Gidemediðin yer senin deðildir


Ýbn Haldun Üniversitesi’nceayda bir yayýnlanan bir gazete var. Adý Açýk Medeniyet…Ekim sayýsýyla 3. yýlýna giren Açýk Medeniyet, ele aldýðý dosya konularýný derinlemesine analizlerle zenginleþtiren bir içeriðe sahip. 20 sayfalýk kültür-sanat-kitap eki ve her ay Hasan Aycýnçizgilerinden oluþan bir posterle okurlarýna ulaþan gazetenin ekim sayýsýnda ‘kültürel iktidar’konusu ele alýnýyor. 64 sayfalýk gazetede sanatçýlar, gazeteciler ve akademisyenler meseleye yakýndan bakýyor.

Açýk Medeniyet, dosya konusu olarak ele aldýðý meseleleri ‘Açýk medeniyet söyleþileri’ adý altýnda Anadolu illerine taþýma kararý aldý. Bu açýk oturumlarýn ilki Ýbn Haldun Üniversitesi ve Giresun Belediyesi iþbirliðiyle Giresun’da gerçekleþti. Açýk Medeniyet gazetesinde ‘Kültürel iktidarý’ tartýþan isimlerin bir bölümü Giresun’daki toplantýya da katýlarak, Anadolu’da önemli bir kültürel etkinliðe imza atmýþ oldu. Aykut Kuþkaya dostumuzun ezgileriyle katký verdiði etkinliðe meslek büyüðümüz Hakký Öcal baþta olmak üzere bendeniz, karikatürist Ahmet Altay, tiyatro sanatçýsý Birol Cürgül, yönetmen Abdülhamit Güler, gazeteciler Gülcan Tezcan, Ayþe Olgun, Bünyamin Yýlmaz, Samed Karagöz, Muhammed Akaydýn ve TRT 2’den Mustafa Taþçý birlikte katýldýk. 

Ýstanbul, kültür ve sanatýn baþkenti olarak, hemen her gün onlarca sanat etkinliðine ev sahipliði yapýyor. Ancak, Anadolu’nun çoðunlukla ihmal edildiði kanaatindeyim. Dolayýsýyla Ýstanbul ‘intelijansiyasý’nýn bu baðlamda Anadolu’ya borçlu olduðunu düþünüyorum. Çünkü hemen her birimiz Anadolu’dan Ýstanbul’a geldik. 

‘Anadolu’ya borçluyuz’ derken, Giresun dýþýnda yaþayan Giresunlular’ýn þehirlerine olan borçlarýný yeterince ‘ödediklerini’ düþünmek elde deðil. Türkiye’de Giresun kökenli bir hayli zengin iþ insaný varken, Giresun, yatýrýmlar konusunda hala bakir bir Karadeniz þehri. Dünya markasý bir çikolata devinin fýndýk ihtiyacýný büyük oranda karþýlayan þehrin, küresel çapta daha bilinir olmasý gerekmez mi? 

Oysa kent, sahip olduðu tabii güzellikleriyle bölgenin yýldýzlarýndan biri olabilir. Giresun’un Ýsviçre kartpostallarýný aratmayan eþsiz güzellikteki manzaralarýný, bulutlarla sarmaþ dolaþ daðlarýný, yaylalarýný görünce bu kanaatimiz daha da pekiþti. 

Kentin yeni Belediye Baþkaný Aytekin Þenlikoðlu ve yardýmcýsý Abdurrahman Demirel umalým ki önceki dönemlerde yapýlmayan yatýrýmlarý Giresun’a çekebilsin. Abdurrahman Demirel Ýstanbul kültür dünyasýndan tanýdýk bir sima. Belediyelerin kültür birimlerinde hizmetleri oldu. 2011 yýlýnda ‘kitaplý kahve’ konseptini (ve Nevmekan’ý) Ýstanbul’a kazandýrdý. 

Þimdi ‘Benim þehrim Giresun’ dediði güzel kente hizmet zamaný… 

1882’de Türkiye’de insan gücüyle ilk karayolu tünelini açan Halil Rýfat Paþane diyordu: Gidemediðin yer senin deðildir!

Þimdi ‘Benim þehrim Giresun’ dediði güzel kente hizmet zamaný… 

1882’de Giresun'da insan gücüyle ilk karayolu tünelini açan Halil Rýfat Paþa ne diyordu: Gidemediðin yer senin deðildir!