Gingko mucizesini unutun

Unutkanlık, dikkat sorunları ve bunamaya çare gösterilen, çok satan bitkisel preparatlardan Gingko Biloba’da umut aramayın. Araştırmalara göre bitkinin hafıza üzerinde pozitif etkisi yok.

Bitkisel destekler arasında en popüler ürünler arasında yer alan Gingko Biloba ile ilgili son zamanlarda okucuyularımızdan sıkça e-mailler alıyorum. Unutkanlığa doğal çare olarak gösterilen Gingko Biloba şöhretini hak ediyor mu konusuna bilimin yanıtını paylaşmak zorunluğu hissettim.  Gingko Biloba ile ilgili iddialar aslında internet araştırması yaptığınızda  hemen hemen her sitede aynı detayların yazdığını göreceksiniz. İddialara göre bu bitkisel desteğin devamlı dikkat gerektiren veya yoğun ve stresli işlerde çalışanların; dikkat, enerji ve performansını arttırmak, stresten veya yoğun iş temposundan kaynaklanan unutkanlık sorunu olanlar için doğal bir çözüm. ‘Yapraklarının beyine olan faydaları, öksürüğü ve astım semptomlarını azaltması ve filaria cinsi kıl kurdunun vücuttan atılması gibi etkileri yüzünden, geleneksel Çin ve Japon ilaçlarında yüzyıllardır kullanılmaktadır’ sözleri ile de çok etkili iddialar arasında göze çarpıyor. Bakalım bilimsel araştırmalar bu konuda ne diyor?

Alzheimer üzerinde etkisi yok

The Lancet Neurology dergisinin Eylül ayında yayınlanan makalesinde hafıza ve bunama problemi ön tanılı yaşları 70 ve daha fazla olan 2bin 800 kişinin takipleri üzerinde yapılan çalışmanın sonucu yayınlandı. Çalışmada gelişigüzel yaşlı grubunda Gingko Biloba kullanılırken bazı vakalarda da içerisinde etken madde Gingko Biloba bulunmayan aktif bileşen olmayan haplar içilmesi önerildi. 5 yıl takip edilen vakalarda hem Gingko Biloba hem de placebo dediğimiz  içerisinde hiçbir aktif bileşenin olmadığı ilacı içen iki yaşlı grup karşılaştırıldı. Bunama ataklarının, Alzheimer hastalığına doğru giden teşhislerin konulduğu hastalarda gerçekleştiği belirlendi. Çalışmayı yapan araştırma grubu, sonuçları şöyle değenlendirdi:  Bunama ve Alzheimer gibi ciddi hastalıkların tedavisinde Gingko Bilobanın önleyici bir etkisinin olabileceğini bilimsel veriler doğrultusunda söylemek mümkün değil.

Uluslararası araştırmalardan zayıf not aldı

KUZEY CalIfornIa ve Fransa’daki Casselardit Hospital Araştırma Merkezinde yürütülen çalışmaların sonuçlarında da Gingko Biloba ve bunamanın tedavisi arasında ilişki bulunamadı. Mayo Clinic, bunama gibi kompleks hastalıklarda herhangi bir bitkisel desteğin yararlı olduğunu bildirmek için çok ciddi bilim araştırmalarının yapılması gerektiğini bildiriyor. Kurum, bunamayı önleyen herhangi bir spesifik yani vücudun organik nedene bağlı olmayan hafif unutkanlıklarda bazı bitkisel desteklerin beyin çalışmasında küçük iyileştirmeler yapabileceği ile ilgili ön araştırmaların da yapıldığına dikkat çekse de geçerli kanıta henüz varılamadığının altını çiziyor. Gingko Bilobanın ciddi hastalıklar olan bunama ve Alzheimer gibi hastalıklarda henüz etkili olmadığını gözlemliyoruz. Buna ek olarak sonbahar gibi mevsimsel geçiş dönemlerinde oluşan duygusal davranış değişikliğini değiştirmediği, mide kanserini önleyemediği, hafıza geliştirmeye yardımcı olamadığı ve yaşam kalitesini arttırmadığını söyleyebiliriz.