayýþý içinde kuþkusuz. Artan nüfus, Avrupa’da pek çok gýda firmasýný alarma geçirmiþ durumda. Yapýlan projeksiyonlar et fiyatlarýnýn önümüzdeki beþ yýlda, iki katýna çýkacaðýný gösteriyor. Þimdiden lüks tüketim ürünlerinden biri olan eti beþ yýl sonra sofralarýmýzda görebilir miyiz acaba?

HAREKETLÝ MÝNÝK PROTEÝN DEPOSU

Dýþ görünüþü aynen alýþtýðýmýz etler gibi olan protein deposu yeni bir et türü kapýda. Belki 10 belki 20 yýl sonra çoðumuzun ete bakýþý deðiþecek. Az masraflý, daha az su tüketerek, çevreye daha az zarar vererek üretilecek yeni etlerin ham maddesi böcek olacak korkarým! Böceklerde ete eþdeðer protein olmasýnýn yaný sýra bin 400 çeþit böcek türü insanlar tarafýndan tüketilebilir durumdaymýþ. Ama bunu öyle böcek þeklinde tüketeceðimizi sananlar çok yanýlýyor. Çekirge, cýrcýr böceði, týrtýl, aðustos böceði, yaban arýsý gibi pek çok tür öðütülerek burger ve sosis haline getirilerek sofralarýmýzdaki yerini alacak. Artýk böcek ismi yerine ‘hareketli minik protein deposu’ gibi sevimli bir de isimde buluruz, eski imajlarý da silinir dimaðýmýzdan.

Benim gibi böcek korkusu olan, bu yeni protein kaynaklarýný tüketmeyi reddedecek kiþiler için müzik etkisi düþünülmüþ bile. Bazý müziklerin insan zihni üzerinde lezzet artýrýcý etkisi keþfedilmiþ ve çoktan denenmeye baþlamýþ bile. Böcekler için de uygun bir melodi bulunduðunda bütün engeller ortadan kalkacak gibi görünüyor.

Günümüzde tüketilen etlerin kalitesi, hayvanlarýn yedikleri yemler, verilen hormonlar ve ilaçlar iyi mi kötü mü diye tartýþýlýrken, yepyeni bir manzara var yakýn gelecekte bizi bekleyen. Önümüze gelecek ve o güne kadar alýþtýðýmýz dýþ görünüþ özelliklerine sahip etler, böceklerden elde edilmiþ olacak ve daha saðlýklý, daha çevreci denilerek tüketimi yaygýnlaþtýrýlacak. Daha saðlýklý, daha çevreci olmasýna hiç itirazým yok, fakat tek çare bu mu diye düþünmeden edemiyor insan. 

Adýna sevimli, minik, küçücük fýçýcýk içi dolu turþucuk gibi bir çok sempatik sýfatlar ekle ya da ismini istediðin kadar deðiþtir, böcek yine böcektir. Et yerine böcek yeme fikri bana þu an çok uzak geliyor.  Ne dersiniz sizce de böcekten üretilen etler dünyada hýzla yayýlýrken, vejetaryen sayýsý da ayný hýzlar artmaz mý? 

2013 soðuk baþladý. Ocak ayý boyunca kar yaðýþý getiren soðuk hava dalgalarý sýklaþýyor.

Doðu Anadolu’da kuvvetli don tehdidi hayatý, ulaþýmý ve tarýmsal faaliyetin devam ettiði alanlarý ciddi anlamda olumsuz etkiliyor, önlem almak þart.