Gidemediğin yer senin değildir


İbn Haldun Üniversitesi’nceayda bir yayınlanan bir gazete var. Adı Açık Medeniyet…Ekim sayısıyla 3. yılına giren Açık Medeniyet, ele aldığı dosya konularını derinlemesine analizlerle zenginleştiren bir içeriğe sahip. 20 sayfalık kültür-sanat-kitap eki ve her ay Hasan Aycınçizgilerinden oluşan bir posterle okurlarına ulaşan gazetenin ekim sayısında ‘kültürel iktidar’konusu ele alınıyor. 64 sayfalık gazetede sanatçılar, gazeteciler ve akademisyenler meseleye yakından bakıyor.

Açık Medeniyet, dosya konusu olarak ele aldığı meseleleri ‘Açık medeniyet söyleşileri’ adı altında Anadolu illerine taşıma kararı aldı. Bu açık oturumların ilki İbn Haldun Üniversitesi ve Giresun Belediyesi işbirliğiyle Giresun’da gerçekleşti. Açık Medeniyet gazetesinde ‘Kültürel iktidarı’ tartışan isimlerin bir bölümü Giresun’daki toplantıya da katılarak, Anadolu’da önemli bir kültürel etkinliğe imza atmış oldu. Aykut Kuşkaya dostumuzun ezgileriyle katkı verdiği etkinliğe meslek büyüğümüz Hakkı Öcal başta olmak üzere bendeniz, karikatürist Ahmet Altay, tiyatro sanatçısı Birol Cürgül, yönetmen Abdülhamit Güler, gazeteciler Gülcan Tezcan, Ayşe Olgun, Bünyamin Yılmaz, Samed Karagöz, Muhammed Akaydın ve TRT 2’den Mustafa Taşçı birlikte katıldık. 

İstanbul, kültür ve sanatın başkenti olarak, hemen her gün onlarca sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Ancak, Anadolu’nun çoğunlukla ihmal edildiği kanaatindeyim. Dolayısıyla İstanbul ‘intelijansiyası’nın bu bağlamda Anadolu’ya borçlu olduğunu düşünüyorum. Çünkü hemen her birimiz Anadolu’dan İstanbul’a geldik. 

‘Anadolu’ya borçluyuz’ derken, Giresun dışında yaşayan Giresunlular’ın şehirlerine olan borçlarını yeterince ‘ödediklerini’ düşünmek elde değil. Türkiye’de Giresun kökenli bir hayli zengin iş insanı varken, Giresun, yatırımlar konusunda hala bakir bir Karadeniz şehri. Dünya markası bir çikolata devinin fındık ihtiyacını büyük oranda karşılayan şehrin, küresel çapta daha bilinir olması gerekmez mi? 

Oysa kent, sahip olduğu tabii güzellikleriyle bölgenin yıldızlarından biri olabilir. Giresun’un İsviçre kartpostallarını aratmayan eşsiz güzellikteki manzaralarını, bulutlarla sarmaş dolaş dağlarını, yaylalarını görünce bu kanaatimiz daha da pekişti. 

Kentin yeni Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ve yardımcısı Abdurrahman Demirel umalım ki önceki dönemlerde yapılmayan yatırımları Giresun’a çekebilsin. Abdurrahman Demirel İstanbul kültür dünyasından tanıdık bir sima. Belediyelerin kültür birimlerinde hizmetleri oldu. 2011 yılında ‘kitaplı kahve’ konseptini (ve Nevmekan’ı) İstanbul’a kazandırdı. 

Şimdi ‘Benim şehrim Giresun’ dediği güzel kente hizmet zamanı… 

1882’de Türkiye’de insan gücüyle ilk karayolu tünelini açan Halil Rıfat Paşane diyordu: Gidemediğin yer senin değildir!

Şimdi ‘Benim şehrim Giresun’ dediği güzel kente hizmet zamanı… 

1882’de Giresun'da insan gücüyle ilk karayolu tünelini açan Halil Rıfat Paşa ne diyordu: Gidemediğin yer senin değildir!